Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jaros ligadröm fortfarande vid liv – känslorna svallade över för bortalaget

Uppdaterad 13.10.2022 09:18.
FF Jaros spelare jublar över mål.
Bildtext Jaro avancerar vidare till nästa omgång.
Bild: Yle / Patric Westerlund

Jakobstadslaget Jaro får möta TPS i nästa omgång av ligakvalet i fotboll. För Ekenäs IF är däremot säsongen över.

Det var vinna eller försvinna som gällde i Jakobstad på onsdag kväll. Hemmalaget Jaro tog sig an Ekenäs IF i den första omgången av kvalet till ligan.

I lördags hade lagen mötts i den sista omgången av övre slutserien i division ett. Då var Jaro bättre med 2-0.

Även den här matchen inleddes i Jaros kommando och i den 19 spelminuten tog hemmalaget ledningen genom mittbacken Johan Brunell.

– Det var bra inlägg av Jacob och jag hade blivit uppe efter en frispark. Ett perfekt inlägg och det fanns yta, så det vara bara att lägga in det, konstaterar Brunell.

Men Ekenäs IF var taggade och några minuter senare var det kvitterat. Stanislav Efimov fick pröva på skott två gånger i straffområdet och på andra försöket lyckades han få bollen i mål.

Bortalagets glädje var ändå kortvarigt. Minuten senare kom Jaro på ett mönsteranfall där bollen fördes vidare från spelare till spelare med en beröring, tills bollen hittade fram till Jacob Bushue i straffområdet. 2-1 till hemmalaget.

Ekenäs pressade hårt för en kvittering

I andra halvlek jagade Ekenäs IF febrilt ett kvitteringsmål och Jaro var tillbakapressat. Men Ekenäslagets bollar studsade inte rätt i den här matchen. Antingen lyckades Jarospelarna rensa eller så gick skotten förbi.

– De har mycket hörnor och frisparkar och trycker på upp med hela laget. De går för ett mål till förstås, vi måste bara hålla ihop det hårt och kompakt. Vi gör det bra, vi är starka och det är en fin kämpainsats, säger Brunell.

– Vi ändrade på vårt upplägg lite och på positioner på en del spelare. Det gjorde att vi fick bättre kontroll på matchen, konstaterar i sin tur mittbackskollegan i EIF, William Lindqvist.

Ekenäs IF:s jakt på en kvittering fick ett definitivt slut i slutet av andra halvlek, då Valdrin Rashica drog på sig sitt andra gula kort.

I tumultet som efterföljde åkte även Ekenäs IF:s tränare Filipo Pedro på en utvisning och då matchen redan tagit slut visades även inbytte Bruno Miguel rött kort.

– Det är mycket känslor i en sådan här match, tyvärr så kokade det lite över där i slutet och det var synd att det slutade på det viset, säger Lindqvist.

Jaro möter TPS på måndag

Jaro vann alltså med 2-1 och får möta TPS i den andra kvalomgången på måndag. Vinnaren ur den matchen får sedan spela mot FC Lahti om avancemang till ligan.

Enligt Brunell är det avancemang som gäller, även om laget tar en match i taget.

– Jo, absolut det har varit målsättningen i många år, men inte lika uttalat som i år. I början av säsongen gick det inte riktigt som planerat, men vi har gjort en super sensommar och höst, så vi kör vidare på det.

– Vi har bra momentum på gång och det har sett bra ut på träningarna. Vi har bra trupp och personal som jobbar hårt. Det är bara att fortsätta jobba lika hårt.

Slutspelat för Ekenäs IF

Ekenäs IF som spelat i division ett sedan 2015 har etablerat sig som ett topplag i ettan under de senaste åren.

Årets säsong började dystert, men ett tränarbyte mitt i säsongen väckte laget.

– När vi bytte tränare så låg vi i nedre halvan av tabellen och fick börja kämpa oss uppåt därifrån. Vi tog hela tiden steg framåt.

– Vi steg först till övre halvan av tabellen, tog oss till övre slutspelet och sedan också till topp 4 och fick spela den här matchen. Vår säsong blev helt enkelt bättre efter hand, men tyvärr räckte det inte till idag.

En besviken Lindqvist lämnar planen medan Jarofansen jublar. För honom är det bara att ta nya tag nästa år.

– Vi har varit så många år i ettan och senaste åren alltid på övre halvan och vi har kämpat om topp-3-platserna, så det känns bra. Vi får fortsätta därifrån till nästa år.

Diskussion om artikeln