Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Konstiga försvinnanden, nedgrävda lik, bedrägeri och häxjakter – vi bjuder på fem true crime-berättelser om kvinnor

Teckning av en kvinna som jagas av barn under häxförföljelserna i Stockholm 1675-1676. Nils Stödberg tecknat för Lars Widdings dokumentärberättelse När häxbålen brann.
Bild: Nils Stödberg

Har du hört om morden i Tulilahti, gatuflickan som blev adelsdam eller våldtäktsoffret som blev mördare? Alla dessa är fall där en kvinna stått i huvudrollen i ett brott i Finland.

Kvinnor lyser ofta med sin frånvaro då det kommer till historia. Men kvinnor finns inblandade både som offer och förövare. Finlandssvenska krimpodden har gått djupare in i några av de här fallen.

Dagen då Alma försvann

Kontoristen Alma Malkki (porträtt från 1920-talet)
Bildtext Efter att ha varit försvunnen ett och ett halvt år flyter hennes nakna kropp upp ur Aura å. Hon har märken efter rep och polisen misstänker mord.
Bild: Turun Sanomat

Kontoristen Alma Malkki försvinner från sitt hotell i Åbo, och hittas drunknad ett och ett halvt år senare. Polisen misstänker kvinnans älskare, den finlandssvenska direktören Emil Lindgren och folk i hans närhet.

Polisen har svårt att hitta bevis. Lindgrens svärson erkänner sig ha skrivit ett förfalskat avskedsbrev i Malkkis namn, för att sedan ta tillbaka erkännandet. Ledtrådarna pekar mot familjen Lindgren, men inga bevis kan någonsin fastslås.

Dagen då Alma försvann del 1/4: En naken kropp flyter iland

21:51

Satans häxa

En röd djävulsmask och eld
Bild: Staffan von Martens / Yle

Häxjakten i Sverige-Finland på 1600-talet är brutal. På två år brändes och halshöggs 300 kvinnor, som anklagats för att vara djävulens armé, häxor. De flesta dömdes utifrån barn som vittnade om att de gjort någonting onaturligt. Barn ansågs nämligen inte ljuga eller ha livliga fantasier.

Malin Matsdotter brändes levande på bål efter att ha genomgått en förnedrande rättegång där hon inte hade en chans.

Satans häxa - Mordet på barnmorskan Malin Matsdotter. Del 1/6: Flickan som gick på vattnet

16:11

Den sista sommaren

Krimserien Den sista sommarens huvudbild
Bildtext Eine Nyssönen och Riitta Pakkanens liv tog slut mitt under en somrig cykelsemester.
Bild: Lehtikuva / Staffan von Martens

Bodommorden är inte de enda mord som begåtts på tältande ungdomar. Ett år tidigare mördades Eine Nyyssönen och Riitta Pakkanen i sitt tält i Tulilahti i östra Finland. Deras kroppar hittas nedgrävda flera veckor senare.

Men vem har begått brottet? Ingen döms någonsin för brottet, men tidigare brottslingen Runar Holmström är polisens huvudmisstänkta. Men är det även i det här fallet fel person som är mål för misstankarna?

Den sista sommaren, del 1/5: En länge emotsedd semester.

14:54

Adelsdamen och horan

Maria Lindell föds som gatuflicka med usla förutsättningar, men bestämmer sig när hon blir vuxen att byta identitet och liv. Genom att ljuga och bedra välbärgade män blir hon madame Minna Craucher, och fortsätter att ljuga genom sitt liv.

Historien om Minna Craucher är speciell eftersom hon är både bedragare och offer. Efter att hon hela sitt liv utpressat och ljugit för alla i sin omgivning blir hon till slut skjuten. Först efter det får hon den uppmärksamhet hon jagat hela sitt liv.

Adelsdamen och horan, del 1/3: Minna Craucher uppfinner sig själv

19:15

Det värsta brott man kan begå

Allan Törnudd och Margit Niininen i rådsturätten. Bilden ingick i Suomen kuvalehti i juni 1927.
Bildtext Allan Törnudd och Margit Niininen i rådsturätten. Bilden ingick i Suomen kuvalehti i juni 1927.
Bild: JOKA / Museiverket

Margit Niininen blir våldtagen av sin arbetsgivare John Engblom 1924. Tre år senare skjuts Engblom till döds på Vårdberget i Åbo. Bevisen pekar på Margit Niininen och hennes fästman Allan Törnudd. De har dock båda alibi.

Paret döms för mord och anstiftan till mord. Men frågetecknen i historien är många. Niininen är dessutom både offer och förövare.

Det värsta brott man kan begå, del 1/4: Vad har hänt Margit Niininen?

18:59

Mer om ämnet på Yle Arenan