Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Maria Zakharova: ”Ryssland kommer omedelbart att svara om Finland beslutar att stänga det ryska generalkonsulatet i Åbo”

En kvinna med blont axellångt hår och en blå kavaj pratar i en mikrofon framför sig. I bakgrunden en ljusblå  vägg.
Bildtext Maria Zakharova på en presskonferens tidigare i år.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

”Helsingfors bör vara medveten om att genomförandet av sådana initiativ kommer att innebära ett snabbt svar från Ryssland”. Det sa taleskvinnan Maria Zakharova från Rysslands utrikesminsterium vid en presskonferens.

Ryssland kommer omedelbart att svara om Finland beslutar att stänga det ryska generalkonsulatet i Åbo.

”Jag tycker att den finska sidan inte ska ha några illusioner om detta”, sa Zakharova, enligt tidningen Rossijskaja Gazeta.

Zakharovas uttalande var ett svar på Åbos borgmästare, Minna Arves, förslag att det ryska generalkonsulatets verksamhet kunde avslutas i Åbo.

Arve föreslog via sitt Twitter-konto i måndags att Utrikesministeriet borde inleda diskussioner om att stänga det ryska generalkonsulatet.

Enligt Zakharova är ”sådana uttalanden ett nytt försök av russofobiska finländska politiker att tjäna billig popularitet genom att provocera fram ytterligare ett konfrontationssteg mot Ryssland med ganska förutsägbara konsekvenser”.

Utrikesminister Pekka Haavisto sade på en presskonferens i måndags att det för närvarande inte finns några planer på att stänga konsulatet. Han påpekade att Finland har konsulat i S:t Petersburg, Murmansk och Petrozavodsk (Petroskoj).

– Om man vill stänga ett konsulat i Finland så är det en bilateral fråga och påverkar vårt nätverk av konsulat i Ryssland. Det finns orsaker att hålla våra konsulat i Ryssland öppna, men det är en fråga vi följer med, sa Haavisto.

Tidningen Ilta-Sanomat var först att i Finland rapportera om Zakharovas uttalande.