Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Åklagaren: Rivalgäng stämde träff i Vanda och sköt för att döda – rättegången har koppling till planerad attack mot Brunnshuset

Ett hus med texten "Östra Nylands tingsrätt" på en skylt ovanför dörren
Bildtext Östra Nylands tingsrätt behandlar åtalet mot åtta personer som misstänks vara involverade i en skjutning mellan två gatugäng i Lejle i Vanda i fjol.
Bild: Petteri Bülow / Yle

En person står åtalad för att ha skjutit från en bil mot en medlem i ett rivaliserande gatugäng. Gängledaren Milan Jaff ska i sin tur ha skjutit med hagelgevär mot bilen.

Idag inleddes rättegången gällande en skottlossning kopplad till gatugängen L-City från Esbo och Kurdish Mafia från Helsingfors.

I bakgrunden ligger en våldsspiral mellan de två grupperna.

Sju män i 20-årsåldern åtalas för bland annat mordförsök efter en händelse i stadsdelen Lejle i Vanda i augusti 2021. Ytterligare en person står åtalad för att ha lånat ut ett skjutvapen åt en av de inblandade.

Gängmedlemmarna avfyrade flera skott mot varandra och två av männen skadades i sammandrabbningen. Efteråt lämnades en av de skadade, en man i 20-årsåldern, framför Pejas sjukhus.

Milan Jaff har bänkat sig i rättssalen där det står två poliser och en försvarsadvokat som håller på att sätta sig.
Bildtext Milan Jaff åtalas för att ha skjutit mot rivalgänget med ett hagelgevär. Han anses vara ledaren för Helsingforsgänget.
Bild: Katri Kirsi / Yle

Åklagaren: Avsikten var att döda

Enligt åklagaren hade gängmedlemmarna som mål att använda skjutvapnen som de hade tagit med till mötesplatsen.

– Att döda var ett klart syfte för båda parterna, sa specialåklagare Mikko Sipilä i rätten, rapporterar Yle Uutiset.

De båda gängen hade stämt träff på en offentlig plats på småtimmarna. Tre personer från Helsingforsgänget kom först till platsen och började skicka hotfulla meddelanden till det andra gänget.

En grupp på fyra personer från Esbogänget kom körande i en BMW. En av dem, en 24-årig man, avfyrade fyra skott mot en av helsingforsarna och träffade honom i armen och lungan med ett skott. Tre kulor träffade väggen till ett daghem.

Den 22-åriga Milan Jaff, som anses vara ledaren för Helsingforsgänget, ska ha avfyrat två skott med ett hagelgevär mot bilen. En person från Esbogänget träffades i handen.

Åklagaren anser att gängvåldet uppfyller kriterierna för organiserad brottslighet, vilket kan ge strängare straff.

Åtalade bestrider organiserad brottslighet

De åtalade medger att de var på platsen, men bestrider att de skulle ha haft för avsikt att skjuta mot någon.

Båda parterna menar också att det var det andra gänget som sköt först.

Milan Jaff hävdar att idén med träffen var att fredligt diskutera tidigare händelser. Han bestrider att det var han som sköt mot Esbogänget.

Enligt Jaff finns det inte heller något organiserat Helsingforsgäng.

Domstolsbehandlingen vid Östra Nylands tingsrätt väntas pågå en vecka.

Eggvapen, verktyg och kedjor ligger i en baklucka.
Bildtext Bild från förundersökningsmaterialet från rättegången i våras. Polisen hittade eggvapen och kedjor i bakluckan på en bil.
Bild: Poliisi

Våldsspiral i bakgrunden – 13 personer dömdes på våren

Skottlossningen är kopplad till en hämndspiral mellan de två gängen som började efter en knivhuggning i juni 2021. Det ledde till flera fall av hot, misshandel och mordförsök.

Medlemmarna i båda gängen sysslar med rapmusik. Hämndspiralen kulminerade i en planerad attack mot en konsert i Brunnshuset i Helsingfors i oktober i fjol, där ledaren för Esbogänget skulle vara en av huvudartisterna l. Polisen grep männen innan de hann skada någon.

Under våren dömdes 13 personer för olika brott kopplade till våldet mellan de två gängen. Ledaren för Helsingforsgänget, Milan Jaff, dömdes då till tio års fängelse för flera allvarliga brott. Den domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Vi publicerar namnet på Milan Jaff eftersom han är en offentlig person med en stor grupp följare på sociala medier. Han har också själv delat uppgifter om rättegången offentligt och är dömd eller misstänkt för flera allvarliga brott.