Med dödens båt över Medelhavet – åttor i Borgå fick lära sig mera om vad det innebär att vara en flykting
Åttondeklassare i Borgå har under veckan fått höra och uppleva hur det kan vara att komma som flykting till Finland. Evenemanget Flyktingens stig vill också rucka på fördomar och tala för jämlikhet.
Flyktingens stig vill genom upplevelser, workshops och berättelser måla upp hur det kan vara att som flykting lämna sitt hemland och ta sig hela vägen till Finland.
Allt börjar med att eleverna ska ställa sig i en lång kö. Sedan får de möta passkontrollanter, knarklangare och folk som vill sälja dem nya pass.
Inne i ett mörklagt auditorium får eleverna träffa flyktingar som kommit till Östnyland och höra om hur deras väg till Finland har gått.
En man som numera bor i Lovisa berättar om upplevelsen på Dödens båt, en åtta meter lång och två meter bred båt som tog honom och 140 andra personer över Medelhavet till Italien. Stämningen är dämpad, ingen av eleverna säger ett ord.
Senare är det dags för en workshop med fokus på jämlikhet och fördomar. Elevernas uppgift är att lägga olika beskrivande ord på rätt bild – en uppgift som visar sig vara allt annat än lätt.
– Det var svårt, vissa av människorna visste man inte vem var. Men skådespelarna kände jag igen, konstaterar Peik Weckström från Lyceiparkens skola när det är dags att gå på lunch.
Det är ungdomsledarna Charlotta Österberg och Karin Strengell som har hand om bildworkshopen. De hoppas att de kunnat öppna ungdomarnas ögon för stereotyper och fördomar och att sådana inte ska begränsa hur en människa bemöts.
– Det var ganska tysta elever. För det är ganska skrämmande och pinsamt att man gör fel. Att de antaganden man gör inte alltid stämmer överens med verkligheten, konstaterar Karin Strengell.