Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad är Rysslands nästa steg i kriget mot Ukraina? Svaren finns i den ryska kreativiteten, säger hybridhotsexpert Hanna Smith

Forskningschefen vid det Europeiska kompetenscentret för motverkandet av hybridhot, Hanna Smith.
Bildtext Ryssland vill ge sken av att allt går bra, men till exempel sanktioner bryter sakta men säkert ner den ryska ekonomin, säger hybridhotsexpert Hanna Smith.
Bild: Toni Määttä / Yle

Måndagens ryska bombningar i Ukraina är inte någon stor vändning i Rysslands invasion, utan snarare ett förväntat steg i kriget. Det konstaterar Hanna Smith som är hybridhotsexpert.

Det som kan se ut som en stor förändring i ett krig kan egentligen bara handla om en del i en utdragen process. Under måndagen var det många som såg ett nytt skede, till och med en upptrappning, i Rysslands invasion av Ukraina när ryska bomber föll på olika håll i landet.

Men Hanna Smith, forskningschef vid EU:s kompetenscenter mot hybridhot, håller inte helt med.

– Alltid när det händer något sådant där, när man bombar huvudstaden, så verkar det som något nytt. Men nu måste vi titta tillbaka och komma ihåg att också i början av kriget bombades Kiev. Det är krigets dynamik, ibland trappas det upp, man bombar städer, ibland händer något närmare fronterna, eller så som det har varit att Ukraina har lyckats ta flera städer. Så jag ser det här som att allt tillhör krigets dynamik, inte som en stor förändring.

Smith konstaterar att man inte kan veta om den dystra måndagen verkligen för med sig en förändring. Men det är i varje fall klart att Ryssland vill visa att de klarar av att trappa upp kriget och ha hand om initiativet.

Ukraina måste förbereda sig för det värsta

Till kriget hör också att ge en bild av framgång och motstånd som omvärlden får se. För Rysslands del har mobiliseringen av reservister inte sett ut som ett särskilt välkoordinerat projekt, men här finns också skillnader att ta hänsyn till.

– Det går som med alla saker i Ryssland. Inte riktigt så som vi tycker att det är effektivt, eller hur en mobilisering borde gå, men så klart går det framåt. Hur männen får utbildning innan de skickas till fronten, det är en annan sak. Men just nu går det framåt och Ryssland håller på att få fler man för att kriga, säger Hanna Smith.

Presidentti Vladimir Putin kiinnittää kunniamerkkiä Sergei Surovikinin univormuun.
Bildtext Så sent som förra veckan byttes kommendören för de ryska styrkorna i Ukraina ut då Sergej Surovikin tog över jobbet. Bilden är en arkivbild från 2017, då president Putin premierade Surovikin.
Bild: Alexei Druzhinin / EPA

Det kommer också uppgifter om att Belarus och Ryssland ska bilda ett gemensamt förband för att skydda Belarus mot attacker från Ukraina. Smith påminner igen om krigets dynamik, alla medel som finns till förfogande används.

Om Belarus säger att de samlar trupper som kommer närmare den ukrainska gränsen, så måste Ukraina förbereda sig på det.

– Det är en annan sak om det här är på riktigt. Vi måste vara förberedda på att det kan vara det, men det kan också vara propaganda som får (Belarus president) Lukasjenko att se bra ut och Ryssland ser ut som om de har vänner.

”Snart kanske de enda vännerna finns i Belarus”

Samtidigt som Ryssland försöker påverka omvärlden, så försöker också omvärlden påverka Ryssland. Ett exempel är Eu som har klubbat igenom ett åttonde sanktionspaket mot Ryssland.

Sanktionerna biter, Rysslands ekonomi lider, men man måste tålmodigt vänta på synliga resultat.

– Vi kan inte förvänta oss att sanktionerna ska vara någon sorts mirakelmedicin. Det är ett långsiktigt projekt och vi ser hela tiden att Rysslands ekonomi blir sämre och sämre, säger Hanna Smith.

Utanför Ryssland fortsätter kritiken mot Rysslands president Vladimir Putin och den ryska statsledningen.

Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin står på en båt och ler mot varandra.
Bildtext Lukasjenko och Putin är goda vänner, åtminstone utåt, och Ryssland får hjälp av Belarus i sitt krig mot Ukraina.
Bild: STELLA Pictures

Inom Ryssland är det svårare, konstaterar Smith. Landet är i det närmaste en totalitär stat där det är omöjligt att fritt uttrycka vad man tycker och tänker, trots att ekonomin blir allt sämre och kriget inte går som man tänkt sig.

Det sätter allt mera press på president Putin.

– Även om man försöker visa att det finns mycket stöd i omvärlden så ser vi till exempel att Kina inte gillar situationen alls. Så snart kanske de enda vännerna finns i Belarus, i Lukasjenkos hem, säger Smith.

Ryssland har möjligheter att förstöra

I Moskva verkar Putin ännu ha en del vänner kvar, men till och med inom militären och underrättelsetjänsten verkar det finnas folk som vänder sig emot honom.

– Det att han har varit tvungen att byta män i militärledningen visar att allt inte går som han har tänkt sig eller att stödet för hans politik inte är som han vill. Det är också bra att komma ihåg att inte ens den ryska ledningen är helt ense.

När man pratar om hybridkrigföring så brukar man säga att man ska vänta sig det oväntade. Vad håller då hybridkrigsexperten ögonen på just nu?

Hanna Smith säger att man måste hålla koll på allt och alla när det kommer till till hybridaktivitet. Ryssland har visat att landet kan använda naturgas i sin hyrbidkrigföring.

Men vad som händer härnäst kan inte ens en expert på hybridhot veta.

– Vad som är nästa steg är svårt att säga, eftersom svaren finns bara i den ryska kreativiteten, det måste man komma ihåg och följa med. Förändringar gällande information, mat, transporter, allt med logistik, det är något vi måste följa ganska noggrant, för där har Ryssland möjligheter att förstöra, säger Hanna Smith.