Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lastbilschaufför körde över man och smet från olycksplatsen – offret hade slocknat på vägen, dog av skadorna

Från 2022
Bild av texten ovanför ingången till Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Under tisdagen togs fallet upp till behandling i Helsingfors tingsrätt.
Bild: Silja Viitala / Yle

En 38-årig man omkom i en olycka i Rönnbacka i Helsingfors för två år sedan. Under tisdagen togs fallet upp i Helsingfors tingsrätt. Chauffören åtalas för flera brott.

Det var en tisdagsmorgon i slutet av oktober 2020 som en 38-årig man omkom i en trafikolycka i ett skolområde i Rönnbacka. Han låg berusad och avslocknad i en gränd då han blev överkörd. Efter kollisionen släpades han mer än 15 meter efter lastbilen och omkom på olycksplatsen.

Nu åtalas lastbilschauffören född 1997, för äventyrande av trafiksäkerheten, dödsvållande och smitning i vägtrafik. Enligt åtalet var det chauffören som orsakade mannens död. Han borde ha lagt märke till att det låg en man på körfältet. Dessutom borde han ha stannat och kallat på hjälp, och inte lämnat platsen i all hast.

Passagerare åtalas också

I lastbilshytten satt också en annan man, född 1996. Han åtalas för underlåtenhetsbrott. Enligt åtalet underlät han att larma hjälp till platsen.

Chauffören bestrider åtalet. Han anser sig ha framfört lastbilen helt och hållet enligt lagen. Den berusade mannen märkte han för sent, det var fråga om en beklaglig olyckshändelse. Han påstår själv att han i stunden var osäker på om han överhuvudtaget kört över mannen. Det var gryning och asfalten var mörk på grund av regn.

Chauffören säger att kollegan i lastbilshytten larmat räddningspersonal till platsen. Men han medger att han var chockad och inte kunde tänka klart.

Hittades av en förbipasserande

I polisutredningen framkom det att offret hittades av en förbipasserande som larmade nödcentralen. Efter det återvände de åtalade männen till olycksplatsen till fots. De förhördes av polis på platsen, men lät då bli att berätta om kollisionen.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelsestraff för de båda männen.

Den här artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kuorma-auton kuljettaja ajoi tiellä maanneen miehen yli ja pakeni apua antamatta, arvioi syyttäjä – uhri kuoli törmäyspaikalle.