Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Professor Michaela Pörn ny dekan vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier

Academill, Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle/Andy Ödman

Professorn i finska språkets didaktik, Michaela Pörn, har valts till dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Pörn ersätter därmed Fritjof Sahlström som lämnar ÅA och blir professor i pedagogik vid Helsingfors universitet.

Michaela Pörn utnämns till posten som dekan för tiden 1.11.2022-31.10.2026.

Pörn, som ursprungligen kommer från Pedersöre men är bosatt i Vasa, har forskat i bland annat modersmåls inriktad finska, tandem och flerspråkighetspedagogik. Hon har även fungerat som vicedekan och säger att hon därför kände att det vore ett naturligt nästa steg att ta att börja leda fakulteten.

– Jag kom fram till att det här känns som rätt tid för mig att stiga in som dekan i och med att jag de senaste åren har jobbat ganska nära ledningen och haft både personalansvar och ledarskapsuppgifter både inom utbildning och forskning, säger Pörn.

Vad känns mest lockande med uppdraget?

– Att få vara med och bidra till att utveckla hela fakulteten. Jag känner stark inspiration och motivation för att vara med och bidra till att fakulteten mår bra, klarar sig ekonomiskt bra och utvecklas i rätt riktning.

Vad behöver fakulteten mest idag?

– Vi behöver mest satsa på studentrekrytering till alla utbildningar. Det är nog en av de här stora sakerna som vi behöver ta itu med, med marknadsföring brett både nationellt och nordiskt, för att bli en attraktiv både studieplats och arbetsplats.

Pörn säger att det känns mycket bra att ha fått förtroendet som uppdraget som dekan innebär.

Hon ser sitt intresse för utvecklingsorienterad forskning och utveckling av undervisning i skolor som en styrka och något hon hämtar med sig till uppdraget. Då hon tillträder i november kommer hon att satsa mycket av sin tid på att grundligt lära sig mer om en av de viktigaste rollerna fakultetens dekan har – det ekonomiska ansvaret. Hennes tid kommer även att gå till att stifta närmare bekantskap med de utbildningar hon vet mindre om än de pedagogiska. Även social- och hälsovetenskaperna lyder nämligen under fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier.

– Det gäller att komma in i uppdraget, lära mig mer om ekonomi, lära mig mer om alla utbildningar, för att kunna ta ett helhetsansvar.

Pörn uppger att hon också vill stärka samarbetet med Vasa övningsskola, där fakultetens lärarstuderande utför sina praktikperioder.

Uppdaterad klockan 14:41 med kommentarer av Pörn.