Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Det är coolt att nyheter är coolt!” – Watt Nytts programledare tas emot som rockstjärnor i skolorna

Från 2022
Flicka tar en selfie med Amanda och Challe
Bildtext Det blir många selfies under Watt Nytts skolbesök
Bild: Sandra Strömvall / Yle

Varför kallas Putin president då han är en diktator? Tycker ni om knackkorv? Under Watt Nytts Österbottenturné haglar frågorna mellan gruppkramar och fotostunder.

- Ibland glömmer man bort att livet handlar om annat också än allt hemskt som händer, säger Amanda Mylläri som tillsammans med Charlotte ”Challe” Lindberg för första gången gör fysiska besök i österbottniska skolor.

- När vi träffar barnen påminns vi om det, för dem är grubblerier om Ryssland lika viktigt som frågan om varför jag föredrar kycklingkebab framför vanlig, säger Amanda.

En vecka i Österbotten

Watt Nytt - Svenska Yles nyhetsprogram för barn, har sänts i ett och ett halvt år och är ett regelbundet element i undervisningen i flera skolor. För ett drygt år sedan började programledarna besöka klassrum för att få träffa sin publik - under coronan virtuellt, men på sistone också fysiskt och nu för första gången i Österbotten.

I klassrum från Närpes i södra Österbotten till Purmo i norr diskuterar Challe och Amanda fejknyheter, pratar om public service och svarar på lågstadieelevernas frågor om allt mellan matvanor, världsläget och favoritdjur.

Watt Nytts programledare på skolbesök
Bild: Sandra Strömvall / Yle

Nyheter bidrar till en god allmänbildning.

Johanna Peth, lärare i Centrumskolan

Denna höstdag i ett färggrant Oravais inleds skoldagen i årskurs sex traditionsenligt med motion.

Hänger ni med i ett bra grupptryck? frågar läraren Johanna Peth och hela klassen gör tio knäböj. Challe och Amanda hakar på och fortsätter sedan sitt program lite flåsigare än normalt.

Johanna säger att sexorna i Centrumskolan har bra koll på nyheter och diskuterar mycket hemma. I klassen berättar de gärna om vad de har hört och öppnar upp för diskussioner i gruppen.

– Vi ser på Watt Nytt varje vecka och en del följer Watt också på TikTok. De anser att Watt Nytt är en pålitlig källa och att de ofta tar upp sådant som berör dem själva, säger Johanna.

Hon tycker att det är mycket viktigt att tala om nyheter i skolan, bland annat för att det bidrar till en god allmänbildning. En del följer inte så aktivt med på sin fritid, så när nyheter diskuteras i klassen får de som är mindre intresserade också höra om vad som händer i världen.

Årskurs 6 i Centrumskolan
Bildtext I Centrumskolan i Oravais diskuteras nyheter flitigt
Bild: Sandra Strömvall / Yle

Att ventilera svåra saker ger trygghet

– Det är också väldigt viktigt att tala om tråkiga eller jobbiga nyheter som eleverna sett eller hört, till exempel när vi hörde om kriget i Ukraina. Sådana nyheter kan oroa eleverna och då behöver de få ventilera och diskutera saken i en trygg miljö där man som vuxen kan hjälpa dem att reda ut tankarna. Eleverna får då också känna att de inte är ensamma i sin oro och att det finns andra som lyssnar på dem, säger Johanna.

Sjätteklassaren Saga Wester i Oravais är en av dem som har följt med nyheter sedan hon var sju år gammal och brukar läsa Vasabladet hemma.

Challe, Amanda och några elever
Bildtext Saga Wester har följt med nyheter sedan hon var sju år gammal
Bild: Sandra Strömvall / Yle

– Jag tycker om Watt Nytt för att det finns så bra och rolig info där, säger hon och får medhåll av Ellie Nilsson, Elias Englund och Bryan Le.

– Det är en rolig nyhetskälla, inte tråkig som andra, säger Bryan.

När lektionen är slut blir Challe och Amanda utmanade i en fotbollsmatch - 17 mot tre och slänger sig efter den bittra förlusten i bilen för att hinna till Purmo i tid.

Challe och Amanda spelar fotboll
Bildtext Barn mot vuxna slutade i en bitter förlust för Watt Nytt
Bild: Sandra Strömvall / Yle

En trea som spottar fake news! Själv lekte jag med Barbie…

Challe

Challe tar en klunk kaffe och konstaterar att barn idag är annorlunda än när hon var liten.

– I Övis var det en trea som såg på skuggorna att vår Greta Thunbergbild är manipulerad. Fatta! En trea som som spottar fake news! Själv lekte jag med Barbie i den åldern.

– De vet ju redan jättemycket. Det jag tror vi kan göra är att till exempel förklara varför man inte ska dela falska nyheter och ge konkreta exempel, säger Amanda.

Challe och Amanda kör bil
Bildtext Challe och Amanda längs de österbottniska landsvägarna
Bild: Sandra Strömvall / Yle

En ynnest att få vara barnens journalist

Både Challe och Amanda ville egentligen bli prinsessor, men konstaterade ganska fort att det är en dödfödd idé i detta land, så de blev journalister i stället. Båda ser det som en viktig uppgift att få vara just barnens journalister och säger att det är givande att få berätta om nyheter för barn för att alla ska få delta i samhället, och för att också barnen ska få höras.

– Deras åsikter ska höras av alla människor och inte bara av andra barn, säger Amanda.

– En del vuxna tycker att man inte ska berätta om hemska saker för barn men det stämmer ju inte. Det handlar om hur man berättar saker och ur vilket perspektiv. Det finns ju gånger jag inte fattar vad som händer, så hur ska dom fatta om ingen förklarar? Vi vill förklara mera på djupet och ge dem ett varför… varför de ska bry sig, säger Challe.

Barnen är på sociala medier och ser och hör allt ändå, så därför ska vi som vuxna inte försöka dölja sanningen för dem, konstaterar de. På TikTok får de regelbundet tack för att de är en källa följarna kan lita på - ett “safe space” dit de kan komma och ställa sin fråga.

Mosebacke skola
Bildtext I Mosebacke skola i Närpes är autografkön lång
Bild: Sandra Strömvall / Yle

Tas emot som rockstjärnor

När Amanda och Challe anländer till skolorna händer det att de tas emot som rockstjärnor.

– Haha, det känns jättekonstigt att dom fanittar nyheter men det är ju positivt att nyheter är coolt! säger Amanda.

Det är inte bara Challe och Amanda som blir fotade, utan programledarna fotar också alla elever de träffar och hänger upp bilderna i studion.

– Varje torsdag när vi bandar Fredagskollen tittar vi på bilderna på väggen och tänker “det är de här vi jobbar för”, säger Challe.

Och nu vet de också att när de lyckas fånga godiset på slutet i Fredagskollen så jublar alla sexor i Centrumskolan i Oravais.

Gruppkram
Bildtext Challe, Amanda och Purmos sexor i en gruppkram
Bild: Sandra Strömvall / Yle

Vill du att Watt Nytt kommer till din skola?

Vill din skola ha besök av Challe och Amanda? Skicka e-post till watt@yle.fi

Watt Nytt sänds på Arenan på måndagar, onsdagar och fredagar.

TikTok: @ylewatt

Årskurs 6 i Purmo och Watt Nytts programledare
Bildtext Challe och Amanda på besök i Purmo
Bild: Sandra Strömvall / Yle