Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Rantanen och Artturi Lehkonen huvudarkitekter i Stanley Cup-mästarens starka säsongsöppning – Patrik Laine målskytt men skadade sig

Uppdaterad 13.10.2022 10:39.
Mikko Rantanen och Artturi Lehkonen levererar i powerplay. - Spela upp på Arenan

NHL är tillbaka med besked, och Colorados finländska anfallsstjärnor grabbade genast tag om tätpositionerna i poängligan.

Regerande Stanley Cup-mästarna Colorado Avalanche inledde NHL-säsongen övertygande – med den Åbobördiga anfallsduon Mikko Rantanen och Artturi Lehkonen i spetsen.

Men innan matchen körde i gång bjöds hemmafansen i Denver på festligheter när Stanley Cup-vimpeln lyftes upp i arenans tak. En extra krydda var att den 35-årige rutinerade backen Jack Johnson, som i fjol spelade för Colorado men som i somras flyttade över till just Chicago, var med och firade med sina före detta lagkamrater – iförd Blackhawks-skjorta!

Och när nu matchen inleddes med idel firande, så skulle den fortsätta i ungefär samma stil. Colorado besegrade Chicago Blackhawks med 5–2 och fortsatte med andra ord i samma stil som fjolårssäsongen slutade – med seger. Och finländarna, ja: firma Rantanen & Lehkonen gick inte att stoppa.

Det var framför allt spelet i numerärt överläge som bar frukt. Eller rättare sagt fyra frukter.

Valerij Nitjusjkin och Artturi Lehkonen gjorde två powerplaymål var medan Mikko Rantanen spelade fram till alla fyra.

Programmet är inte längre tillgängligt
Artturi Lehkonen var glödhet i numerärt överläge. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De Åbobördiga lirarna var poängmässigt de två bästa spelarna i matchen, och om inte Edmonton Oilers storstjärna Connor McDavid och Bostons vassa David Pastrnak hade inlett sin säsong med fyra poäng var hade finländarna varit hela omgångens poängmässigt bästa spelare.

McDavid levererade som vanligt

Connor McDavid ja. Det är alltid lätt att att vara efterklok men om någon skulle ha bett undertecknad att sätta pengar på vem som vinner poängligan hade Connor McDavid varit ett självklart val. Förvisso är säsongen fortfarande sällsynt ung, men McDavid visade i match 1 att han igen är att räkna med.

Tre mål och en passningspoäng blev det när Edmonton slog Vancouver med 5–3. Radarparet Leon Draisaitl sekunderade med 1+2 poäng.

Connor McDavid gick inte att stoppa. - Spela upp på Arenan

Fyra poäng blev det som sagt också för Boston Bruins tjeckiske anfallare David Pastrnak som i säsongens första match mot Washington Capitals gjorde ett mål och passade till tre. Boston vann med 5–2 och näst bäst på plan var Pastrnaks landsman David Krejci, 36, som efter en säsong i hemlandet återvände till NHL med besked: ett mål och två assist blev det för Krejci som spelat alla sina 963 grundseriematcher för Bruins.

Laine skadade sig efter sitt mål

I matchen mellan Carolina Hurricanes och Columbus Blue Jackets öppnade Patrik Laine både sitt och sitt lags målskörd för denna höst, men efter Laines fullträff nätade Carolina fyra gånger i rad och vann med 4–1.

Laine lämnade matchen i mitten av andra perioden och återvände inte. Han uppges dras med en skada i övre kroppen.

– Vi gjorde ett tidigt mål i andra perioden och höll på att bygga upp någonting, men sedan tappade vi Laine, sade Columbus chefstränare Brad Larsen som inte ville ge desto mera information om Laines tillstånd.

Larsen tyckte att Columbus spelade bra i två perioder, medan tränarkollegan i Carolina, Rod Brind'Amour, var av den åsikten att hans lag spelade bra den sista perioden.

– I tredje perioden började vårt spel likna det som det ska vara. Man kan kanske inte säga att vi helt tog över matchen, men vi tog hem den.

Av Carolinas finländska anfallstrio var det bara Jesperi Kotkaniemi som fick poäng i form av en passningspoäng. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen får försöka öppna poängkontot i följande match på fredag mot San Jose Sharks.

NHL, 12.10.2022:


Montreal – Toronto 4–3

Washington – Boston 2–5

Carolina – Columbus 4–1
Jesperi Kotkaniemi CAR: 0+1 +2, 15.37
Teuvo Teräväinen, CAR: 0+0, +1, 14.52
Sebastian Aho, CAR: 0+0, +1, 18.18
Patrik Laine, CBJ: 1+0, +1, 7.49

Colorado – Chicago 5–2
Mikko Rantanen, COL: 0+4, 0, 19.07
Artturi Lehkonen, COL: 2+1, 0, 19.18

Anaheim – Seattle 5–4 efter förlängning

Edmonton – Vancouver 5–3
Jesse Puljujärvi, EDM: 0+0, -1, 12.59

Videomaterial: Viaplay.

Diskussion om artikeln