Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stora varningsskyltar ska ruska om chaufförerna i Västnyland

Varningsskylt för hjort och en bil i bakgrunden.
Bildtext Den nya varningsskylten som Västra Nylands jaktvårdsförening placerat ut under hösten är 150 centimeter hög och bred så att bilister ska se och reagera på skylten.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Hittills har omkring 350 viltolyckor inträffat i västra Nyland i år enligt statistik från Västra Nylands jaktvårdsförening, men nu finns det hopp tack vare nya varningsskyltar som dyker upp i regionen.

En majoritet av viltolyckorna i Västnyland inträffar på området mellan Ekenäs och Karis längs stamväg 52 och riksväg 25. Drygt var tredje olycka inträffar på det här området, berättar Lennart Biström som ärn verksamhetsledare för Västra Nylands jaktvårdsförening.

Jaktvårdsföreningen i Västnyland satsar stort då vanliga varningsskyltar drunknar i mängden

11:15

En ny lösning som jaktvårdsföreningen sjösatte denna höst är stora varningsskyltar som ska påminna bilister om att vara uppmärksamma.

– Vi försöker nu med alla medel hitta lösningar som skulle minska antalet viltolyckor, berättar Lennart Biström.

Jaktvårdsföreningen har länge diskuterat hur de kan bidra till att antalet viltolyckor minskar och tidigare under hösten fattade styrelsen beslutet att beställa 20 nya varningsskyltar som ska fördelas över regionen och placeras där olyckor ofta inträffar.

Vanliga varningsskyltar blir en del i mängden

För att verkligen väcka bilisternas uppmärksamhet har jaktvårdsföreningen valt att förstora skylten rejält.

– Vanliga varningsskyltar längs med vägen drunknar i mängden av andra trafikmärken, menar Lennart Biström.

Man ler mot kameran.
Bildtext Lennart Biström, som är verksamhetsledare för Västra Nylands jaktvårdsförening, menar att bilister inte ser vanliga varningsskyltar bland alla andra trafikmärken.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Men eftersom skyltarna inte är officiella vägmärken så får de inte heller finnas på vägområdet. Istället placeras skyltarna en bit från vägen på öppnare områden så att de syns.

– Skyltarna är mobila så vi kan flytta omkring dem och vi kommer också att ta ner dem till vintern, berättar Lennart Biström.

Vägstängsel: en lösning med många nackdelar

Lennart Biström har själv sett motsvarande stora varningsskyltar i Åboland och tyckte att idén är bra.

– Det är ett billigt alternativ för att påminna bilister om att vara på alerten, säger Biström.

Skyltarna är en del av jaktvårdsförenings projekt och det är också de som står för kostnaderna. Föreningen jobbar konstant med att få ner antalet viltolyckor i regionen, men Lennart Biström konstaterar att alternativen sist och slutligen är ganska få.

– Stängsel längs med vägen är den ultimata lösningen, men det alternativet är inte bra ur djurens perspektiv för stängsel hindrar djurens naturliga rörelsemönster, säger Lennart Biström.

Diskussion om artikeln