Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Max Verstappen världsmästare i formel 1 efter överlägsen uppvisning i Japan - Pierre Gasly kunde ha varit med om allvarlig olycka: ”Vad gör en traktor på banan?”

Uppdaterad 09.10.2022 19:21.
Max Verstappen lyfter en pokal
Bildtext Max Verstappen världmästare 2022!
Bild: Lehtikuva

Efter många om och men tar Verstappen hem totalsegern i formel 1-serien år 2022. Precis som ifjol då serien stod och vägde var FIA:s kommunikation utåt även denna gång mycket bristfällig. Länge var det oklart huruvida Verstappen blivit världsmästare.

Om det länge stod oklart huruvida Verstappen redan i dag blivit världsmästare eller inte har det väl varit klart att det skulle bli oundvikligt

Och det blev så redan idag.

Red Bull föraren Max Verstappen blir världmästare för andra gången i rad efter hans utmärkta insatts i Suzuka.

– Min första titel var mera känslofylld, denna vackrare, kommenterade en lyrisk Verstappen efter loppet.

Då Verstappen körde i mål verkade det som att läget gällande världsmästerskapet ännu stod öppet. Charles Leclerc körde i mål som tvåa just före Sergio Perez. Därtill var det allmänna antagandet att poängen som delades ut för loppet var halverade.

Loppet som länge var avbrutet på grund av regn var kortare än normalt. Praxis är att i lopp där antalet körda varv är under hälften delas endast hälften av poängen ut. I dag kördes mindre än hälften av de planerade varven.

I regelverket fanns dock en punkt i regelverket som gav FIA möjligheten att dela ut fulla lopp i dagens lopp.

Då tiden utsatt för loppet i Suzuka gick ut var bilarna på banan och tävlingen i full gång. Hade bilarna i stället varit i depån och tävlingen avbruten för stunden hade det inte varit möjligt att dela ut fulla poäng.

Således kunde FIA dela ut fulla poäng i dagens lopp och kröna Verstappen till världsmästare.

Top tre i Suzuka
Bildtext Max Verstappen gladare än Charles Leclerc.
Bild: Lehtikuva

Jämnt ända till slut

Kampen om andra platsen var mycket jämn och som tidigare nämnt var det Leclerc som korsade mållinjen som andra. Ett körfel i det sista varvet resulterade i ett fem sekunders tidsstraff för Ferrari-föraren.

Strax efter Verstappens segerintervju kom beskedet att Leclerc vunnit på sitt misstag i på körfältet och belönas med ett fem sekunders tidsstraff. Samtidigt kom också beskedet att fulla poäng för tävlingen dessutom delas ut.

Sagan slutade inte där och mitt i Verstappens firande fick han beskedet att han inte trots allt tagit hem segern. Den informationen korrigerades dock snabbt och Verstappen fick återuppta sitt firande.

För Valtteri Bottas gick dagens lopp under förväntningarna. Bottas slutade på plats femton och blev även denna gång utan poäng. Stallkamraten Zhou Guanyu var snäppet sämre och slutade på plats 17.

Regnet nära att stjäla showen

Inledningsvis handlade mycket av snacket om regnkaoset som härjade i Suzuka. De första varven var svåra och flera körde ut.

Ferrari-föraren Carlos Sainz bil vattenplanade och körde ut. Bilen tog skada och spanjoren tvingades avbryta.

Också Williams föraren Alexander Albon avbröt i tidigt skede.

En som fick gå ett lyckligare öde tillmöte var Sebastian Vettel. Vettel som lägger av efter säsongen och i flera etapper uttryckt sin kärlek för banan i Japan var nära att få ett snopet avslut där.

Redan i den första kurvan höll han på att köra ut på grund av dåligt före blandat med ännu sämre sikt. Tysken körde ut men hann få kontrollen på bilen innan den han ta någon skada. Vettel slutade på en sjätte plats efter ett välplanerat däckbyte.

Efter dessa incidenter och som resultat av den allt större mängden regn visades röda flaggor och loppet avbröts. Pausen drog ut på tiden och inplanerade tidpunker för återupptagandet av loppet fick flyttas framåt. Pausen blev till slut nästan två timmar lång.

Starten i Suzuka
Bildtext Så här såg det ut i starten av loppet.
Bild: Lehtikuva

”Hur är detta möjligt? Vi förlorade en förare i en liknande situation redan tidigare”

Den kanske mest uppmärksammade händelsen innan loppets återupptagande var en traktor som var inne på körbanan utan att förarna visste om det. Det kunde ha gått riktigt illa för Pierre Gaslys som inte lade märke till situationen förrän det hade varit försent att agera.

– Vad gör en traktor på banan? Jag körde väldigt nära intill den. Detta är oacceptabelt, kommer ni inte ihåg vad som tidigare hänt här? Jag kan inte tro detta, kommenterade en upprörd Gasly i lagradion

Det är inte länge sedan något liknande hände och då var turen inte på vår eller Jules Bianchis sida.

Lando Norris var inte nöjd och undrade hur något sådant här ännu kan förekomma.

– Vi vill tävla men detta är oacceptabelt. Vi riskerar våra liv. Speciellt i förhållanden som idag, skriver föraren Lando Norris på Twitter.

F1 säsongen fortsätter om två veckor i Nordamerika. Då tävlas det i Austin i USA.

Resultat: Japans Grand Prix

1. Max Verstappen, Red Bull
2. Sergio Perez, Red Bull
3. Charles Leclerc, Ferrari
4. Esteban Ocon, Alpine
5. Lewis Hamilton, Mercedes
6. Sebastian Vettel, Aston Martin
7. Fernando Alonso, Alpine
8. George Russell, Mercedes
9. Nicolas Latifi, Williams
10. Lando Norris, McLaren

15. Valtteri Bottas, Alfa Romeo

Artikeln är uppdaterad kl 19.22 med tillagda citat och resultat.

Diskussion om artikeln