Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den amerikanska demokratin testas efter Trumps lögner om valfusk – det här står på spel i mellanårsvalet i USA

USA:s tidigare president Donald Trump kastar MAGA-keps
Bildtext USA:s tidigare president har aldrig slutat föra kampanj, som här i Nevada i oktober 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Mellanårsval i USA brukar vara ett test för den sittande presidenten. Men valet den åttonde november handlar också om Donald Trump och hans lögner om valfusk. Redan nu säger högt uppsatta republikaner att de inte tänker godkänna valresultatet i november.

1. Varför är mellanårsvalet viktigt?

Man brukar säga att mellanårsvalet är en folkomröstning om presidenten och hur han har lyckats få igenom sin agenda.

Demokraterna har i två år haft det bästa utgångsläget som finns – med presidentposten och majoritet i kongressens båda kammare vilket har lett till att Joe Biden har fått igenom flera stora lagpaket.

Men det här kan förändras i november. Donald Trump har kampanjat för fullt och spridit lögnen om att han vann valet och gett sitt stöd till kandidater som för fram samma budskap.

Donald Trump puhuu yleisölle ulkona.
Bildtext Trump talar fortfarande om att han vann valet 2020, trots att myndigheter och domstolar upprepade gånger har sagt att det inte stämmer.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den här frågan engagerar republikanerna och vinner de makten i kongressen kan det bli helt omöjligt för Joe Biden att få igenom någonting alls under sina två återstående år.

Påståendena om valfusk kan på lång sikt också rasera tilltron till det demokratiska systemet i USA.

Enligt en mätning från CNN har bara 16 procent av amerikanerna stark tilltro till att amerikanska val avspeglar folkets vilja.

Första delen av Svenska Yles poddserie om mellanårsvalet – Trump och hotet mot demokratin handlar om lögnen om valfusk. Här säger också Trump-väljaren Matt Clark om han tror att Trump vann 2020.

När demokratin gick upp i rök

21:20

2. Vad väljer man?

Kongressen består av två delar – Representanthuset med 435 ledamöter och Senaten med 100 och de ansvarar tillsammans för lagstiftningen i USA. En lag måste godkännas i båda kamrarna för att gå igenom.

Representanthusets ledamöter sitter bara två år och byts alltså alla ut nu i mellanårsvalet. I senaten där man sitter sex år byts en tredjedel ut.

Representanthuset sägs vara mer representativt – med fler kvinnor och minoriteter i kammaren. Senaten domineras av äldre vita män.

Förutom kongressens ledamöter väljs en massa andra personer till förtroendeuppdrag i delstaten, bland annat guvernörer och sheriffer.

Mielenosoittajan vatsassa kirjoitus: "Not Your Body".
Bildtext Frågan om abort väcker känslor i båda partierna.
Bild: Etienne Laurent / EPA

3. Vilka är valfrågorna?

Höga bensinpriser och rekordinflation tillsammans med Joe Bidens låga opinionssiffror har oroat det demokratiska lägret inför valet.

I en mätning från NPR anger väljarna inflationen som den viktigaste valfrågan, följt av abort.

För väljarna är den viktigaste valfrågan inflationen, följt av abort.

Och det är ett faktum att många eldfängda moralfrågor som abort och vilka böcker barn ska få läsa i skolorna kan engagera båda sidorna – vilket gör valutgången svår att förutspå.

Målet: att helt förbjuda abort

19:17

Andra delen av Svenska Yles poddserie om mellanårsvalet – Trump och hotet mot demokratin handlar om vad republikanerna egentligen vill i abortfrågan.

Trump-väljaren Matt Clark säger vad han tycker om Högsta domstolens beslut att riva upp abortprejudikatet Roe v Wade.

USA:s president Joe Biden vid ett skrivbord.
Bildtext Mellanårsvalet brukar vara en folkomröstning om den sittande presidenten och vad han åstadkommit.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

4. Vad står på spel?

I mellanårsval brukar väljarna bestraffa den sittande presidentens parti. Så går det antagligen också i år.

Bedömare tror att demokraterna förlorar makten i Representanthuset men kan behålla makten i senaten.

I mellanårsvalet väljs också guvernörer, valansvariga ministrar och personer som utgör valmyndigheterna och som har makten att slå fast valresultaten i delstaten.

Dagarna efter valet kan vi alltså se ifrågasättande av valresultatet och i värsta fall våld på gatorna.

Republikanerna kampanjar samtidigt också för att införa nya vallagar som gör det lättare att riva upp valresultatet så att det potentiellt går emot väljarnas vilja.

Om bara två år är det presidentval och då finns det kanske valansvariga i vissa viktiga delstater som är beredda att vägra fastställa det officiella valresultatet för att de tror på lögnen om valfusk.

En president som sitter i fängelse

19:20

I den tredje delen av Svenska Yles poddserie – Trump och hotet mot demokratin – handlar det om hur mellanårsvalet påverkar presidentvalet om två år.

Hör också Trump-väljaren Matt Clarks överraskande svar på vem han hoppas ställer upp i presidentvalet 2024.

Arizonas kandidat till guvernörsposten, republikanen Kari Lake kampanjar i oktober 2022.
Bildtext Kari Lake ställer upp i guvernörsvalet i Arizona. Hon är en ”election denier” och i centrum för hennes kampanj finns lögnen om att Trump vann valet 2020.
Bild: BACKGRID/All Over Press

5. En delstat att hålla koll på

Arizona är en delstat där Joe Biden vann presidentvalet med bara 10 000 röster. Det är alltså en så kallad swing state där man på landsbygden tenderar att rösta på republikanerna, medan demokraterna dominerar i storstaden Phoenix.

Valet här är en viktig temperaturmätare för president Joe Bidens stöd nationellt.

Katie Hobbs, demokraternas guvernörskandidat i Arizona i mellanårsvalet 2022.
Bildtext Katie Hobbs är demokraternas kandidat i guvernörsvalet i Arizona.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Alla republikanska kandidater i Arizona – utom en – säger att de tror på lögnen om valfusk.

I guvernörsvalet står det tidigare nyhetsankaret, republikanen Kari Lake emot demokraten Katie Hobbs som är valansvarig minister i delstaten just nu. Kari Lake har gjort lögnen om valfusk 2020 till en viktig del av sin kampanj och accepterar fortfarande inte Bidens valseger.

De personer som ska slå fast valresultatet officiellt i framtida val väljs nu i november. Så här finns en risk att valmyndigheterna om de domineras av republikanerna inte accepterar demokratiska segrar i delstaten i presidentvalet om två år.

Mer om ämnet på Yle Arenan