Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gör en värmande och krämig höstsoppa av billig butternutpumpa och garnera med grönsakschips

En portion med rostad butternut squash soppa med chiliolja
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Butternutpumpa är en mångsidig råvara med en söt och lite nötaktig smak. Den passar bra i pajer, soppor och i matiga sallader. Benjamin Smith står för receptet till den här smakrika soppan.

Benjamin är en 23-årig självlärd kock, bosatt i Vasa sedan fyra år tillbaka och jobbar med några egna matlagningsföretag.

Två leende män gör mat i ett kök
Bildtext Benjamin Smith river morötter, som skall bli krispet i soppan.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Soppa på rostad butternutpumpa

Mängd: 6-8 personer

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa cirka 700g

  • olivolja

  • salt, svartpeppar

  • 2 msk olja till stekning

  • 1 stor gul lök

  • 3 stora vitlöksklyftor

  • 2 dl torrt vitt vin

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • 1 msk äppelvinäger

  • 4 dl grönsaksbuljong (4 dl vatten + 3 msk grönsaksfond)

  • 5 dl mjölk

  • 6 dl grädde

  • 2 msk svampsoja

  • 2 msk vitpeppar

  • 1 tsk tabasco

  • 150 g smör

  • 1 st citron

  • 1 kruka färsk timjan

  • salt

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 200 grader.

  2. Skär pumpan på längden och gröp ur frön med en sked.

  3. Snitta pumpan med en kniv och krydda med olivolja, salt, peppar och timjan.

  4. Rosta med skalet uppåt på bakplåtspapper i ugnen i 20-30 minuter tills den är mjuk. En gaffel skall lätt gå igenom.

  5. Ta under tiden itu med soppbasen.

  6. Häll olja och smör i en mellanstor stekpanna och stek tärnad lök och vitlök tills löken är ljusbrun och aromatisk.

  7. Avglasera pannan med vitt vin, tillsätt rödvins- och äppelvinäger och reducera till hälften.

  8. Tillsätt buljong, mjölk, grädde, soja, vitpeppar och fem kvistar färsk timjan och låt sjuda 5 minuter.

  9. Ta loss skalet av pumpan. Skär fruktköttet i bitar.

  10. Mixa i mixer på hög hastighet tillsammans med gräddblandningen som hälls i lite i taget. Det är väldigt hett så var försiktig.

  11. Låt mixern snurra långsamt och tillsätt 100 g kallt smör för emulgering.

  12. Pressa i färsk citronsaft lite i gången under fortsatt mixning.

  13. Krydda med tabasco och salt enligt smak.

En kastrull med butternut squash soppa
Bildtext Sammetslen och smakrik soppa på butternutpumpa.
Bild: Marika Lytts-Råholm/ Yle

Man kan garnera med vad som helst som ger lite krispighet till soppan. Krämigt möter krispigt är nämligen aldrig fel. Här kommer krispet i form av grönkåls- och morotschips.

Friterad grönkål och morot

Ingredienser

  • 3 stycken gula morötter

  • grönkål 100 g

  • 2 l olja för fritering

  • en två liters kastrull

  • termometer

  • salt enligt smak

Instruktioner

  1. Lägg 2 liter olja som lämpar för fritering, till exempel varmpressad rypsolja eller solrosolja, i en medelstor kastrull och hetta upp till 175 grader. Använd termometer.

  2. Skär morötterna tunt med mandolin eller gör remsor med en skalare. Eventuella rester kan användas i själva soppan.

  3. Ta bort de tjockaste bladnerverna från kålen och riv bitar i chipsstorlek.

  4. Fritera separat, cirka 40 sekunder, morötterna först eftersom kålen färgar oljan grön. Var försiktigt med grönkålen som sprätter olja p.g.a. sitt vätskeinnehåll. Håll ett noggrant öga på dem så att de inte bränns. Ta upp och lägg på fat med hushållspapper, salta genast.

Grönkåll på en skärbräda
Bildtext Grönkål i chipsstorlek.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk