Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland angrep civila mål för att hämnas för Kertjbron – dödliga bombningar mot Kiev och flera andra städer

Uppdaterad 10.10.2022 17:19.
Robotangrepp mot huvudstaden Kiev ska ha krävt flera dödsoffer i morse. Angrepp rapporteras i en flera andra städer. - Spela upp på Arenan

Rapporter om dödade och skadade i flera städer som ligger långt från slagfälten, bland annat i huvudstaden Kiev. Åtminstone elva människor har dödats och tiotals skadats.

Ukrainare i flera städer långt från slagfälten har antingen vaknat till explosioner eller tvingats ner i skyddsrum och metrotunnlar under morgonens arbets- och skolresor, då ryska robot- och drönarangrepp rapporteras från flera städer.

Flera missiler rapporteras ha träffat bostadshus i Zaporizjzja och Mykolaiv under småtimmarna, och på måndag morgon har bland annat huvudstaden Kiev, Dnipro och Lviv träffats av flera kryssningsrobotar.

Ryssland utförde angreppen för att hämnas för bombningen av den symboliskt och strategiskt viktiga Kertjbron i helgen.

Tåg antändes på bron mellan Krim och Ryssland

Stor explosion på bron som förenar Ryssland och Krim – delar av bron har rasat, psykologiskt bakslag för Putin

”I dag klockan 6.07 på vägtrafiksidan av Krimbron exploderade en bilbomb som satte eld på sju tankvagnar med olja som fraktades på järnvägen till Krim”, uppger den ryska antiterrorkommittén enligt ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Det rapporteras om många döda och skadade i huvudstaden Kiev, där flera ryska kryssningsrobotar verkar har träffat stadens centrum.

Höghus i Kiev skadat av robotangrepp 10 oktober 2022.
Bildtext Höghus i Kiev skadat av robotangrepp 10 oktober 2022.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Många angrepp

Under morgonen rapporteras ytterligare bombningar i landets näst största stad Charkiv och i Ternopil, Chmelnytskyj, Zhytomyr och Kropyvnytskyj.

Sammanlagt rapporteras angrepp mot städer i åtminstone 12 regioner då över 70 kryssningsrobotar ska ha avfyrats mot civila mål i Ukraina. Tiotals har nått sina mål i ukrainska städer.

Både kryssningsrobotar och drönare tillverkade i Iran ska ha skickats mot mål i Ukraina från Belarus, Svarta havet och från Krim, uppger ukrainska försvaret.

Zelenskyj: Ryssland försöker skapa panik och maximal förstörelse - Spela upp på Arenan

– Flyglarmen har inte avtagit runt om i Ukraina. Missilerna slår fortfarande ner. Tyvärr har vi döda och skadade, sa president Volodymyr Zelenskyj på sin kanal i meddelandetjänsten Telegram.

– De försöker förgöra oss, förinta oss från jordens yta. Döda människor som sover i sina hem i Zaporizjzja eller dem som försöker ta sig till jobbet i Kiev och Dnipro.

Döda och skadade

Det finns ännu inga exakta uppgifter om hur många döda och skadade angreppen har lämnat efter sig.

Ukrainska försvaret uppger att åtminstone över 40 kryssningsrobotar har skjutits ner av luftvärnet före de träffade sina mål, vilket innebär att över 30 nådde sina mål.

Enligt Zelenksyjs stab har människor ändå dödats i flera städer.

Angreppen uppges också ha orsakat stora materiella skador, och bland annat Kievs borgmästare Vitalij Klytjko säger att kritisk civil infrastruktur har träffats i huvudstaden.

Viktig civil infrastruktur ska ha skadats i Kiev, medan delar av Lviv är utan el och varmt vatten. - Spela upp på Arenan

Klytjko uppgav inte vilken typ av infrastruktur det var frågan om men angreppen ska ha riktat sig mot Shevchenko-distriktet, där bland annat Kievs gamla stad ligger.

Men åtminstone tio människor har dödats och över 20 skadats i den ukrainska huvudstaden.

Ett av målen verkar ha varit en gångbro i centrum, så kallade Ukrainska folkets frihetsbro, visar videobilder som sprids på Twitter.

Bilder från övervakningskameror visar hur en gångbr i Kiev träffas av bomb. - Spela upp på Arenan

Frihetsbron verkar ändå ha klarat sig stående efter attacken.

I Lviv uppges delar av staden vara utan el och varmt vatten. Liknande rapporter har kommit in från andra större städer runt omkring i landet.

Lviv har varit en knutpunkt för flyktingar och bistånd, men också en tillflyktsort för många ukrainare som har lämnat östra och södra Ukraina undan striderna där.

Flera biståndorganisationer har sagt att de har tvingats avbryta sitt arbete tillfälligt på grund av angreppen.

Försöker orsaka maximal skada

Zelenskyj anklagade Ryssland för att ha valt tidpunkten för angreppen för att orsaka maximal skada och så många civila offer som möjligt.

Enligt ukrainska presidenten ska både robotar och iransktillverkade så kallade kamikazedrönare ha använts under angreppet.

Zelenskyj sa att framförallt två olika mål har utsatts för angrepp.

– Det ena är energisektorn i hela landet. De vill så kaos och rädsla och slå ut vårt energisystem, sa Zelenskyj.

En man står på en bomad gata i Kiev brevid en söndrig bil.
Bildtext En gata i Kiev fylld med bråte efter robotattacker måndagsmorgonen den 10 oktober 2022.
Bild: Wolfgang Schwan / AOP

– Det andra målet är människor. Det är därför man har valt de här målen och de här tidpunkterna, för att orsaka så stor skada som möjligt. Stanna i skyddsrummen i dag. Följ säkerhetsföreskrifterna. Och kom ihåg: Ukraina var här långt före angriparna anlände och vi kommer att vara kvar långt efter att de är borta.

