Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Studerande på Axxell i Karis bygger ny vagn till Finlands lucia: ”Jättespännande och ett ganska stort ansvar”

Från 2022
Fundament och räcke med snöflingor - bottendelen av den blivande luciavagnen i verkstaden i Axxell i Karis.
Bildtext Den nya luciavagnen tillfälligt hopmonterad. När Yle Västnyland besökte Axxell i Karis var delarna utspridda på olika våningar eftersom de inte är helt klara ännu.
Bild: Axxell / Sari Suomalainen

Finlands lucia med tärnor kommer att åka i kortege genom Helsingfors centrum i en sprillans ny vagn gjord av blivande snickare, elmontörer och målare som studerar på Axxell i Karis.

Ett stort fundament med måtten 2,5 x 4,5 meter står inne i en av yrkesutbildarens verkstäder på Bangatan i Karis. På den rektangulära grundkonstruktionen finns en bänk för tärnorna och trappor som leder upp till tronen där Finlands lucia ska sitta. Runt själva fundamentet eller vagnen ska det finnas ett räcke med några portar. Räcket är smyckat med snöflingor och svarvade träknoppar.

Ett räcke till luciavagen med dekor som föreställer snöflingor.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Fundamentet och delar av räcket är färdigt och på väg till målning. Själva tronen med snäckan håller vi på med som bäst, säger snickerilinjens lärare Peter Fyhrqvist.

Tronen, formad som en öppen snäcka, till den blivande luciavagnen.
Bildtext Tronen med den bågformade snäckan har krävt flera prototyper och mycket jobb.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det mesta ska målas vitt, men man funderar ännu om snöflingorna ska bli vita eller om de ska målas i isblått. Insidan av tronen målas i den isblå nyansen.

– Sen kommer det ännu lyktor i hörnen, säger Fyhrqvist.

Blivande snickare Markus Helin vid en av de lyktor som ska smycka den blivande luciavagnen.
Bildtext Lyktorna är designade och gjorda av Markus Helin. Han studerar till snickare.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Det kommer ledlampor som simulerar eld i lyktorna, säger de blivande elmontörernas lärare Anders Åkerfelt.

Vagnen kommer också att smyckas ut med ett band av ledljus och lite annan belysning, tillägger han.

Blivande elmontörer Ludwig Olin, Kenneth Ahlfors och Isto Simiö plus deras lärare Anders Åkerfelt.
Bildtext Ludwig Olin, Kenneth Ahlfors och Isto Simiö studerar till elmontörer under ledning av lärare Anders Åkerfelt. Bland andra de här killarna jobbar med belysningen till luciavagnen.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det har gått mycket tid till att såga ut, limma ihop och skruva alla delarna. Dessutom har skolans studerande tillverkat en del prototyper innan man fick till den slutliga konstruktionen. Det är blivande snickare Tomas Tallqvist som har gjort ritningarna till luciavagnen

– Jag har gjort modellen enligt det vi kommit överens om, hur den ska se ut, säger Tomas Tallqvist.

Modellen är godkänd av samfundet Folkhälsan och den ser nästan ut som om den vore från en saga eller en tecknad Disneyfilm som Frost (Frozen) eller Askungen när hon for på bal i en pumpa magiskt omvandlad till en prinsesslik vagn.

Tomas Tallqvist ler åt beskrivningen och medger att han nog sett en del av de här tecknade filmerna.

Anton Grönlund, Leif Nylund, Peter Fyhrqvist, Anders Åkerfelt och Tomas Tallqvist står inne i en stor verkstad med den blivande luciavagnen bakom sig.
Bildtext Anton Grönlund och Leif Nylund studerar till snickare, det gör också Tomas Tallqvist i orange skjorta. Männen i svart och grått i mitten är lärarna Peter Fyhrqvist och Anders Åkerfelt.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Anton Grönlund har jobbat med olika delar till vagnen, speciellt räcken och trappor.

– Jag har fått vara med om olika delar av den här processen, det har varit jättekul, säger Anton Grönlund.

– Det känns nog jättespännande och ett ganska stort ansvar har vi också när en stor del av Finlands befolkning kommer att kunna se den, säger Leif Nylund och tillägger att det känts roligt.

Också han studerar vid snickerilinjen.

Planeringen inleddes före pandemin

Arbetet med luciavagnen körde igång i början av augusti och efter det har studerande och lärare jobbat med den varje vardag. Projektet fick ändå sin start för flera år sedan, före pandemin, när Folkhälsan tog kontakt med Axxell.

Det har använts åtskilliga timmar och ännu återstår en hel del jobb. Hur mycket vagnen skulle kosta om man beaktade antalet arbetstimmar är oklart, men till material har det gått mellan 4 000 och 5 000 euro.

– Axxell har sponsorerat det här arbetet, säger läraren Peter Fyhrqvist.

Vagnen ska vara klar senast i slutet av november. Sedan placeras den på en lavett som dras av en lastbil.

Det betyder att traditionen med luciakortege där Finlands lucia sitter i en vagn som dras av hästar bryts.

– Det är roligt att luciaevenemanget samlar väldigt mycket människor, men det är också svårt att hitta hästar som klarar av så mycket människor, säger Folkhälsans verksamhetsledare Malin von Koskull.

Hon säger också att Folkhälsan är glad över samarbetet med yrkesutbildaren Axxell och unga människors möjlighet att visa upp sin hantverkskonst.

Axxellstuderande Anton Grönlund har som yngre upplevt luciatåget med hästar, men det att hästarna byts ut mot andra hästkrafter, det vill säga en lastbil, stör inte honom.

– Det ska bli roligt att se det här nya flaket istället för vagnen och hästarna, säger han.

På frågan om alla Axxells studerande som varit involverade i den nya luciavagnen eller flaket tänker se årets luciakortege genom Helsingfors centrum, får redaktören det unisona svaret ”!naturligtvis”.

Finlands Lucia får åka i en ny vagn som görs i Axxell i Karis

9:14

Diskussion om artikeln