I rasande takt gör Tyskland sig oberoende av rysk gas – kritiseras för sin osolidariska hållning
Ännu i början av året kom över hälften av den naturgas Tyskland använder från Ryssland. I rekordtakt och till ett mycket högt pris håller man nu på att göra sig oberoende av rysk gas. I nuläget kommer i praktiken ingen gas längre från Ryssland.
Byggandet går i mycket snabb takt. Av knappt 30 kilometer gasledning har en tredjedel lagts inom loppet av mindre än tio veckor.
Ett bygge som i normalfall skulle ta flera år ska nu stå färdigt på bara några månader. Strax före jul är det meningen att Tysklands första terminal för flytande naturgas ska tas i bruk i Wilhelmshaven vid Nordsjön.
När den flytande LNG-terminalen och den tillhörande gasledningen är på plats kan en knapp tiondel av den tyska gasimporten komma den här vägen.
Ytterligare tre LNG-terminaler är i nuläget med säkerhet på väg, två vid floden Elbe och en i Lubmin vid den tyska Östersjökusten.
– Vi håller på att rätta till de fel som har gjorts under de senaste årtiondena, det vill säga att vi inte har byggt upp några alternativ till gasledningarna från Ryssland, konstaterade förbundskansler Olaf Scholz i samband med ett besök i Spanien i förra veckan.
– Det skulle ha varit bra om vi hade haft LNG-terminalerna redan tidigare, fortsatte Scholz.
Scholz på jakt efter gas
Viktigaste tema under förbundskanslerns Spanienbesök var färdigställandet av den så kallade MidCat-gasledningen från Spanien via Frankrike till Tyskland.
Det handlar om ett projekt som redan stoppades på grund av att det tidigare inte bedömdes vara ekonomiskt lönsamt.
Trots franskt motstånd vill man nu från tysk sida i framtiden kunna importera såväl flytande naturgas från spanska hamnar, som gas genom ledningar från Algeriet. Längre fram ska rören kunna användas för transport av vätgas.
Förbundskanslerns besök i Spanien är ett i raden av många där Tyskland nu ser sig om efter möjligheter att täcka sitt stora gasbehov.
Scholz gjorde nyligen också en rundresa kring Persiska viken, med stopp i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar.
Här handlade det bland annat om att upprätta kontrakt för den flytande naturgas som i framtiden ska komma in genom Wilhelmshaven och de övriga nya tyska LNG-terminalerna.
Måste sparas mer
Allra senast sedan det sannolika sabotaget på Östersjögasledningarna Nord Stream 1 och 2 har gjort det helt klart att det inte finns någon återvändo till rysk gas. De huvudsakliga leverantörerna är i nuläget i stället Norge och Nederländerna.
Med nya terminaler på kommande, med väl fyllda gasreserver och med sparåtgärder, främst inom industrin, ser det nu ut som om Tyskland kommer att ha tillräckligt med gas för att klara den kommande vintern.
Från den tyska myndigheten som ansvarar för gasnätet har man ändå varnat för att de tyska privathushållen inte är sparsamma nog.
I stället har gasanvändningen varit större än i fjol och om det fortsätter på det här sättet kan det bli problem med försörjningen under vintern, slår myndigheten fast.
Privata hushåll och mindre företag står i Tyskland för omkring 40 procent av gasanvändningen, medan resten faller på de stora industrikunderna.
Kritik för bristande solidaritet
Att helt sadla om från rysk gas kommer ändå till ett mycket högt pris och för att avlasta företag och privatkunder har den tyska regeringen nyligen beslutat om ett nytt stödpaket på 200 miljarder euro.
Paketet ska bland annat innehålla ett pristak för gas och el och hur det här ska förverkligas kommer sannolikt att klarna under måndagen.
Från flera EU-länder, bland annat Italien och Frankrike, får Tyskland i vilket fall som helst kritik för att man förhåller sig osolidariskt. I stället för att helhjärtat gå in för gemensamma europeiska lösningar satsar man nu framför allt på att stödja den egna ekonomin och den egna befolkningen.
Det här gör man dessutom i en energikris som i hög grad hänger ihop med de energipolitiska misstag som har gjorts i Berlin under de senaste årtiondena.
Också Europaminister Tytti Tuppurainen betonar att man noggrant måste hålla koll på hur man i Tyskland nu stöder sina företag.
Tuppurainen: Vi måste se till att Tyskland inte stöder sina företag för mycket
Europaminister Tytti Tuppurainen vill att EU-kommissionen mycket noggrant ser till att Tyskland inte stör den inre marknaden med frikostiga nationella stöd till företag.
För att täcka sitt stora gasbehov har Tyskland samtidigt också gått in för att skaffa gas och infrastruktur till nästan vilket pris som helst, vilket trissar upp priserna för alla.
Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar till exempel om att hyrorna för de fartyg som används som flytande LNG-terminaler har exploderat. I nuläget är hyran uppe i 200 000 dollar per dag.
Genom att nu använda ekonomiska muskler, som andra länder saknar, förstorar Tyskland det ekonomiska glappet mellan rik och fattig i Europa, slår kritikerna fast.