Putin: Ett svar på ”terrordåd mot Kertjbron”

Rysslands president Vladimir Putin bekräftade senare på måndag att angreppen utfördes som hämnd mot bombningen av bron till Krim i helgen.

Putin sa att ryska armén hade utfört en rad precisionsbombningar mot bland annat Ukrainas elnät och energisektor under måndag morgon.

– I morse utfördes en massiv bombning med precisionsvapen med lång räckvidd, enligt försvarsministeriets plan och generalstabens råd. Målet för angreppen var den ukrainska energisektorn och militärens kommando- och kommunikationsstrukturer, sa Putin i ett tv-tal.

Rysslands president Vladimir Putin vid sitt skrivbord.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin talade till nationen för att meddela om hämndaktionen för explosionen på Kertjbron. Han talade ändå bara om angrepp mot energisektorn och militären, inte de civila mål som utsattes.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Talet markerar en ändring i Kremls och den ryska propagandas linje.

Då det tidigare bara har talats om angrepp mot militära mål under kriget, som i Ryssland fortfarande enbart får kallas en militär specialoperation, verkar ny rysk tv visa bilder på angrepp mot ukrainska städer.

Putin var också mån om att antyda att han personligen hade godkänt målen för attacken.

Putin kallade angreppet mot Kertjbron ett terrordåd, anklagade den ukrainska säkerhetstjänsten för bombningen och lovade fler hämndaktioner om liknande angrepp upprepas.

– Rysslands svar kommer att vara hårda, och deras omfattning kommer att motsvara det hot Ryssland utsätts för om det kommer nya terrorattacker, sa Putin.

Putin kopplade också de tiotals bränder och explosioner vid energianläggningar i Ryssland sedan krigets början och sabotaget mot Nord Stream till dagens angrepp.

Order om angrepp redan i början av oktober

Enligt den ukrainska militära underrättelsetjänsten stämmer ändå inte Putins påstående om att angreppet utfördes som hämnd för broattacken.

Åtminstone var den inte ursprungligen tänkt som en hämndaktion, hävdar underrättelsetjänsten.

En lekpark i Schevchenko-parken i Kiev har träffats av en missil.
Bildtext En lekpark i Schevchenko-parken i centrum av Kiev hör till de platser som träffades av kryssningsmissiler på måndag morgon.
Bild: Oleg Petrasyuk / EPA

En talesperson uppger att Ukraina fick nys om order som gick ut till ryska styrkor redan den andra och tredje oktober om att börja förbereda måndagens angrepp.

Bombplan ska ha bestyckats med kryssningsrobotar, missilfartyg avseglat och missilbatterier ha flyttats för angreppet redan för flera dagar sedan, uppger underrättelsetjänsten.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftas, men om det stämmer innebär det att Ryssland hade planer på att slå till mot civila mål i massiv omfattning redan långt före explosionen på Kertjbron.

”En signal till den civiliserade världen”

Ukrainas regering var snabb med att fördöma angreppen mot civila mål.

Zlenskyjs rådgivare Andriy Yermak kallade angreppen en signal till den civiliserade världen att frågan om Rysslands invasion bara kan lösas med våld.

– De är ynkryggar som slåss mot lekparker, barn och vanliga människor, sa Yermak.

En korsning i centrum av Kiev har träffats av missiler, och flera bilar brunnit upp. Bilarna omringas av poliser och platsen är avspärrad.
Bildtext Flera bilar brann upp då en korsning i Kievs centrum träffades av en missil på måndag morgon.
Bild: Ukrinform/Shutterstock/All Over Press

I Kiev visar bilder från måndag morgon att en av missilerna slog ner precis intill en lekpark. Det förekommer obekräftade uppgifter om att också barn ska finnas bland de dödade och skadade.

Ukrainas försvarsministerium lovar att försöka hämnas på angreppen mot civila så snabbt som möjligt.

– Vårt mod kommer aldrig att förgöras av terroristernas missiler, inte ens då de slår till i hjärtat av vår huvudstad. De kommer inte heller att skaka våra allierades beslutsamhet. Det enda de gör är att orsaka oåterkallelig skada för Rysslands framtid, en framtid som globalt föraktad terrorstat, sa försvarsminister Oleksyj Reznikov.

Väst lovar svara med mer stöd, sanktioner

EU var också snabbt ute med ett fördömande och löften om mer stöd och fler sanktioner, då unionens utrikesrepresentant Josep Borrell kallade angreppen mot civila mål ett uppenbart krigsbrott.

Också Natos generalsekretarare kallade angreppen ett krigsbrott och lovade att stödet för Ukraina inte vacklar.

Både Kanada och USA lovade också att bidra med mer stöd och kalla samman G7-länderna för att samordna ett svar på måndagens angrepp.

Bland de kraftfullaste direkta löftena om stöd kom ändå från Tyskland som lovade skicka moderna luftvärnsrobotar av typen IRIS-T till Ukraina.

Ett luftvärnssytem av typen IRIS-T, monterad på en lastbil.
Bildtext Luftvärnssystemet IRIS-T, här monterad på en lastbil, har utvecklats i samarbete mellan flera europeiska länder.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

– Tyskland kommer att bistå Ukraina med de här systemen för att hjälpa landet att skydda civila mål, skrev landets försvarsministerium.

– De första luftvärnssystemen kommer att levereras redan om några dagar. Resten av dem kommer att vara framme i början av nästa år, skrev ministeriet.

Också Frankrike fördömde angreppen som krigsbrott och lovade mer militärt stöd i snabbare takt till Ukraina.

Källor: Reuters, AP, AFP, Kiyv Indepnedent, BBC, The Guardian