Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sauli Niinistö i Norge: ”Jag tror inte att president Putin är kapabel att erkänna en förlust”

Uppdaterad 10.10.2022 22:46.
Sauli Niinistö talar.
Bildtext President Sauli Niinistö besöker Oslo i två dagar. På måndagen träffade han Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
Bild: Lehtikuva

President Niinistö diskuterade Europas framtida säkerhet tillsammans med Norges statsminister på måndag. Han säger att han inte tror att Putin kan acceptera en förlust, men Ukraina måste bli fritt.

Kriget i Ukraina har gått in i en ny fas. Det säger president Sauli Niinistö som i ett blåsigt Oslo kommenterar de ryska attackerna mot bland annat Kiev på måndag tillsammans med Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

– Jag hoppas att det här blir den sista eskaleringen av kriget och att vi någon dag kan säga att vi har fred och att Ukraina är räddat, säger Niinistö.

På presskonferensen får president Niinistö och statsminister Støre en fråga gällande den amerikanska presidenten Joe Bidens funderingar kring en diplomatisk lösning på den ryska invasionen av Ukraina.

Både Niinistö och Støre är överens om att Ukraina har rätt att försvara sitt land och att det är Ukraina som måste känna sig säkert innan fredsförhandlingar kan börja.

– Alla konflikter i historien, även de mest brutala, avslutas vid förhandlingsbordet. Budskapet till Ryssland måste vara att angreppet måste avslutas, säger Jonas Gahr Støre.

Pekka Haavisto i grå kostym och senapsfärgad slips.

”Viktigt att vi fortsätter med sanktionerna” – Pekka Haavisto efter måndagens ryska attacker mot civila mål i Ukraina

Sanktioner. Den belarusiska regimens planer. Stöd till ett Ukraina som vill ha ett luftvärn som kan skydda civila mål mot ryska angrepp. Det ryska konsulatet i Åbo. Utrikesminister Pekka Haavisto har mycket på sitt bord.

President Niinistö säger att frågan är om Vladimir Putin kan acceptera en förlust.

– Frågan är om president Putin kan erkänna en förlust, är han kapabel? Jag tror inte att han är kapabel att ta en förlust, säger Niinistö.

Enligt Niinistö är de västligt sinnade ländernas uppgift inte att söka efter en väg ut för president Putin.

– Resultatet ska vara att Ukraina är fritt, säger han.

Niinistö kommenterade attackerna mot Nord Stream

President Niinistö inledde sitt tvådagars besök i Norge med att hålla ett tal på Norges utrikespolitiska institut. I talet säger Niinistö att vår motståndskraft kommer prövas under de kommande månaderna.

– Vi måste förbereda oss för onda överraskningar. Vad Ryssland än gör härnäst, och hur svår den kommande energikrisen än blir måste enighet vara vårt svar, säger Niinistö.

Niinistö kommenterar också explosionerna på Östersjön som ledde till läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Han menar att det är ett bevis på att vi måste stärka vårt försvar av vår kritiska infrastruktur, något man satsat hårt på i Norge sedan gasläckorna på Östersjön.

– Explosionerna har också påmint oss om den myriad av sätt som den här krisen kan eskalera på, horisontellt och vertikalt, med oväntade konsekvenser, säger Niinistö som understryker att det misstänkta sabotaget mot Nord Stream 1 och 2 måste undersökas noggrant.

Niinistö: ”Putin reagerade lugnt på Natoansökan för att inte skapa en diskussion i Ryssland”

I sitt tal säger president Niinistö också att han tror att Finland och Sverige snart kommer att vara Natomedlemmar, då det endast är Turkiet och Ungern som ännu inte godkänt ländernas medlemsansökningar.

– Baserat på de goda och konstruktiva samtal vi har haft med båda länderna på olika nivåer, är jag övertygad om att det kommer att ske i sinom tid, säger han.

Niinistö är också noga med att poängtera att Finlands mål inte är att bilda ett nordiskt block inom Nato.

– Vi kommer att se hela Östersjöregionen som en helhet. Vi ser på hela alliansen som en helhet, säger han.

Under ett efterföljande samtal fick president Niinistö frågor om sina samtal med president Putin under året. Han upprepade att den ryska presidenten reagerat väldigt lugnt på att Finland ansöker om Natomedlemskap.

– Han svarade lugnande och sade att det här inte är någon stor sak. Så som vi har sett senare fortsätter de att försöka lugna ner allt så att det inte skapar en oro eller diskussion i Ryssland, säger Niinistö.