Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Modefotografen skyr inga medel

Från 2015
Uppdaterad 20.11.2015 16:20.
Modefotografen Marica Rosengård
Bild: Anders Lönnfeldt/Outhouse Media

Marica Rosengård hör till landets främsta modefotografer, och har en lång karriär inom branschen bakom sig – både bakom kameran och framför. Trots det är hon fortfarande nervös då hon fotograferar.

– En bra modebild är ett misstag som händer, som är lagom kontrollerat men ändå okontrollerat. Det är ett mysterium vad en bra modebild är. Jag kan ta 1500 bilder och den finns ändå inte där, modebilden.

Enligt Rosengård måste modefotografen hela tiden tolka sin samtid. Modebilden ska stämma in, men samtidigt vara lite irriterande att titta på. Som fotograf ger hon allt – annars syns inte den känsla hon vill förmedla.

– Det är först när jag nästan dör som det blir bra, och det kan vara rätt jobbigt ibland. Jag jobbar väldigt intensivt, och jag måste verkligen gå in i det jag gör för att uppleva att jag har lyckats.

Emotionell tortyr

Samma hängivelse som hon själv ger sitt jobb kräver Marica Rosengård också av sitt team och modellerna. Om modellen inte är superproffsig på sitt arbete kan det krävas lite manipulation för att få det man vill ha.

– Om modellerna inte visar någon form av känsla så måste man lyfta upp dem och slå ner dem, lyfta upp dem och slå ner dem. Sedan när de är trötta och längtar efter mamma så kan man vara lite snäll igen. Det är lite som tortyr.

Förutom mode fotograferar Rosengård också mycket porträtt. Hon berättar om en minnesvärd fotoresa till Paris, där författaren Jörn Donner och skådespelaren Minna Haapkylä agerade som modeller. Rosengård hade en klar uppfattning om vad hon ville ha, men en utmaning hade hon inte förberett sig på.

– Det svåraste var att få Jörn Donner att stå stilla och inte gå bort. På en av bilderna får Minna Haapkylä stå och hålla i honom, för att han säger ”Det var det, färdigt!” efter tre klick.

Se Marica Rosengårds tre fotograferingstips:

Tillåt misstag då du fotograferar. - Spela upp på Arenan

Se Marica Rosengård i tv-serien Klick den 20.11 kl 20.30 i Yle Fem och på Arenan.