Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elokapina demonstrerar vid flera skogsjättars huvudkontor i Helsingfors och Esbo – en del har limmat fast sig

Uppdaterad 11.10.2022 12:00.
Elokapina protesterar vid skogsbolags huvudkontor i huvudstadsregionen.
Bildtext Elokapinas aktivister blockerar huvudingångarna till Metsä groups, Stora Ensos och UPM:s huvudkontor. En del har limmat fast sig.
Bild: Elokapina / Extinction Rebellion Finland

Miljöaktivistgruppen Elokapina har under morgonen inlett demonstrationer vid Metsä Groups, Stora Ensos och UPM:s huvudkontor. Polisen har gripit fem demonstranter.

Demonstranterna blockerar huvudingångarna till byggnaderna som finns i Helsingfors och Esbo. En del av dem har limmat fast sig vid ingångarna, andra sitter stillsamt där.

Vid varje kontor är drygt 20–30 demonstranter på plats, uppger Elokapina i ett pressmeddelande. Demonstrationerna inleddes klockan åtta på tisdagsmorgonen.

Demonstranter i en hiss. Några av dem är fastlimmade i en vägg.
Bildtext Två aktivister har limmat fast sina händer vid en hiss.
Bild: Elokapina / Extinction Rebellion Finland
Tre poliser står och talar med en man i reflexväst inne i en kontorsaula.
Bildtext Polisen på plats vid en av demonstrationerna.
Bild: Elokapina / Extinction Rebellion Finland

Polisen: Fem personer har gripits

Polisinrättningen i Helsingfors uppger på Twitter att polisen är på plats och förhandlar med demonstranterna vid de två huvudkontor som ligger i Helsingfors (Stora Enso och UPM).

”Polisen är på plats och förhandlar med demonstranterna om att flytta demonstrationerna till en mer passande plats. En stor del av demonstranterna har följt polisens order om att flytta på sig och de har tagit sig ut”, skriver Helsingforspolisen och uppger att förhandlingarna fortsätter.

Under förmiddagen meddelade polisen att fem personer gripits under demonstrationerna. Enligt polisen handlar det om personer som limmat fast sig i byggnaderna. Polisen var tvungen att avlägsna de fastlimmade demonstranterna.

Två personer greps vid UPM:s huvudkontor på Alvar Aaltos gata i Helsingfors och tre greps vid Sundholmsplatsen utanför Stora Ensos kontor. Polisen misstänker dem för skadegöresle, tredska och störande av allmän ordning.

Elokapinas krav: Begränsa skogsavverkningen och minska virkesanvändningen

Elokapina demonstrerar vid de här företagens kontor eftersom de kräver att företagen tar ansvar för deras inverkan på klimatkrisen. Elokapina lyfter specifikt fram de rekordhöga avverkningsnivåerna i de finska skogarna under de senaste åren.

”Accelerationen av klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald är ett hot mot allas säkerhet och framtid”, säger aktivisten Olli Jalonen i Elokapinas pressmeddelande.

Elokapina protesterar vid skogsbolags huvudkontor i huvudstadsregionen.
Bildtext Demonstranterna har med sig plakat med tydliga budskap till skogsföretagen.
Bild: Elokapina / Extinction Rebellion Finland

Jalonen är på plats utanför UPM:s huvudkontor. UPM lyfts specifikt fram i pressmeddelandet för att bolaget, enligt Elokapina, begränsar de anställdas möjlighet att förhandla.

Elokapina protesterar vid skogsbolags huvudkontor i huvudstadsregionen.
Bildtext Elokapina vill att företagen tar ansvar och värnar om våra skogar.
Bild: Elokapina / Extinction Rebellion Finland

Enligt Elokapina måste skogsbruket förändras så att ingen tvingas till sådant arbete som förstör naturen.

Elokapina kräver med demonstrationerna att företagen begränsar avverkningen och minskar virkesanvändningen omedelbart tills 30 procent av skogarna och naturskogarna är skyddade.

Artikeln uppdaterades 12:00 11.10.2022 med uppgifter om att polisen gripit fem personer.