Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rysk satellit orsakade märkligt ljusfenomen i Finland – myndigheterna utreder saken

Ljusfenomen på himlen. Bilden är tagen av Helena Kosonen på måndagsmorgonen.
Bildtext Ljusfenomen på himlen. Bilden är tagen av Helena Kosonen på måndagsmorgonen.
Bild: Helena Kosonen

Ett ljusfenomen som syntes från Ryssland till Finland har uppmärksammats i östra Finland på måndagsmorgonen.

Yles läsare har tagit kontakt och skickat bilder på ljusfenomenet åtminstone från Södra Karelen, Södra Savolax, Ylämylly i Norra Karelen och Hankasalmi i mellersta Finland.

Yles meteorolog Matti Huutonen sa i Yles morgonprogram på måndagen att ljuset orsakas av en satellituppskjutning.

– Det är egentligen inget väderfenomen, utan en raketuppskjutning. I rymdforskningscentret Plesetsk i Archangelsk har en satellit sänts upp mot himlen före sex på morgonen, och den har varit synlig på himlen i östra Finland, sa Huutonen vid sjutiden på måndagsmorgonen.

På Twitter har också Veli-Pekka Kivimäki, specialforskare vid Skyddspolisen, kommenterat fenomenet. Även han uppger att ljusfenomenet är relaterat till en satellit som skjuts upp från Plesetsk, Ryssland.

Den astronomiska föreningen Ursa bekräftar på sin hemsida att en satellit som skjutits upp i Ryssland har setts som ett ljusfenomen på himlen.

Ljusfenomen på himlen.
Bildtext En av Yles läsare spelade in ljusfenomenet på natthimlen.
Bild: Helena Kosonen

Anmälningar har gjorts till gränsbevakningen

Jukka Lukkari, biträdande kommendör vid Sydöstra Finlands gränsbevakning, säger att ljusfenomenet enligt aktuella uppgifter inte har orsakat någon fara för Finland eller medborgare.

– Det är bra att medborgarna har gjort tillkännagivanden. Helhetsbilden kommer säkert att klarna så småningom, säger Lukkari.

Han berättar att han själv sett samma ljusfenomen på vägen till jobbet. Gränsbevakningsväsendet vill inte kommentera huruvida det rör sig om en satellit. De samlar in sina egna observationer från sina patruller och skapar en egen bild av hur ljusfenomenet har uppkommit.

– Även andra myndigheter har egna iakttagelser. De enheter som övervakar observationer i atmosfären och försvarsstyrkorna analyserar de möjliga orsakerna till ljusfenomenet, säger Lukkari.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Erikoinen valoilmiö näkyi aamuyöllä Suomessa pitkin itärajaa – syynä satelliitin laukaisu Venäjällä” skriven av Tanja Hannus och Heini Rautoma. Emi Friman översatte texten till svenska.