Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Testa två enkla vegetariska pastasåser – variation i vardagen och nya smakkombinationer piggar upp

Testa två enkla vegetariska pastasåser – variation i vardagen och nya smakkombinationer piggar upp - Spela upp på Arenan

En krämig svartkålssås med ett kilo grönsaker och en vegetarisk carbonara med persiljerot och purjolök. Här har vi två utmanare till vardagspastan som man slentrianmässigt väljer.

Kokboksförfattaren Tara Junker har en förkärlek för enkla pastarätter. Här utgår hon från grönsaker hon verkligen gillar och som kanske inte används så ofta. Det finns tre saker hon tycker vi borde lära oss av italienarna: salta pastavattnet ordentligt, använd pastavattnet i såsen och blanda alltid pastan i såsen innan du serverar.

Leende kvinna i ett kök
Bildtext Kokboksförfattaren Tara Junker har en förkärlek för enkla pastarätter.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Carbonara med persiljerot och purjolök

Mängd: 2 personer

Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 1 purjolök

  • 3 vitlöksklyftor

  • 200 g persiljerot eller palsternacka

  • 200 g champinjoner

  • 3 äggulor

  • 1⁄2 dl havregrädde

  • 1 dl (50 g) riven parmesan + mer till servering

  • 1⁄2 tsk chiliflingor

  • salt och svartpeppar

  • 300 g pasta (till exempel tagliatelle)

  • olja att steka i

Instruktioner

1. Tvätta och skiva purjolöken. Skala och riv vitlöken. Tvätta persiljerötterna och skär i små bitar. Skär champinjonerna i bitar på fyra.

2. Värm olja i en panna. Lägg i purjo, persiljerot, champinjoner och en halv tesked salt. Stek tills grönsakerna mjuknar, men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Blanda i vitlöken och stek ytterligare någon minut.

3. Blanda äggulor, grädde och ost i en skål. Smaksätt med chili, salt och peppar.

4. Koka pastan i välsaltat vatten, men låt koka några minuter under det som anges på paketet, pastan ska vara al dente. Häll 1-2 dl av pastavattnet i pannan, blanda i pastan och äggblandningen och låt pastan koka klart i såsen i ungefär två minuter, tills vattnet har kokat in.

5. Servera pastan med mer parmesan och chiliflakes.

En portion med pasta carbonara
Bildtext Carbonara med persiljerot och purjolök.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Krämig svartkålspasta

Mängd: 2 personer

Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten

  • 2 lökar

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 kålrabbi

  • 200 g svartkål

  • 200 g frysta ärter

  • 1/2 citron (saften)

  • 30 g smör

  • 1,5 dl riven parmesan

  • 350 g pasta

  • olja att steka i

  • 1 burrata (valfri)

  • salt & svartpeppar

Instruktioner

1. Häll vattnet i en panna. Är pannan inte tillräckligt stor kan du tillsätta mer vatten senare. Skala lök och vitlök och dela löken i klyftor. Skär kålrabbin i mindre bitar. Koka lök, vitlök och kålrabbi mjuka i stekpannan i ungefär 10 minuter.

2. Hacka svartkålen, inklusive stjälk i mindre bitar. Då kålrabbin mjuknat något, blanda i svartkål, ärter och citronsaft och låt puttra tills grönsakerna mjuknat, ungefär 7 minuter. Se till att salta. Citronsaften tillsätter man för att behålla den gröna färgen på såsen.

3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

4. Rör ner smör och parmesan. Då osten smultit, mixar du såsen slät i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av såsen och kontrollera ifall det behövs mer fett eller salt.

5. Häll tillbaka såsen i pannan, blanda ner pastan och servera pastan med burrata och färskmalen svartpeppar om du vill ha den festligare.

En portion med krämig svartkålspasta
Bildtext Krämig svartkålspasta blir festligare med burrata.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Taras tips för pastakokning

  • Salta pastavattnet så att det smakar som Medelhavet. Till 500 gram pasta använder Tara 1,5 matskedar salt.

  • När såsen är klar kan du salta såsen med lite pastavatten. Stärkelsen i vattnet gör att såsen blir simmigare och så ökar glansen på pastan.

  • Blanda alltid såsen med pastan innan du serverar den. Då får du en krämigare pasta.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk