Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det 35 år gamla mordet på passagerarfärjan Viking Sally förblir ouppklarat

Uppdaterad 10.10.2022 10:33.
Passagerarfartyget Viking Sally i hamn med bogvisiret öppet.
Bild: J. Seppänen / Yle

Åklagarna har dragit tillbaka sina överklaganden till Åbo hovrätt, vilket innebär att tingsrättens friande dom blir gällande.

Åklagarna hade velat använda ett erkännande som bevis. Den åtalade hade under förundersökningen låtit förstå att han var den skyldiga och berättat om ett eventuellt mordvapen.

Men tingsrätten beslöt att det som mannen berättade inte fick användas som bevis i rättegången eftersom han inte hade haft försvarsadvokat eller rättsbiträde närvarande vid förhören. Mannen frikändes sedan i juni av Egentliga Finlands tingsrätt.

Åbo hovrätt beslutade i mitten av augusti på samma vis som tingsrätten att bevismaterialet med erkännandet inte fick användas. Hovrätten sade då att man väntar med mordrättegången tills det är klart om någon överklagar hovrättsbeslutet om nyttjandeförbudet till Högsta domstolen.

Nu berättar specialiståklagare Heidi Röblom för Yle att åklagarna inte överklagar hovrättens beslut om bevismaterialet. Samtidigt drar de tillbaka hela överklagandet från Åbo hovrätt.

Den danska man som varit misstänkt för mordet är enligt sin advokat lättad.

– Han har förstås hela tiden vetat att han är oskyldig, säger den åtalades advokat Martina Kronström.

Kronstöm anser också att åklagarnas bevis varit svaga från första början.

– Jag har hela tiden tänkt att åklagarna gett sig in i det här på väldigt tunna grunder, säger Kronström.

Åbo hovrätt ska ännu besluta att tingsrättens beslut förblir i kraft. Fallets ordförande, hovrättsråd Lea Rosa Pohjola säger till Yle att beslutet fattas inom kort.

Attackerades då de sov ute på däck

Rättegången gällde ett ungt tyskt par som i juli 1987 var på väg mot Åbo och Ruisrock med passagerarfartyget m/s Viking Sally på sin interrailresa. Under natten blev de attackerade ute på däcket där de sov.

I attacken dog den 20-åriga tysken Klaus Schelkle, medan hans dåvarande flickvän Bettina Taxis skadades allvarligt och senare vaknade ur en lång koma.

Klaus Schelkle och Bettina Taxis i Stockholm innande steg ombord på Viking Sally.
Bildtext Klaus Schelkle och Bettina Taxis på sin Interrailresa.
Bild: Polisen.

De hittades tidigt på morgonen av en dansk scout och tre svenska scouter på m/s Viking Sallys helikopterdäck. Den danska mannen intervjuades då som huvudvittne och berättade också om sina upplevelser i flera tidningar.

Trots en omfattande utredning genast efter mordet lyckades man inte få fast gärningsmannen under 1980- eller 1990-talet. Utredningen lades därför ner. Men år 2016 fick polisen tag på ny information som ledde till att man öppnade brottsutredningen igen.

Bland annat hade den danska mannen skickat sms-meddelanden till sin fru om att han tidigare slagit ihjäl, och han hade i förundersökningsförhör med finländsk polis 2016 antytt att han hade begått brottet.

Eftersom mannen var misstänkt för mord och mordförsök ansåg tingsrätten och nu också hovrätten att det var uppenbart att han hade behövt en försvarare då, och därför fick detta erkännande inte användas som bevis i rättegången.

Artikeln är uppdaterad 10.10.2022 10:33 med kommentar från Martina Kronström om åklagarnas bevismaterial.