Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

BUU-sagan tipsar om fem bra sagor att lyssna på under höstlovet

BUU-Malin tittar drömskt in i ett höstigt lövverk.
Bildtext Passa på och lyssna på BUU-sagan under höstlovet!
Bild: Malin Olkkola / Yle

Nu firar många familjer höstlov och vi vill tipsa om några sagor man kan lyssna på tillsammans i bilen, som godnattsaga eller under en höstpromenad i skogen.

I sagopodden BUU-sagan finns för tillfället 174 sagor att lyssna på och en ny saga publiceras på Barnens Arena varannan fredag. Det finns både långa och korta sagor, nyskrivna och klassiska, sagor av finlandssvenska författare samt sagor från världens alla hörn.

Malin läser saga upp och ner
Bildtext Malin Olkkola är redaktör för BUU-sagan
Bild: Jyrki Karjalainen / Yle

Här kommer fem tips till alla barn som gillar sagor och hörspel:

1) Blomsterdrottningens dotter

Blomsterdrottningens dotter är en folksaga från Rumänien som handlar om en prinsessa som hålls fånge högt uppe i bergen av ett gäng drakar och om en prins som försöker befria henne.

2) Skridskolöparen

BUU-sagan innehåller också många sagor av finlandssvenska författare. Ett exempel är ”Skridskolöparen” som är skriven av vår egen sagofarbror Zacharias Topelius. Skridskolöparen handlar om två bröder som heter Frans och Mathias och de är väldigt olika. Det är också en berättelse om att vara modig, för det är en sak att vara modig då man leker, men en helt annan sak när det plötsligt är allvar.

3) Pomperipossa

Prinsessor och häxor brukar förekomma i många av de klassiska sagorna, och en som aldrig går ur tiden är förstås den spännande sagan om Pomperipossa, som handlar om hur det går då prins Pipi och prinsessan Fifi träffar en elak puckelryggig trollpacka.

Tyttö lentää luudalla.
Bildtext Sagan om Pomperipossa är en klassiker.
Bild: Nella Nuora / Yle

Klassiska sagor finns det massor av i BUU-sagan. Du hittar sagor av både bröderna Grimm, H.C Andersen och Asbjörnsen & Moe.

4) Lyssna på en höstsaga i skogen!

Förutom de klassiska sagorna, så finns det också nyskrivna sagor i BUU-sagan. Ett exempel på dem är de interaktiva natursagorna som handlar om den äventyrliga professorn Wilda Wide, och hennes kompanjon fågeln Alve.

Natursagorna kan användas till exempel av daghem eller av vanliga familjer om man vill ta del av sagan ute i naturen. Då kan man lyssna på sagan i tio olika delar via mobiltelefonens högtalare. Man tar en liten paus efter varje kapitel och göra samma saker som det berättas om i sagan. Då blir sagan ännu mera levande.

Cecilia Isaksson och Sigrid Johansson från dagisgruppen Valhajarna leker med de gula höstlöven på en lönn.
Bild: Yle/ Eva Brunell

Men man kan också lyssna på sagan i sin helhet var som helst. Projektet är ett samarbete mellan BUU-sagan och Folkhälsan. Det finns en saga för varje årstid, och höstsagan heter ”Professor Wilda Wide och mysteriet med de färglösa löven”.

Det här är en perfekt saga att lyssna på, om man vill vara ute i naturen och göra aktiviteterna tillsammans med hela familjen!

Sagan i sin helhet:

BUU-sagan hittar du alltid på Barnens Arena och Yle Arenan. Och i BUU-appen kan du också lyssna på sagan om din apparat är uppkopplad till internet.

5) Höboda hill - spännande mysterium för äldre barn

Ifall barnen är lite äldre, och ni vill ha något spännande att lyssna på tillsammans hela familjen, så vill vi dessutom rekommendera ett nytt spännande audiodrama som heter ”Höboda Hill och jakten på jättediamanten”.

Fyra barn som läser ett brev.
Bild: Malin Olkkola / Yle

Serien handlar om de fyra vännerna Edith, Cleo, Aiden och Vide som ett tu tre hamnar in i sitt livs äventyr. Det finns sex stycken avsnitt, och vi kan lova att det blir både roligt och spännande!

Mer om ämnet på Yle Arenan