Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands handbollsherrar testas ordentligt i EM-kvalet – ung blåvit trupp ställs mot tufft motstånd

Uppdaterad 14.10.2022 09:05.
Ola Lindgren står på knä framför Finlands bytesbänk.
Bildtext Ola Lindgren tar en ung trupp till matcherna mot Serbien och Norge.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Finlands herrlandslag i handboll inleder EM-kvalet med två svåra matcher mot Serbien och Norge. Landslagstränaren Ola Lindgren ger ansvar till allt flera unga förmågor.

Öppningsmatchen är borta mot Serbien på onsdag, och kvalet fortsätter på söndag med hemmamatch mot Norge. Lindgren kunde berätta om ett svidande återbud då landslaget samlats för ett kort träningsläger på idrottsinstitutet Kisakallio i Lojo.

– Richard Sundberg har gett återbud vilket är väldigt synd. Han är en central spelare för vårt defensiva spel, kommenterar Lindgren till Yle Sporten.

Lindgren berättar också att Kalle Kankaanpää från Grankulla IFK kommer in som ersättare.

Finland hinner inte göra många gemensamma träningar innan allvaret börjar. Nästan hela tisdagen går till resan till Serbien, och med många unga och rätt så oerfarna spelare i laget blir tiden knapp.

– Vi har ett väldigt ungt lag, trots att en del varit med tidigare. Vi har debutanter i Fredrik von Troil och Kankaanpää, samt unga spelare som Edward Hammarberg, Jonathan Ekman, Viktor Grönmark och Santeri Vainionpää. Bröderna Granlund är inte gamla de heller. Vi ska försöka bygga ett lag för framtiden på lite längre sikt.

Norge, Serbien och Slovakien i Finlands grupp

Finland besegrade Georgien i förkvalet, och spelar nu i EM-kvalet i samma grupp med Norge, Serbien och Slovakien. De två bästa från gruppen tar en säker plats i EM-turneringen i Tyskland i januari 2024.

– Vi vet att vi möter två riktigt bra lag. Serbien slog ut Slovenien i två raka, och Norge vet vi att är en av toppnationerna. Det är lag som ligger långt före oss, och med spelare i Champions League -lag, säger Lindgren.

– Alla de här tre lagen spelade i EM för ett år sedan medan vi aldrig kvalificerat oss. Samtidigt måste vi vara beredda att plocka poäng då möjligheten ges oss. Norge och Serbien är de stora favoriterna men förhoppningsvis har vi chans till poäng i någon av matcherna mot Slovakien, säger Lindgren.

Rätt attityd behövs i varje match

Även om det är realistiskt att tro att Finland ännu inte kan utmana de stora handbollsnationerna efterlyser Lindgren rätt attityd i varje match, något han stundvis sett i VM-kvalet tidigare i år.

– Vi får inte titta för mycket på resultatet, utan vad vi gör på planen. Att vi har rätt attityd och jobbar hårt i varje situation, och viljan att genomföra matchen på vårt sätt. De är stora favoriter, men vi ska ta lärdom och utvecklas.

– Vi fick stryk klart mot Danmark och Makedonien i förra kvalet. Nyligen mötte vi Kroatien och där visade vi upp en skillnad i attityden. Vi ville verkligen spela handboll på vårt sätt i stället för att vara uppgivna. Den inställningen behövs också nu trots att det troliga resultatet är att motståndaren är klart bättre.

Finland ligger både fysiskt och spelmässigt efter länder som Norge och Serbien. Detta påverkar också Finlands sätt att spela handboll i det här kvalet.

– Vi gör för många tekniska fel mot bra motstånd. Det är ohållbart på internationell nivå. Vi behöver mera kontringsmål och lätta mål så vi slipper stå uppställda vid varje anfall.

– Mycket handlar om disciplinen och noggrannheten i anfallsspelet. Vi försöker spela hyfsat snabb handboll. Vi vill inte bromsa utan ta oss framåt.

Lindgrens kontrakt sträcker sig till sommaren

Ola Lindgren tog över som landslagstränare år 2019, och har därmed redan lite perspektiv på spelarmaterialet i herrlandslaget. Han vill ändå inte själv bedöma vad det är som han bidragit med till landslaget.

– Det får andra bedöma, men det vi har gjort är en föryngringsprocess i laget. Vi har försökt bygga ett lag som man kan jobba med en lång tid framöver. Visionen och drömmen är att vi kvalificerar oss men vad jag bidragit med får de andra säga.

– Jag har försökt göra mitt jobb så bra som möjligt och försökt utveckla de här unga spelarna. Mycket handlar också om förståelse om vad som krävs på en internationell nivå gällande träning och fysiken.

Lindgrens nuvarande kontrakt med landslaget sträcker sig till nästa sommar. Ännu är det inte klart om Lindgren och handbollsförbundet kommer att förlänga samarbetet.

– Arbetet mot internationell nivå är i sin början och det här är en långsiktig process. Vi får diskutera med förbundet, utvärdera och se om vi är på rätt väg för att minska på avståndet till toppnationerna, säger Lindgren.

Finlands matchprogram:

12 oktober: Serbien–Finland
16 oktober: Finland–Norge
8 mars: Finland–Slovakien
11 mars: Slovakien–Finland
26 april: Finland–Serbien
30 april: Norge–Finland

Gruppens två bästa och den bästa kvaltrean får en EM-biljett.

Finlands trupp i EM-kvalet:

Patrik Roslander (mv), GrIFK
Mikael Mäkelä (mv), Redbergslid (SWE)
Benjamin Helander, Rhein-Neckar Löwen (GER)
Christoffer Thor, Alingsås (SWE)
Gusten Montonen, AMO (SWE)
Santeri Vainionpää, Cocks
Fredrik von Troil, GrIFK
Roni Syrjälä, Dicken
Kalle Kankaanpää, GrIFK
Viktor Grönmark, HIFK
Miska Henriksson, BK-46
Edward Hammarberg, Offersheim-Schwetzingen (GER)
Max Granlund, Alingsås (SWE)
Robin Granlund, GUIF (SWE)
Fredrik Karlsson, Lindesberg (SWE)
Jonathan Ekman, BK-46

Yle sänder söndagens match Finland-Norge i TV2 och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln