Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Leninrummet i Pargas hembygdsmuseum hålls oförändrat trots kriget i Ukraina – museiamanuens: ”Rummet är en del av vår lokalhistoria”

Bild av rum från tidigt 1900-tal.
Bildtext ”Leninrummet” finns i Kirjala Norrgård som är en del av Pargas hembygsmuseum. Lenin tillbringade tre dagar i rummet då han var på flykt från Ryssland och reste genom den åboländska skärgården mot Sverige.
Bild: Pargas hembygdsmuseum

Rysslands anfall mot Ukraina har skapat en livlig diskussion kring olika ryska minnesmärken och platser och deras vara eller inte vara. I ”Leninrummet” i Pargas kommer det inte att ske några förändringar på grund av kriget.

I Åbo ordnas det under torsdagen en demonstration nere vid åstranden mot Rysslands krig i Ukraina vid skulpturen som avbildar mötet mellan den ryska tsaren Alexander I och Sveriges kronprins Karl Johan år 1812. Under demonstrationen kommer skulpturen, som Åbo stad fått i gåva av Ryssland, att kläs i Ukrainas färger.

Åbo stad har under våren tagit bort en byst föreställande sovjetledaren Vladimir Lenin som stått i Puolalabacken, och nu vill borgmästaren också att det ryska generalkonsulatet ska stängas.

Minna Arve står vid en mikrofon.

Åbos borgmästare Minna Arve vill stänga det ryska generalkonsulatet i staden

Åbo har redan upphört att vara vänstad med S:t Petersburg.

”Oavsett om man vill det eller inte så är det en liten bit av världshistorien som har utspelat sig här”

Också i Pargas finns det också ett ställe som har en koppling till Lenin, det så kallade Leninrummet vid Kirjalagården som är en del av Pargas hembygdsmuseum.

Lenin tillbringade tre dagar i rummet år 1907 då han var på flykt från Ryssland och reste genom den åboländska skärgården mot Sverige.

Hur tänker man vid museet kring Leninrummet nu i dessa tider?

– Det är bra att fundera kring rummet och dess existens, men oavsett om man vill det eller inte så är det en liten bit av världshistorien som har utspelat sig här. Det är något som lever kvar i folks medvetanden, säger museiamanuens Anne Bergström.

Enligt Bergström vill man med rummet endast avspegla lokala skeenden, samt ge en nyanserad bild av händelserna utan att glorifiera Lenin.

– Det är ett rum av totalt sex som finns i Kirjala Norrgårds huvudbyggnad som flyttades hit på 1950- och 60-talet. I rummet finns autentiska möbler från tiden då rummet var i användning. Där finns en målning som avbildar Lenins flykt över isen här utanför Nagu, som är en gåva från Sovjetunionen. Sedan finns det också bilder och litteratur som har donerats av turister från Sovjet. Rummet avspeglar sin tid och är en del av vår lokalhistoria.

Under 1980-talet kom busslaster med sovjetmedborgare till Pargas för att besöka hembygdsmuseet enbart för Leninrummets skull. Besökarna lämnade ofta efter sig sovjetiska propagandamärken som museet har sparat.

– De har blivit en del av utställningen. De visar upp en bild av sovjetturismen under 80-talet, säger Bergström.

Inga ändringar aktuella

I veckan har hembygdsmuseets styrelse diskuterat rummet och kommit fram till att inga ändringar ska göras, varken i själva museet eller när det gäller rummets beskrivning på museets webbplats.

– Man ser inte för tillfället skäl till att vidta några åtgärder gällande rummet. Museet är stängt och öppnar inte förrän i juni nästa år, säger Bergström.

Enligt Bergström verkar Leninrummet inte röra upp särskilt mycket känslor bland lokalbefolkningen. Ingen har hört av sig med några klagomål eller liknande. Däremot har medieintresset kring rummet varit aningen större den senaste tiden, säger hon.

Diskussion om artikeln