Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Janne Holmkvist går i pension – har lett Söderkulla skola i 20 år

En man i collegetröja står ute på en skolgård.
Bildtext Jan-Erik Holmkvist utanför skolcentret hösten 2020.
Bild: Yle / Mira Bäck

Det är redan två år sedan Söderkulla skolas rektor, Jan-Erik Holmkvist, nådde pensionsåldern. Den första december går han i pension, men stannar gärna tills efterföljaren kommit in i rullorna.

Holmkvist tänker inte bli pensionär på heltid.

– Jag har hela tiden sagt att om det uppenbarar sig några lämpliga arbetsuppdrag så är jag beredd att jobba med någonting, vad det nu sedan är, säger Holmkvist.

Enligt hans vetskap finns det redan en person som är intresserad av rektorsjobbet, men den personen kan inte börja genast då Holmkvist slutar.

Holmkvist har därför meddelat sina överordnade att han kan tänka sig att fortsätta tills dess att den nya rektorn börjar, och att han vid behov kan arbeta parallellt med personen en tid tills hen kommit in i rutinerna.

Egentligen uppnådde Holmkvist pensionsåldern redan hösten 2020, men vill då fortsätta jobba. Holmkvist berättar att han sedan en tid tillbaks beslutat sig för att det här blir det sista läsåret som rektor.

– Rekrytering och planering inför nästa läsår börjar genast efter nyår. Jag tänkte att den nya rektorn får ta itu med det, säger Holmkvist.

För några veckor sedan slog Holmkvist larm om personalbrist och trängsel i Söderkulla skola. Hösten har varit tung för både elever och personal.

Holmkvist säger ändå att det inte nämnvärt påverkat beslutet att sluta som rektor.

– Nog känner jag ju ett ansvar, jag vill inte lämna Söderkulla skola vind för våg. Jag hoppas att huset ska vara i det skicket att det kan rulla vidare på ett eller annat sätt. En utmanande situation är det ju, säger Holmkvist.

Svenska bildningssektionen har hört personal från Söderkulla skola och den 17 oktober ordnas ett möte för vårdnadshavare och förtroendevalda.

Känns det som att kommunen har tagit sig an problemen?

– Åtminstone har man öppnat en diskussion. Det att man igen lyfter fram Söderkulla skola och funderar på tidpunkten för när man ska påbörja bygget, och att man erkänner behovet av en ny skola i södra Sibbo, tror jag är följderna av att det ventilerats både i media, bland vårdnadshavare och tjänstemän, säger Holmkvist.

Kommunens politiker håller som bäst på med att slå fast budgeten för 2023 och ekonomiplanen fram till 2025. Efter att kommunstyrelsen diskuterat investeringarna på tisdagen ska ännu fullmäktige behandla saken.

I beredningen har man räknat med att Söderkulla skola skulle stanna i det stora skolcentret ända till 2030.

I budgetförslaget för nästa år finns inga pengar för att bygga ett nytt skolhus, däremot ett planeringsanslag på 350 000 euro som kan omfatta ett daghem.

Bäst med jobbet är eleverna

Det här är Holmkvists 32:a år som rektor och hans 38:e år som lärare i Sibbo kommun. Han varit rektor för Söderkulla skola de senaste 20 åren.

Vad minns du bäst, på gott eller ont?

– Det är helt klart att jag fått vara med om en hel del i Sibbo under de här åren.

När Holmkvist började jobba i Mårtensby skola 1985 så hade hela skolan totalt 14 elever. I det stora skolcentret där han jobbar nu finns totalt 970 elever varav dryga 200 är svenskspråkiga.

– Det i sig säger ju att det är en otrolig förändring om man tänker på hur en skola med 14 elever fungerade och hur en skola med 970 elever fungerar. Det är mer olikheter än likheter, säger Holmkvist.

Han har alltid varit intresserad av skolutveckling och berättar att han fått vara med i många olika projekt. De hör till hans trevligaste minnen som lärare och rektor.

Söderkulla skolas rektor Janne Holmkvist håller en mattelektion
Bildtext Janne Holmkvist under en mattelektion. Arkivbild från 2014.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

– Men framförallt är de bästa minnena ändå glädjen att få se när eleverna lär sig. Jag har aldrig varit bara rektor utan det har varit jätteviktigt för mig att också ha möjlighet att undervisa, säger Holmkvist.

Han berättar att han alltid försökt undervisa så mycket som det bara har varit möjligt inom ramen för rektorsjobbet.

– Det är där jag ser behoven och de beslut jag behöver fatta för att det ska fungera som bäst. Det är i kontakten med eleverna jag har de mest positiva minnena, framförallt i kombination med att vi haft något projekt på gång och man ser hur det fungerar i praktiken, säger Holmkvist.

Han funderar också på att i något skede samla ihop och skriva ner sina tankar och minnen från skolvärlden och åren som gått. Om inte för utgivning, så åtminstone för sig själv.

Diskussion om artikeln