Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sångaren Ann-Christine Nyström-Silén har dött

Ann-Christine sitter framför en Eurovisiontavla med poäng.
Bildtext Ann-Christine Nyström-Silén var artist på heltid i 13 år. Efter det gjorde hon en lång bankkarriär i Sverige.
Bild: Yle, kuvanauha

Den finländska sångaren Ann-Christine Nyström-Silén har dött, skriver Helsingin Sanomat. Hon blev 78 år gammal.

Nyström-Silén avled i onsdags i Danderyds sjukhus i Stockholm efter en långvarig sjukdom, säger hennes man Arne Silén till tidningen.

Nyström-Silén, känd under artistnamnet Ann-Christine, fick sitt genombrott i tv-talangjakten Nuorten tanssihetki år 1961. Hon vann tävlingen och fick som pris ett skivkontrakt.

År 1962 kom hennes första singel som bland annat innehöll den finska versionen av Let’s Twist Again. Skivan gjorde henne till Finlands första kvinnliga rockartist.

”Du kan tro att det var underbart att vara tonåring i början av 1960-talet. Allt var så nytt! Ibland önskar jag att dagens ungdomar skulle få uppleva de tiderna. Jag har en känsla av att deras ungdomstid drunknar i ett överflöd av intryck”, sa Ann-Christine år 2018 då hon sommarpratade i Yle Vega.

Nyström-Silén avslutade sin musikkarriär på 1970-talet, då hon flyttade till Sverige och gjorde en lång bankkarriär där.

”Jag har aldrig ångrat någondera karriären. Jag älskade att vara artist och jag älskade att jobba på bank. Men allt har sin tid”, sa hon i intervjun.

Danny, Carola, Ann-Christine, Kim Brown, Jaakko Salo och Ian Mallett från The Renegades i en inspelningsstudio.
Bildtext Danny, Carola, Ann-Christine, Kim Brown, Jaakko Salo och Ian Mallett från The Renegades i en inspelningsstudio.
Bild: Kalle Kultala