Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förändras herrarnas lopp i skidvärldscupen utan ryssar? Perttu Hyvärinen tror på annan karaktär om ryska farthållare saknas: ”Blir det fler taktiska drag?”

Perttu Hyvärinen tar igen sig efter målgång.
Bildtext Perttu Hyvärinen ska leta fram tävlingsformen på hemmaplan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Skidlandslaget åker på viktigt höghöjdsläger till Italien på torsdag. Perttu Hyvärinen åker till rullbandet i Vuokatti. OS-sexan letar försvunnen form, men är inte orolig.

Under onsdagen bjöd skidförbundet den finländska presskåren på buffé. Hela landslaget – förutom krasslige Ristomatti Hakola och fingerskadade Remi Lindholm – var tillgänglig för alla möjliga frågor.

Den tredje länken som också saknades var Kerttu Niskanen. Landslaget är på väg till Val Senales i italienska bergen för att ladda upp inför säsongsstarten, och Niskanen åkte tidigare än de andra.

Perttu Hyvärinen åker inte dit över huvud taget.

– Jag är bara här i Helsingfors och vänder. Nu trycker vi på panikknappen, försöker göra allt så bra som möjligt och förhoppningsvis vara mer redo för starten i världscupen än jag var i fjol, säger Hyvärinen – två gånger runt 25-strecket då världscupen körde i gång i fjol – till Yle Sporten.

Hyvärinen tog beslutet sent, och nu väntar ett par veckor i Vuokatti. Det blir motpoler i träningen.

– Vi ska köra tuffa pass på rullskidor inomhus och så blir det väldigt långsamt tempo utomhus. Vi hoppas att det väcker liv i kroppen till Ruka.

– Sommaren har onekligen varit knepig. Det har sett ut exakt som i fjol. Just nu är jag inte alls i slag – men det var jag inte för ett år sedan heller.

”Inte i bra form på hela sommaren”

Hyvärinen poängterar att han gärna åker till Vuokatti om det betyder bättre placeringar i vinter.

– Jag har inte varit i bra form på hela sommaren. Det är å andra sidan ganska typiskt för mig. Jag har sällan varit speciellt bra då. Jag har inte haft några motgångar, men det har inte lossnat. Därför känns det tryggare att stanna hemma nu.

Dessutom har Hyvärinen goda minnen som ger råg i ryggen. Förra vintern blev han sexa och sjua i de olympiska spelen i Kina.

– Mina bästa insatser visar att allt är möjligt, men jag vet att allt måste klaffa. I fjol gick de två sista månaderna före OS helt perfekt.

Ingen väg tillbaka för Ryssland

Dessutom är Ryssland en faktor som kan göra att konkurrensen ser något mänskligare ut. Det internationella skidförbundet Fis har inte tagit ett definitivt beslut om Rysslands framtid i sporten, men ett besked ska komma senare i oktober.

– I dagsläget har Ryssland inget att göra i världscupen, säger Hyvärinen och får medhåll av bland annat Iivo Niskanen.

Flera svenska stjärnor har uppgett att de är beredda att bojkotta vinterns VM i Planica om Ryssland får delta. Niskanen säger att han inte har hört om det, medan Hyvärinen är medveten om diskussionen i grannlandet.

– Det blir säkert en förbundsfråga. Om det här blir aktuellt får vi klara besked hur vi gör.

Perttu Hyvärinen åker i mål på OS.
Bildtext Perttu Hyvärinen gjorde succé i OS bakom Iivo Niskanen. Han blev sexa på 15 kilometer klassiskt och sjua på skiathlonen.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Däremot tror Hyvärinen att karaktären på herrloppen kan förändras om de åkstarka ryssarna stryks från startlistorna.

– De har varit aktiva farthållare i masstarter. Det blir knappast gåfart nu, men blir det fler taktiska drag mellan lagen? Blir det mer variation i loppen? Det är svårt att förutspå hur det blir, men någon form av ändring blir det säkert.

– Dessutom får vi se om landslagen får fler nationsplatser från Fis för att behålla nivån i tävlingarna.

Hyvärinen är också positivt inställd till förändringarna i tävlingskalendern. Numera kör damer och herrar lika långa lopp – och distansloppen ligger i regel på tio eller tjugo kilometer. Undantaget är VM där de ”vanliga” distanserna fortfarande används.

– Jag har kört femton kilometer klassiskt i Ruka på samma bana så många gånger att jag vet var mellantiderna ligger och vilka tider som behövs. Det här ger lite ny färg, och programmet känns överraskande bra. Men bra att vi testar allt först i världscupen, och i VM finns flera bra tävlingar för mig.

Världscupen i längdåkning inleds den 25 november i Ruka. Yle sänder merparten av säsongens världscuptävlingar och allt från VM i nordiska skidgrenar i Planica.

Diskussion om artikeln