Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronafallen ökar i Österbotten – chefsöverläkaren oroad även om få behöver intensivvård

En man halvler mot kameran en solig höstmorgon.
Bildtext Peter Nieminen är chefsöverläkare vid Vasa Centralsjukhus.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Antalet konstaterade coronafall är högre än på länge med över 100 konstaterade fall från måndagens tester. Tidigare har de konstaterade fallen legat runt 200 per vecka, men mörkertalet är stort.

Peter Nieminen, chefsöverläkare vid Vasa Centralsjukhus säger att det ökande antalet fall är lite oroväckande. I och med att mörkertalet är stort då många inte testar sig med officiella tester, vill han inte tala om till exempel incidenstal.

Det är dock få som behöver specialsjukvård, även om något fler än tidigare vårdas på avdelning.

– Vi har över 30 på olika vårdavdelningar i Österbotten, men här på sjukhuset har vi haft högst en handfull patienter på intensiven under hela hösten. Man börjar se att vaccinerna har effekt och att virusvarianterna blir lindrigare, säger Peter Nieminen.

Det som oroar Nieminen är en eventuell femte virusvåg, men han säger att det är för tidigt att säga något säkert.

– Vi kommer att se stora smittsiffror, men om det fortsätter med omikron så är det ganska lindrigt för de flesta. De som har allvarliga grundsjukdomar ska skyddas, då är det viktigt med vacciner och att vi friska ser till att inte föra smittan till dem i riskgrupp, säger han.

Omikron BA.5 vanligast

Den virusvariant som är vanligast i Österbotten för tillfället är, enligt Nieminen, omikronundervarianten BA.5. Gällande coronavaccineringen säger han att det rullar på med fjärde dosen för alla sextioplussare och för dem som tillhör riskgrupp. Under hösten erbjuds dessutom alla över 65 år och de i riskgrupp en till dos oberoende antal tidigare doser eller covidinfektioner.

– Det är frågan om ett vaccin som är skräddarsytt för de senaste virusvarianterna, säger Nieminen.

Om man blir sjuk och tror man kan ha corona – vad ska man göra då?

– Man ska absolut inte gå och smitta ner andra. Om man är sjuk ska man försöka att hålla sig borta från andra, det vill säga att man stannar hemma och inte går till jobbet eller dylikt. Sedan är det nog bra att ta hemmatester och ta dem gära några dagar efter varandra. Hemmatesterna visar inte så bra i början, utan det kan ta ett par dagar innan de visar positivt för corona, säger Peter Nieminen.