Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anthony Olusanya nobbade utlåning och fick genombrott i HJK – Jakobstadstalangen tänker skaffa nigerianskt medborgarskap: ”Ska ta det i mål nu”

Uppdaterad 10.10.2022 19:05.
Anthony Olusanya firar.
Bildtext Anthony Olusanya har all orsak att le just nu.
Bild: Lehtikuva

Det här var säsongen som gjorde Anthony Olusanya till ett etablerat namn i fotbollsligan. Nu tänker Jakobstadssonen fixa sig ett nigerianskt pass – för att hålla alla eventuella landslagsdörrar öppna.

Med en omgång kvar att spela är HJK:s tredje raka titel redan ett faktum. Mesta mästarna fick fira framför hundratals tillresta supportrar då man bortaslog Haka med 1–0 i Valkeakoski.

För Anthony Olusanya har den här säsongen resulterat i ett genombrott på liganivå. Den Jakobstadsbördige anfallaren har lyckats hävda sig i den stentuffa konkurrensen i HJK:s breda trupp och mot slutet av säsongen har han stått för flera matchavgörande mål.

22-åringen står på sju mål inför sista rundan – ett utmärkt saldo för de drygt 1 000 minuter som han fått i speltid.

– Jag har aldrig tvivlat på mig själv. Det gäller bara att hitta självförtroendet och drajven. Segermålen värmer en, men man avgör inte de här matcherna på egen hand, säger Olusanya till Yle i samband med titelfesten i Valkeakoski.

Nobbade utlåning

HJK värvade Olusanya från Jaro inför säsongen 2021. Division 1-värvningen fick sparsamt med speltid under fjolåret, vilket fick honom att överväga utlåning till ett annat ligalag.

– Jag valde ändå att stanna. Slutresultatet var perfekt! Det är helt otroligt att få fira titeln framför fansen.

Här börjar HJK-festen i Valkeakoski - Spela upp på Arenan

Europa League-laget satsar med ett brett manskap och det betyder att tunga namn får se sig petade i varje match. På sistone har till exempel brassen Murilo varit nedprioriterad av tränarna.

– Det är omöjligt att hålla alla nöjda, jag har inte själv heller alltid varit tillfreds. Då får man fråga av tränarna vad man ska förbättra och jobba hårdare. Det har jag gjort, menar Olusanya.

Vill hålla dörren öppen till Nigeria

I Finlands U21-landslag blev Olusanya ett återkommande ansikte. Med nuvarande utvecklingskurva kan en A-landslagskarriär vara aktuell.

Men frågan är vilket land det i så fall skulle handla om. Olusanyas pappa är nigerian och spelaren vill inte stänga några dörrar.

– Jag har sökt om nigerianskt medborgarskap. Jag tänker ta ärendet i mål snart.

– Om det i framtiden kommer en landslagskallelse från Finland eller Nigeria så får jag ta mig en funderare.

Diskussion om artikeln