Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Europa suktar efter finsk potatis – exporten kan öka med en fjärdedel trots att en del av den finska potatisskörden drunknat i åkern

Uppdaterad 09.10.2022 20:59.
En man hanterar potatis som ligger i en låda på åkern.
Bildtext Potatisodlare hoppas på mer flexibilitet i potatispriset som fastslås året före skörden. Slava Scherban hanterar potatis på en gård i Himango.
Bild: Kalle Niskala / Yle

I mellersta Europa har torkan förstört en tredjedel av potatisskörden. Därför efterfrågas finsk potatis redan nu, även om exporten vanligtvis inleds i mars.

På många håll i Europa har man brist på potatis på grund av vårens och försommarens torka och hetta. Därför har efterfrågan på finsk potatis ökat.

Vanligtvis är efterfrågan som störst i mars-april, men i år vill man ha finsk potatis redan nu.

I Sydösterbotten där en stor del av den inhemska potatisen odlas, har potatisskörden ändå misslyckats i år.

Enligt Antti Kuusisto, vd för Luonnosta Finland, som specialiserar sig på försäljning av potatis och andra grönsaker, kan situationen i Sydösterbotten synas i en minskad export nästa vår.

– Nog begränsar det den totala mängden potatis som exporteras, men det är ännu oklart hur mycket. Problemen i Sydösterbotten märks först i mars-april.

I hela Finland är potatisskörden i år som värst en tredjedel sämre än väntat. I Sydösterbotten har skörden delvis blivit under vatten och enligt Pro Agria är skörden där till och med 80 procent sämre än väntat.

Antti Kuusisto räknar ändå med att exporten ökar med 10-25 procent i år. Redan under sommaren ökade exporten och efterfrågan under hösten har varit exceptionellt stor.

– Men en del av den inhemska skörden är ännu på åkrarna. Hur man lyckas med skörden och hur produkten klarar sig i lagren, har en stor betydelse för exportmängderna, säger Kuusisto.

Juha Kuusisto maatalouskoneen kopissa.
Bildtext Antti Kuusisto konstaterar att bland annat den belgiska pommes frites-industrin är i stort behov av finsk potatis.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Efterfrågan är som störst i de baltiska länderna, i Norden samt i Polen. Men den är också stor i Frankrike, Belgien och Tyskland.

– Det säger en hel del att den belgiska pommes frites-industrin vill ha råvaror från Finland. Det är rätt så unikt att de har ett så stort behov och så här tidigt på hösten, konstaterar Kuusisto.

Priset ökar exporten

I Europa betalar man bra för potatisen vilket ökar potatisodlarnas vilja att exportera och priset ser ut att stiga alltjämt. Lagringen av potatis har också blivit dyrare, då nedkylningen kräver el.

– För tillfället är situationen den att det inhemska marknadspriset och exportpriset redan är väldigt nära varandra. Och priset utomlands stiger hela tiden, berättar potatisodlaren Juha Kuusisto i Himango.

I Finland kommer ändå priset till producenten att stiga mycket. Här fastslås priset för nästa säsong i november.

Enligt Juha Kuusisto varierar priset på potatis mycket mer i Sverige beroende på tillgången. Han hoppas läget skulle vara det samma i Finland.

Till exempel har lönsamheten inte varit den bästa den här sommaren och hösten då kostnaderna stigit.

– Då den här säsongen inleddes kunde ingen av oss veta att gödsel-, utsädes- och elpriset skulle stiga så här mycket. I sådana här situationer skulle man behöva ens lite flexibilitet i prissättningen, säger Juha Kuusisto.

Artikeln är en översättning och bearbetning av finska Yles artikel Kuivuudesta kärsinyt Eurooppa haluaa nyt suomalaista perunaa – vienti voi kasvaa jopa neljänneksen, vaikka Suomessa osa sadosta hukkui peltoon skriven av Heidi-Maria Harju. Översättning och bearbetning Juho Teir.