Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

För få hotellrum för bostadsmässans besökare i Lovisa – staden hoppas Lovisaborna vill hyra ut sina hem

En man och en kvinna i höstkläder och solglasögon.
Bildtext Ragnar och Tiina Lundqvist tänker besöka bostadsmässan. De vill inte hyra ut sitt hem till turister.
Bild: Mira Bäck / Yle

I sommar blir det bostadsmässa i Lovisa. Staden hoppas locka många besökare som gör av med mycket pengar. Ju längre de stannar, desto bättre. Men var ska de övernatta?

Bostadsmässorganisationen ger inte i förväg ut några siffror på hur många besökare man förväntar sig, men bortsett från coronaåren 2020 och 2021 har evenemanget brukat locka långt över 100 000 besökare årligen.

– Mässundersökningarna visar att största delen av besökarna brukar komma från huvudstadsregionen eller närområden. Det är svårt att förutspå om de vill övernatta eller hellre åker hem till natten, säger bostadsmässans projektchef Niina Okkonen.

Det är ändå helt klart att det inte finns tillräckligt många hotellsängar i lilla Lovisa.

– Det är säkert att inkvarteringskapaciteten i Lovisa inte räcker till som den är. Redan de anställda och utställarna tar upp en stor del av de lediga rummen, säger Okkonen.

Hon berättar att man hoppas på att många Lovisabor ska vilja hyra ut sina egna hem åt mässbesökare. Dessutom undersöker staden om det finns fler ställen förutom campingplatsen där besökare kunde övernatta i husbil eller husvagn. Okkonen nämner Sågudden som en plats man funderat på för ändamålet.

Ja, nej och kanske till att hyra ut hemmet

Yle Östnyland frågade Lovisabor om de skulle kunna tänka sig att hyra ut sina bostäder till mässbesökare.

De första vi möter är paret Ragnar och Tiina Lundqvist som sneddar över torget.

– Jag tror inte det riktigt passar oss. Vi vill vara för oss själva och komma och gå som vi tycker. Jag hoppas andra skulle vara frivilliga och kanske bo på stugan under den tiden, säger Ragnar Lundqvist.

De tänker själva besöka bostadsmässan nästa sommar.

– Jo absolut, säger Tiina Lundqvist.

– Vi bor ju här så nog måste man ju gå och se vad som byggts, konstaterar Ragnar Lundqvist.

En kvinna i solglasögon och höstkläder. Hon står i en stad och ler mot kameran.
Bildtext Leena Halonen har nyligen skaffat en andra lägenhet. Den kan hon bra tänka sig att hyra ut.
Bild: Mira Bäck / Yle

På Drottninggatan kommer Leena Halonen emot. Hon skulle kunna tänka sig att hyra ut sin lägenhet till mässbesökare.

– Varför inte, vi har två lägenheter i Lovisa. Vi har en med ett rum och kök som vi kan hyra ut, säger Halonen.

Den andra lägenheten införskaffades ganska nyligen, och Halonen har inte tidigare testat på att hyra ut till någon. Hennes vänner ska komma för att besöka bostadsmässan, så eventuellt kunde de övernatta där.

På Drottninggatan möter vi också Sari Juppi. Hon är lite osäker, men säger att hon i princip skulle kunna tänka sig att hyra ut sin bostad.

– Jag bor i hyreslägenhet, har två katter och är arbetslös så jag är ganska mycket hemma. Jag skulle kunna göra det om situationen vore en annan. Kanske någon skulle få rum tillsammans med oss, bara den inte är allergisk för katter, skrattar Juppi.

En kvinna i höstkläder står i en liten stad.
Bildtext Sari Juppi är lite osäker på att hyra ut. Hon är förväntansfull inför att få se mässområdet när det är klart, särskilt den planerade gångbron över Lovisaviken.
Bild: Mira Bäck / Yle

220 hotellrum och 60 Airbnb-ställen

Sedan början av 2021 sköter utvecklingsbolaget Cursor marknadsföringen av Lovisa. Enligt turismdirektör Ekaterina Miettinen vet man att det inte finns tillräckligt med inkvartering i Lovisa.

– Med tanke på bostadsmässan så räcker inte kapaciteten i Lovisaregionen till för att svara på behovet, säger Miettinen.

Den senaste statistiken är från augusti. Då fanns det 460 hotellrum i Lovisa, alltså i hela kommunen.

– Mängden varierar väldigt mycket. Om vi ser på juli så fanns det 220 rum, kapaciteten var alltså över 50 procent lägre, säger Miettinen.

Ett sovrum i ett tidigare äldreboende. Ser mera ut som ett hotellrum.
Bildtext Det finns ganska få hotellrum i Lovisa. Arkivbild.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Det är möjligt att orsaken till de hoppande siffrorna ligger i Fortums inkvarteringsby, byggd för att personer som jobbar på kärnkraftverket under årliga underhållsarbeten ska ha någonstans att övernatta.

– Då den inte är öppen finns det mindre övernattningskapacitet i Lovisa. Även om Fortums inkvarteringsby inte är avsedd för turister så finns den med i den officiella statistiken, säger Miettinen.

Förutom de redan nämnda hotellrummen finns det 60 icke-registrerade inkvarteringsanläggningar i Lovisa. Det är i praktiken stugor och lägenheter som privatpersoner hyr ut via företaget Airbnb.

– De här behövs förstås men de kommer inte heller att räcka till. Vi måste utan vidare utnyttja inkvarteringen som finns på hela området, både i Lovisatrakten och i Kymmenedalen, säger Miettinen.

En stor del av besökarna kommer från huvudstadsregionen. Finns det risk för att de stannar över natten i Borgå istället?

– Det är på sätt och vis en risk, men samtidigt är det en bra sak om de övernattar. Vi hoppas på att området ska bli mer känt och att människor kommer på nytt, säger Miettinen.

Bostadsmässan i Lovisa ordnas mellan den 7 juli och den 6 augusti 2023.

Diskussion om artikeln