Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Vi är inte i klistret” enligt finansrådet – men nu ökar statens ränteutgifter i rasande takt

Jenni Pääkkönen fotograferad i en park med gräsmatta täckt av höstlöv.
Bildtext Jenni Pääkkönen är finansråd vid Finansministeriet.
Bild: Markku Rantala / Yle

På tisdag ska Statskontoret auktionera ut nya 10-årsobligationer för att täcka statens utgifter. Räntan väntas stiga med en halv procentenhet på bara en månad.

Räntekurvan har i år gjort en uppåtgående berg-och-dalbana. Från årsskiftet fram till juni gick det uppåt i ökade fart, sen lugnade kurvan ned sig under sommaren för att i augusti med ny kraft börja stiga uppåt – nu mot rekordhöga nivåer.

På Finlands banks nätsida kan du följa med ränteläget dag för dag. Så här hög har räntan på Finlands 10-årsobligationer inte varit sedan sommaren 2011.

När Statskontoret förra gången auktionerade ut statsobligationer låg räntan på 10-årslånen på 2,449 procent.

På tisdag är det dags att auktionera ut 10-årsobligationer igen. Tjänstemännen har orsak att bita på naglarna inför köpslagandet – det ser nämligen ut som investerarna kommer att kräva över 3 procent i ränta. Så hög är nämligen räntenivån på de finska statslån som nu handlas placerare emellan på den såkallade andrahandsmarknaden.

”Miljard kunde ha använts till annat”

Det betyder att räntan antagligen kommer att ha stigit med en halv procentenhet på mindre än en månad. För statsfinanserna har varje procentenhet en betydelse, säger finansrådet Jenni Pääkkönen på Finansministeriet.

– Det gäller inte bara 10-årslånen, Finland auktionerar ut lån med maturitet från 3 månader upp till årtionden. Men allmänt kan man säga att om räntenivån stiger med 1 procentenhet så ökar statens utgifter grovt taget med 600 miljoner euro i året.

För 2022 hade Finansministeriet budgeterat för 500 miljoner euro i ränteutgifter för staten. Summan steg senare och är nu uppe i 800 miljoner.

I regeringens budgetförslag för nästa år har summan höjts till 1,5 miljarder euro, alltså 1500 miljoner. Det kan hända den summan ännu stiger så som skedde i år.

Finansministeriets Pääkkönen säger ändå att trots allt oroligt tal om de höga räntorna finns det ingen orsak att ligga sömnlös.

– Vi är inte i klistret. Finlands kreditvärdighet är lika hög som tidigare och man litar på Finland och på våra institutioner ute i världen. Men det skulle ha varit roligt att kunna använda den här extra miljarden som nu går till räntebetalningar på något annat, säger Pääkkönen.

Diskussion om artikeln