Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Någon skar sönder 40 höbalar i Paipis i helgen: ”Att förstöra andras mat på det här sättet”

En man och en kvinna med korna på en åker.
Bildtext Kon Piste är snart tre år gammal. Det är gårdens tamaste ko och den vill gärna kelas. Den ska bli kött en vacker dag.
Bild: Frida Frankenheuser / Yle

Under helgen råkade Christian Jensen och Katarina Lindqvist ut för sabotage på två av sina åkrar i Paipis i norra Sibbo. Någon skar upp plasten på ungefär 40 höbalar.

Christian Jensen suckar uppgivet där han står under sin fru Katarina Lindqvists stora paraply vid kohagen en bit bort från gården. Bredvid paret finns åtta uppskurna balar som de räddat åt biffkorna.

Resten av de förstörda balarna står lite här och där kring gården. Paret har haft fullt upp hela helgen med att forsla bort dem från åkrarna vid Hommanäsvägen och hem till gården vid Paipisvägen.

Och nu blir dessutom många av de blottade balarna blöta och måste användas så fort som möjligt innan de far illa.

Söndriga höbalar på en åker.
Bildtext Familjen hoppas kunna använda de flesta av de sönderskurna balarna. Gårdens kor äter mellan fem och sex balar per dag.
Bild: Frida Frankenheuser / Yle

– Jag tror att det kanske är någon som inte vet vad den håller på med, säger Katarina Lindqvist.

De förstörda höbalarna låg på åkrar längs Hommanäsvägen och det var en granne som hörde av sig på lördag kväll och berättade att balarna var sönderskurna.

– Det är nog tyvärr så att det är en fullvuxen människa som har gjort det med oförstånd. Inte har man något i huvudet när man håller på med sådant här. Att förstöra andras mat på det här sättet, säger Christian Jensen.

Utgående från diskussioner med grannar som bor längs med parets åkrar har de kommit fram till att skadegörelsen gjorts mellan klockan halv fyra och halv sex på lördag eftermiddag.

– Det är frågan om tusentals euro som vi går miste om ifall balarna far illa. Jag har nog varit tvungen att göra en polisanmälan, säger Jensen.

Kor på en åker i fuktigt höstväder.
Bildtext Familjen har 130 kor. 50 är mjölkdjur och 80 köttdjur. De här nyfikna djuren ska bli kött en vacker dag.
Bild: Frida Frankenheuser / Yle

Christian Jensen och Katarina Lindqvist har 130 kor varav 50 är mjölkkor. Mängden hö i de sönderskurna balarna skulle räcka åt de 50 mjölkkorna i en knapp månad. Jensen hoppas också kunna använda så många av de skurna balarna som möjligt.

Det torra vädret på sensommaren gjorde att det inte blev en andra skörd, så familjen har knappt om hö åt korna redan som det är. Paret säger ändå att det kommer finnas tillräckligt med mat åt djuren på vintern.

Hur mycket extra jobb blir det här för er?

– En hel del. Vi hade ju tänkt att vi kan förvara dem här på åkern och köra hem dem efter hand, men det här kom lite plötsligt att allt ska hända nu och genast, konstaterar Lindqvist.

En man och en kvinna vid höbal med paraply.
Bildtext Christian Jensen säger att det har tagit tid att skära plasten såhär söndrig. Åtminstone en timme om människan utfört ofoget allena.
Bild: Frida Frankenheuser / Yle

Vem kan då tänkas stå bakom ofoget?

– Det skylls alltid på ungdomar och det sägs att dem inte har något att göra, men det här är inte gjort av barn eller ungdomar, det här har gjorts av en vuxen, säger Lindqvist.

Och Jensen fyller i.

– Det börjar annars redan vara tungt i den här branschen och det här gör det nog inte lättare.

Nu väntar paret på att polisen ska ta kontakt, höra grannar och reda ut skadegörelsen.

Sipoon Sanomat var först med nyheten om de sönderskurna balarna.

Någon förstörde Christian Jensens och Katarina Lindqvists höbalar i Paipis

4:55

Diskussion om artikeln