Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pensionerna höjs exceptionellt mycket i januari – nu är det rusning vid pensionsbolagen

Pensionsskyddscentralens logo på en vägg inomhus.
Bildtext Pensionsskyddscentralen räknar med att fler personer ansöker om ålderspension i år än under föregående år.
Bild: Vesa Laitinen

Sällsynt många finländare i pensionsåldern funderar nu på hur de bäst kan dra nytta av den indexhöjning, som leder till att pensionerna stiger vid årsskiftet.

Vid pensionsbolagen har telefonerna gått heta de senaste veckorna, då många tar kontakt för att höra sig för om olika alternativ. Det är särskilt partiell ålderspension som lockar.

Pensionsbolaget Ilmarinen har fått in närmare 470 sådana ansökningar i september, vilket innebär en ökning på omkring 80 procent. Takten har ökat ytterligare de senaste veckorna.

– Sedan början av oktober har vi fått in nästan lika många ansökningar som under hela september månad, uppger direktör Outi Pekkarinen vid Ilmarinen.

Vid pensionsbolaget Varma har ökningen varit ännu tydligare: hela 93 procent under september månad.

– Åldersgränsen för partiell ålderspension är lite lägre, dessutom är det flera som fortsätter jobba vid sidan av pensionen, påpekar kommunikationsspecialist Peter Lindström vid Pensionsskyddscentralen.

Exceptionell höjning på väg

De löpande arbetspensionerna justeras enligt index varje år i början av januari. Den kommande indexhöjningen i januari 2023 kommer däremot att bli exceptionellt stor, kanske till och med sju procent, på grund av den ovanligt höga inflationen.

Så mycket har pensionerna inte stigit i Finland på årtionden. År 1991 höjdes arbetspensionerna med 7,69 procent, men på den tiden räknades index på ett annat sätt.

– Så har vi förstås 1970- och 1980-talen, då var indexhöjningarna betydligt högre då inflationen också var hög, tillägger Peter Lindström.

Exakt hur stor indexhöjningen blir klarnar senast i slutet av oktober, men redan nu står det klart att höjningen blir den största någonsin sedan arbetspensionsindex infördes år 1996.

Pensionsskyddscentralen räknar med att fler personer ansöker om ålderspension i år än under föregående år, men hur stor ökningen blir är än så länge svårt att uppskatta.

Diskussion om artikeln