Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utbrett missnöje bland Damlejonen mot förre huvudtränaren – Noora Räty talar ut: ”Jag hade varit med i processen även om jag skulle ha vunnit OS-guld”

Pasi Mustonen talar till Damlejonen.
Bildtext Pasi Mustonen lotsade Damlejonen från 2014 till 2022.
Bild: Tomi Hänninen

Det rådde upprorsstämning bland Damlejonen mot huvudtränaren Pasi Mustonen under OS i Peking i vintras. Merparten av spelarna undertecknade ett brev som kritiserade hans uppförande.

Missnöjet hade pyrt en tid och nådde sin kulmen under vinter-OS i Peking i februari. Inte mindre än 16 spelare i Damlejonen skrev under ett brev som beskrev Mustonens osakliga beteende. Brevet skickades till ishockeyförbundet.

Ilta-Sanomat skrev på tisdagen att ärendet kommer att behandlas av Finlands centrum för etik inom idrotten (Fcei).

Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela bekräftar detta för Ilta-Sanomat.

Det utbredda missnöjet avslöjas i målvakten Noora Rätys självbiografi som publiceras på torsdag.

Yle Urheilu frågade av Räty hurudana osakligheter det handlat om.

– Det här är knepigt. Boken behandlar detta, men frågan är så känslig att det är spelarfacket som behandlar ärendet, säger Räty inledningsvis.

Spelarfackets ordförande Teemu Ramstedt berättade för Ilta-Sanomat att han levererade Damlejonens klagomål till ishockeyförbundet i lördags.

”Framgångar är ingen orsak att tysta ner saker”

Noora Rätys och Pasi Mustonens ansträngda relation var föremål för diskussion då den finländska stjärnmålvakten inte platsade i OS-truppen till Peking. Räty var inte heller med i VM-turneringen före OS.

– Personligen kan jag säga att jag hade varit med i processen även om jag skulle ha deltagit i OS och vunnit OS-guld. Framgångar och att få vara med i laget är ingen orsak att tysta ner saker, säger Räty till Yle Urheilu.

Mer än så ville hon inte kommentera ärendet. Pasi Mustonen har inte svarat då Yle har försökt nå honom.

Noora Räty på bytesbänken.
Bildtext Noora Räty blev av med landslagets första spade under slutskedet av Pasi Mustonens sejour.
Bild: Tomi Hänninen

Offentlig dispyt mellan Räty och Mustonen

Noora Räty var Damlejonens första målvakt i många år och hon deltog i fyra olympiska spel. Hennes landslagskarriär tog slut i och med den offentliga dispyten med Pasi Mustonen.

Mustonens sejour som huvudtränare fick ett abrupt slut. Han åkte hem mitt under OS i Peking på grund av ett allvarligt sjukdomsfall i familjen.

Juuso Toivola hoppade in som förbundskapten under återstoden av turneringen. Ursprungligen var det tänkt att han skulle ta över först efter OS i Peking.

Räty platsade inte heller i Toivolas VM-trupp för en dryg månad sedan.

Spelarnas missnöje med Pasi Mustonen kommer fram i Marika Lehtos bok ”Noora Räty – Leijonakuningatar”. Boken publiceras på torsdag.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel: Peräti 16 Naisleijonien pelaajaa valitti Pasi Mustosen käytöksestä – Noora Räty avaa suunsa: ”Vaikka olisin ollut olympialaisissa, olisin tässä mukana”

Diskussion om artikeln