Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Finland bröt mot al-Hol-flyktingbarnens rättigheter

al-hol, barn
Bildtext Arkivbild från al-Hol-lägret tagen i januari 2020.
Bild: Antti Kuronen / Yle

Att Finland misslyckades med att flyga hem de finländska barnen från flyktinglägret al-Hol i Syrien utgjorde ett brott mot barnens rättigheter, konstaterar FN:s barnrättskommitté CRC i sitt beslut.

Barnen utsattes för livsfarliga förhållanden i flera års tid, vilket bröt mot deras rätt till liv samt rätten till frihet från inhuman eller nedvärderande behandling, slår CRC fast.

Beslutet baserar sig på behandlingen av sex finländska barn på al-Hol-lägret i norra Syrien.

Tre av barnen har tillsammans med sina mammor fått åka hem till Finland, medan tre barn i 5–6-årsåldern fortfarande befinner sig kvar på lägret. Barnens mammor anklagas för samarbete med terrorgruppen IS.

Enligt FN-kommittén har Finland ett ansvar samt makten att skydda finländska barn från akut livsfara. Man kräver nu att Finland omedelbart vidtar åtgärder för att rädda och ta hem barnen.

Kommittén slår fast att Finland också är skyldig att förse barnen med adekvat kompensation för det lidande de har blivit utsatta för, samt att förhindra att motsvarande övertramp inträffar i framtiden. Finland har 180 dagar på sig att meddela CRC om vidare åtgärder.

Källa: STT