Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Marken sprack vid våtmarken i Snappertuna – nu utreds orsaken så samma inte händer igen

Uppdaterad 13.10.2022 11:25.
En spricka i marken, lerig åker med gammalt gräs.
Bildtext Sprickan invid våtmarken som byggs i Huskvarn i Snappertuna är 50 meter lång och som djupast var den två meter djup. Så här såg den ut för några dagar sedan.
Bild: Sara Vaskio / Raseborgs stad

Ett stort våtmarksbygge i Snappertuna har stött på oväntade motgångar.

Det gick inte som planerat i Huskvarn i Snappertuna där en stor våtmark skulle anläggas. Marken började för några dagar sedan glida iväg mot våtmarksbygget. Sedan öppnades en stor spricka i åkern invid våtmarken.

Sprickan är en meter bred och över 50 meter lång. När den uppstod var den två meter djup på de djupaste ställena. Nu har den rasat ihop lite och är inte längre lika djup, men i stället har den blivit bredare.

Arbetena har stoppats och nu utreds vad som orsakade sprickan.

”Som tur är våtmarken nästan klar”, säger Sara Vaskio.

Hon har varit med och planerat ett stort projekt som ska förbättra vattenhushållningen i Raseborgs å och därmed också få bukt på översvämningarna. Den 25 hektar stora våtmarken som byggdes i Huskvarn skulle utgöra en del av paketet. Du kan läsa mer om projektet här:


Efter en träff med planeraren av våtmarken i Snappertuna på tisdagen (11.10) står det klart att våtmarken med vissa mindre förändringar går att färdigställa så att den fungerar som den ska. Också åkern måste återställas.

”När det görs, beror helt på väderleken”, skriver Sara Vaskio till Yle Västnyland.

Vill utreda om de borde ha märkt något tidigare

Planeraren Jami Aho har en teori om orsaken till sprickan i marken.

”Det är flera saker som har inträffat samtidigt: Marken består av lerlager med hala ytor. När tunga arbetsmaskiner har fått marken att skaka, har den blivit mjuk och hal och gett efter”, säger Aho.

Dessutom lutar marken och vattennivån är låg. Också det kan ha bidragit.

När vattennivån i våtmarken senare stiger, är det sannolikt att marken stabiliseras.

En våtmark anläggs i Huskvarn, Snappertuna, Raseborg. Drönarbild visar grävmaskiner och dumpers i höstligt landskap, i förgrunden ett vattenområde och åkrar, i bakgrunden skog.
Bildtext Så här såg våtmarksbygget ut för ett par veckor sedan. Maskiner muddrade och andra maskiner körde lermassorna över åkermarken för att dumpa dem lite längre bort.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Raseborgs å-projektet kommer anlita en geoplanerare, en typ av markspecialist, för att gå till botten med det hela.

”Vi är intresserade av att få reda på orsakerna och se om det är något vi borde ha märkt och tänkt på tidigare”, säger Sara Vaskio.

Sara Vaskio påminner också om att våtmarken och sprickan ligger på privat område. Av säkerhetsskäl ska obehöriga inte röra sig på området som är ett arbetsområde.

Artikelns sista stycke korrigerades torsdagen 13.10.2022 klockan 11.25 med att det är av säkerhetsskäl som obehöriga inte ska röra sig på området. Tidigare stod det endast att det är privat mark.

Diskussion om artikeln