Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: I dag ska den svenska moderatledaren berätta om han kan bilda en regering – två partier kan sätta käppar i hjulen för ”stressade” moderater

Ulf Kristersson till vänster och Svenska Yles Nordenkorrespondent Lucas Dahlström till höger.
Bildtext De fyra partier som sågs som ett enat högerblock under valkampanjen har visat sig svårare att samla bakom en Kristerssonregering än väntat.

Ulf Kristersson kan bli vald till Sveriges statsminister redan på fredag, men först måste han få ihop ett fungerande regeringsunderlag. I dag lämnar han en slutrapport till landets talman, och frågan är hur mycket makt Sverigedemokraterna kommer få.

I ett slott utanför Västerås, en dryg timmes bilresa västerut från Stockholm, samlades representanter för Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i helgen.

Enligt källor till både SVT och TV4 handlade det om hemliga samtal i en vacker miljö, då de fyra partierna ska försöka komma överens om hur Sveriges framtida regering ska se ut.

Klockan 12 på onsdag finsk tid ska statsministerkandidaten, den borgerliga Moderaten Ulf Kristersson, lämna besked till talmannen om hur samtalen mellan de fyra partierna har gått.

Om han i sin slutrapport säger att partierna är överens kan en statsministeromröstning ske redan på fredag och en ny regering kan tillträda nästa vecka.

Moderaternan, Maltillisen kokoomuksen vaalimainos Sergelin torin luona vaalipäivän jälkeisenä aamuna. Kuvassa puheenjohtaja Ulf Kristersson.
Bildtext Ett av många vallöften från Moderaterna under valkampanjen.
Bild: Jani Saikko / Yle

Trots att intensiva förhandlingar pågått sedan det stod klart att de fyra partierna till höger inom svensk politik får en majoritet i riksdagen har väldigt lite läckt ut i medierna. Det här har tolkats som att förhandlingarna gått bra, då ingen part tjänat på att läcka något till journalister.

Men några små läckor har ändå sipprat ut, och de skvallrar om att allt inte går helt enligt plan.

Kommer Liberalerna och Sverigedemokraterna överens?

Svaret är egentligen nej, men det behöver inte vara ett problem så länge alla är nöjda.

I Sverige har man en tradition av minoritetsregeringar, och det kommer sannolikt att bli en sådan även nu. En framtida regering kommer troligen att bestå av åtminstone Moderaterna och Kristdemokraterna.

Med de två andra partierna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, blir det däremot knepigare. Frågan just nu är om Liberalerna ska sitta i regeringen eller inte, och det är från dessa diskussioner vi hittar läckorna.

Men först måste vi förstå Sverigedemokraternas roll.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson firar valframgången på sven under valvakan 11 september med en blombukett i handen.
Bildtext Jimmie Åkesson har lett Sverigedemokraterna till deras bästa val någonsin. Partiet är nu näst störst i Sveriges riksdag.
Bild: Henric Wauge / SPA

Sverigedemokraterna kommer med största sannolikhet inte att få ministerposter, trots att partiet är störst på högersidan och näst störst i landet efter Socialdemokraterna. Orsaken är att partiet inte ses som regeringsdugligt av de övriga partierna.

Det är Sverigedemokraternas förflutna och partiets återkommande rasistskandaler som fortfarande hindrar dem från att sitta i en regering. Moderaterna vill istället ”samarbeta respektfullt med Sverigedemokraterna i riksdagen”, vilket betyder att Moderaterna vill att det högernationalistiska partiet ska fungera som ett stödparti till en moderatledd regering.

Sverigedemokraterna har ändå en viktig roll, för utan deras stöd kan Ulf Kristerssons regering inte släppas fram. Därför kan de ställa krav.

Och att tro att Sverigedemokraterna endast skulle agera dörrmatta i riksdagen åt en borgerlig regering är att vara blåögd.

Det här passar inte nödvändigtvis Liberalerna, som är ett parti som länge kritiserat Sverigedemokraterna och enligt ett kongressbeslut inte kan släppa fram en regering där Sverigedemokraterna ingår.

