Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige får vänta på ny regering – Ulf Kristersson ber om två dagar till: ”Vi är i princip helt klara”

Uppdaterad 12.10.2022 15:56.
Ulf Kristersson förklarar med utsträckt hand.
Bild: Pelle T. Nilsson / AOP

Den svenska moderatledaren Ulf Kristersson lämnade sin slutrapport om regeringsbildningen till riksdagens talman på onsdag. Han har inte lyckats få ihop ett regeringsunderlag och ber om att få två dagar till.

För två veckor sedan fick Moderaternas Ulf Kristersson i uppgift att försöka bilda en regering sedan högersidan inom svensk politik fick en majoritet i valet den 11 september. När Kristersson på onsdag lämnade in sin slutrapport till riksdagens talman Andreas Norlén meddelade han att parterna ännu inte är överens.

Därför ber Kristersson om två dagar till av talmannen.

– Vi är i princip helt klara med det vi skulle göra och går nu mot regeringsbildning, säger Kristersson.

Enligt honom har man förhandlat vilken politik regeringen ska föra och regeringens sammansättning och hur man ska samarbeta.

– Det är några detaljer vi vill reda ut för att kunna presentera allting samlat, säger han.

Oklart vem som ska sitta i regeringen

Han vill inte säga något om vilka frågor man förhandlar om och inte heller vem som ska ingå i en regering. Det är Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som förhandlar, och enligt medieuppgifter är det mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna som det kärvar.

Liberalerna vill sitta i regeringen, men Sverigedemokraterna vill inte släppa fram en regering där Liberalerna ingår. Sverigedemokraterna kommer själva inte att sitta i regeringen, men har en avgörande roll som största parti på högersidan och vill få igenom mycket av sin politik.

Jimmie Åkesson  i blå kavaj.
Bildtext Sveriegdemokraternas Jimmie Åkesson vill få igenom partiets politik, trots att de inte välkomnas i en regering.
Bild: Tima Aro / EPA

Enligt Kristersson kommer han träffa talmannen på nytt på fredag och en statsministeromröstning kan hållas på måndag, det här bekräftas av talmannen. Det här givet att Kristersson lyckas få ihop ett regeringsunderlag.

– Vi har kommit i mål, vi är överens. Men det finns detaljer kvar som måste redas ut, säger Kristersson som menar att regeringsunderlaget ska hålla i åtta år eller längre.

Om en statsministeromröstning hålls på måndag kan Kristersson tidigast tillträda på tisdag, enligt Sveriges Radio.

Magdalena Andersson: ”Fyra resultatlösa veckor”

Fram tills att en ny regering röstats fram leder socialdemokraten Magdalena Andersson en övergångsregering. Hon skräder inte med orden när hon kommenterar moderatledaren Ulf Kristerssons försök att bilda regering.

– Det vi har sett nu är fyra resultatlösa veckor som lägger grunden till fyra resultatlösa år. Sverige ser ut att få en regering som kommer att ägna kraft åt interna problem i stället för att lösa Sveriges problem, säger Magdalena Andersson på en pressträff i riksdagen.

Hon säger att Ulf Kristersson inte har tagit in hur ”djupt oeniga” de är på hans sida av politiken.

Den avgående statsministern menar att det är bråttom att få en regering på plats med tanke på det säkerhetspolitiska läget.

– Vi är i ett känsligt läge med Natoansökan, Rysslands krig i Ukraina, med energikris och inflation, säger hon.

Magdalena Andersson på pressträff i Stockholm.
Bildtext Sveriges avgående statsminister Magdalena Andersson.
Bild: Jessica Gow / AFP

För ungefär en vecka sedan sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han ”väntar på den nya statsministern”. Turkiet är ett av två länder som ännu inte godkänt Sveriges och Finlands Natoansökningar. Andersson tror ändå inte att det faktum att Kristersson ännu inte kan presentera en regering har påverkat Sveriges Natoprocess.

Magdalena Andersson upprepade också att hon är redo att leda en regering.

– Min dörr står öppen. Jag står till förfogande att leda en regering i samarbete med andra partier för Sverige och svenska folkets säkerhet, säger hon.