Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk militärexpert till Svenska Yle: USA:s underrättelsetjänst är till enorm hjälp för de ukrainska styrkorna

Uppdaterad 12.10.2022 12:08.
Expert: USA hjälper med underrättelser, men ukrainarna gör själva jobbet - Spela upp på Arenan

USA är den överlägset största bidragsgivaren till Ukraina. Förutom militärt och humanitärt stöd förser USA även Ukraina med en massa underrättelseinformation, både på det strategiska och taktiska planet.

USA:s underrättelsetjänst har hjälpt de ukrainska styrkorna i väldigt hög grad med information på flera nivåer, mer än många kanske inser, säger Mark Cancian som är äldre rådgivare vid den inflytelserika tankesmedjan CSIS i Washington DC.

Det handlar om allt från att berätta för ukrainarna vad ryssarnas nästa strategi kan vara, till att förse de ukrainska styrkorna på fronten med detaljerad underrättelseinformation, menar Cancian.

– Konkret information som att nu finns en rysk pansarvagn vid denna korsning eller att det finns ett militärhögkvarter eller ammunition i denna byggnad.

Cancian nämner ytterligare ett exempel, den ukrainska attacken mot Rysslands högste uniformerade militär, generalstabschefen Valerij Gerasimov i maj, när han besökte en ledningscentral i Izium sydöst om Charkiv. Gerasimov undkom attacken, men 200 ryska soldater uppges ha dödats.

– Det är alldeles uppenbart att den amerikanska underrättelsetjänsten fick höra om besöket och larmade ukrainarna. USA hjälper Ukraina på flera nivåer, både taktiskt och strategiskt.

Luftvärnssystemet till stor hjälp

Harvardutbildade Mark Cancian är pensionerad överste. I över 30 år arbetade han för den amerikanska militären, med kommenderingar i bland annat Vietnam och Irak. Idag är han äldre rådgivare vid tankesmedjan CSIS med specialkunskap inom militärt stöd.

Han säger att de avancerade luftvärnssystem som USA:s president Joe Biden lovade Ukraina efter måndagens missilattacker kommer att vara till stor nytta.

– I synnerhet för att försvara sig mot kryssningsrobotar som Ryssland i första hand har använt sig av, men också mot olika sorter självmords drönare. Däremot är luftvärnssystemet inte till någon hjälp mot ballistiska robotar som Iskanders, men Ryssland har hittills använt dem väldigt sparsamt.

Biden vill inte skicka långdistansrobotar till Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj upprepade senast denna vecka kravet på robotar med längre räckvidd, så kallade ATACMS med en räckvidd på nästan 200 kilometer.

Ukraina har argumenterat starkt för dem och även föreslagit att USA skulle få godkänna målen innan robotarna avfyras.

Men president Joe Biden har inte velat skicka dem till Ukraina eftersom det kan provocera fram ett ryskt svar och eskalera kriget. Ryssland har även varnat för att robotar med längre räckvidd skulle korsa en röd linje.

Militärexperten Cancian tror likaså att det kunde leda till eskalering ifall Ukraina har möjlighet att träffa strategiska mål inne i Ryssland, dessutom säger Cancian att det inte finns något större behov av ATACMS för tillfället.

– Ukraina har redan robotar med en räckvidd på 80 kilometer. Det är främst för att kunna träffa mål på Krimhalvön som ATACMS skulle behövas. Men däremot om Ryssland använder sig av biologiska, kemiska eller kärnvapen kan det nog bli aktuellt att skicka även långdistansrobotar.

Cancian: USA:s stöd påverkas inte så mycket av resultatet i mellanårsvalet

USA är den överlägset största bidragsgivaren till Ukraina. Sedan februari har USA totalt allokerat 66 miljarder dollar till Ukraina. Av den summan är ungefär hälften humanitärt stöd och den andra hälften militärt stöd, antingen indirekt eller direkt.

– 16 miljarder dollar är direkt stöd i form av vapen, medan en ungefär lika stor summa har gått till bland annat utbildning, ökad amerikansk närvaro i Europa och att köpa vapen från Östeuropa som sedan skickas till Ukraina.

Summan på 66 miljarder är betydligt mer än vad de europeiska länderna har bidragit med tillsammans. Samtidigt påpekar Cancian att det gäller att sätta det hela i rätt proportion.

– Det är inte ens en tiondel av den årliga amerikanska försvarsbudgeten som går på nästan 800 miljarder euro.

Hittills har det funnit ett brett stöd från bägge partierna i kongressen, även om de i de båda partiernas ytterkanter finns politiker som vill stänga penningkranarna.

– Längs ut på vänsterkanten anser man att pengarna istället borde användas för att förbättra amerikanernas levnadsvillkor, medan längst ute på högerkanten ser man det som bortkastade pengar.

Vilken inverkan kan mellanårsvalet om en månad ha?

– Ifall den populistiska högern får ett större inflytande kommer vi att se fler kongressledamöter som håller i handbromsen. Det kan betyda att bidragen blir något mindre. Men så länge majoriteten av de amerikanska väljarna stöder USA:s engagemang i Ukraina tror jag inte vi ser några större förändringar.