Liberalernas ordförande Johan Pehrson har så sent som i september, i ett brev till sina liberala EU-kollegor, kallat Sverigedemokraterna för partiets ”huvudsakliga motståndare”.

 Johan Pehrson äänestämässä.
Bildtext Johan Pehrson är Liberalernas partiledare sedan företrädaren Nyamko Sabuni avgick i våras.
Bild: Tima Aro / EPA

Trots det stöder alltså både Sverigedemokraterna och Liberalerna samma statsminister, Ulf Kristersson. Det här stökar förstås till det i regeringsförhandlingarna.

Enligt källor till Sveriges Radio vill Sverigedemokraterna å sin sida inte släppa fram Liberalerna i regeringen. Liberalerna har däremot meddelat att man vill ha ministerposter och att man är ”säkra på att man kommer ingå i en regering”.

TV4 Nyheterna kunde på tisdagen fånga en bit av en presentation som hölls för Liberalernas riksdagsgrupp. Av bilderna går det bland annat att utläsa följande:

”M är lite stressade. L har ingen brådska.”

Det kan tyda på att allt inte är helt klart.

För Sverigedemokraterna är det enkelt, får de igenom tillräckligt mycket sakpolitik kan de troligen släppa fram Liberalerna och själva bli kvar utanför regeringen. Det är också en bekväm sits utan alltför mycket ansvar. Man har dessutom redan fått fyra ordförandeposter i riksdagens utskott, bland annat i tunga justitie- och utrikesutskottet.

En av de avgörande frågorna kan bli hur mycket Sverigedemokratisk politik Liberalerna kan tänka sig att släppa igenom.

En utdragen regeringsbildning

Det har nu gått en dryg månad sedan valet den 11 september och i Sverige är man historiskt vana vid att regeringsförhandlingarna går snabbare. Undantaget var den förra regeringsbildningen 2018 som tog 134 dagar och var den mest utdragna processen i modern tid i landet.

Orsaken till varför den här regeringsbildningen hittills tagit näst längst tid sedan den allmänna och lika rösträtten infördes är att svensk politik är mitt uppe i en förändringsprocess.

Tidigare har man haft tydliga block, men de har luckrats upp sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010. Det vi ser är symptomen på en stor principiell förändring i svensk politik.

SD-väljaren Stefan sitter på en stol med Sveriges fotbollsskjorta på sig.

Sverigedemokraterna har ändrat svensk politik i grunden – vi besökte partiets skyltfönster Sölvesborg: "Immigrationen har ställt till med otroligt mycket problem för vårt land"

Det har gått tolv år sedan Sverigedemokraterna för första gången kom in i riksdagen. Sedan dess har de förändrat svensk politik i grunden och på söndag kan de bli landets näst största parti. Svenska Yle besökte Sverigedemokraternas skyltfönster Sölvesborg.

Frågan om man ska samarbeta med partiet som enligt sin egen vitbok grundades av personer med rötter i nazistiska rörelser har varit något som hela riksdagen tvingats ta ställning till. När Sverigedemokraterna nu är landets näst största parti är det tre partier som alltså öppnat upp för samarbete i riksdagen, men inte i regering med partiet. Hit men inte längre, åtminstone just nu.

Problemet för Ulf Kristersson är att han under valkampanjen framstod som väldigt självsäker och lät förstå att meningsskiljaktigheterna på högerkanten inte var så stora. Om han inte lyckas sy ihop ett regeringsunderlag den här veckan lär han bli kritiserad.

Det troliga är ändå att han i så fall får mer tid av talmannen. Det skulle ändå vara en prestigeförlust, men här står större saker än stolthet på spel.

Sverige och Europa har problem med höga energipriser, den svenska ekonomin har det kämpigt, landet är mitt uppe i en ansökningsprocess till Nato, det är krig i Ukraina och med det misstänkta sabotaget mot gasledningarna på Östersjön är krisen inte långt borta från Sveriges gränser.