Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skulptur vid åstranden i Åbo kläddes i Ukrainas färger – demonstration mot bombningarna av Kiev

Skulptur klädd i Ukrainas färger.
Bildtext Skulpturen av den ryske tsaren Alexander I kläddes i ukrainas färger, med budskapet ”Glory to Ukraine” skrivet på t-skjortan.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Under torsdagen pågick en demonstration vid Aura å mot Rysslands krig i Ukraina och bombningarna av huvudstaden Kiev.

Ryssland har under veckan attackerat både Kiev och andra ukrainska städer med kryssningsrobotar och drönare.

– Ryssland mördar vanliga medborgare i Ukraina och förstör infrastrukturen. Med den här demonstrationen vill vi visa att vi inte glömmer bort kriget, säger Anne Kuorsalo, som är en av arrangörerna.

Beväpnad man klädd i grönt framför förödelse i Ukrainas huvudstad Kiev efter ryska robotangrepp 10 oktober 2022.

Ryssland angrep civila mål för att hämnas för Kertjbron – dödliga bombningar mot Kiev och flera andra städer

Rapporter om dödade och skadade i flera städer som ligger långt från slagfälten, bland annat i huvudstaden Kiev. Åtminstone elva människor har dödats och tiotals skadats.

Demonstrationen i Åbo ägde rum vid skulpturen Mötet i Åbo 1812 som avbildar mötet mellan den ryska tsaren Alexander I och Sveriges kronprins Karl Johan. Skulpturen speglar stormaktspolitiken under det tidiga 1800-talet då Finland blev en del av det ryska kejsardömet.

Skulpturen beställdes av Rysslands konsulat i Åbo tillsammans med Åbo stad och avtäcktes år 2012. Under protesten kläddes den i Ukrainas färger.

Personer klär skulptur i Ukrainas färger.
Bildtext Mötet i Åbo 1812 är skapat av den ryske konstnären Andrej Kovalchuk och står på Västra Strandgatan mittemot Aboa Vetus på andra sidan ån.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Det här är fjärde gången som Kuorsalo demonstrerar vid skulpturen, som enligt henne symboliserar Rysslands syn på sina grannstater.

Hon undrar varför skulpturen får stå på en såpass synlig plats i Åbo som den gör.

– Skulpturen är en present från Ryssland till Finland. Samma Ryssland har nu gett kriget i ”present” till Ukraina, säger Kuorsalo.

Kvinna med grått hår och hatt.
Bildtext Enligt Anne Kuorsalo har många ukrainare uppskattat de tidigare protesterna som har ordnats vid åstranden.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Ryska minnesmärkens vara eller inte vara i gatubilden har debatterats under månaderna sedan kriget i Ukraina inleddes. Puolalabackens Leninbyst plockades bort i maj och vilar nu i Åbo stads förvaringslokal i närheten av slottet.

”Alla små handlingar är viktiga”

En av de som deltar i protesten är ukrainaren Oleg Androniuk. Han flydde till Finland för fem och ett halvt år sedan i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön.

I och med kriget har hela hans familj nu tvingats fly till Finland, berättar han.

– Min syster och mina föräldrar har också kommit till Åbo. Vi ser ingen framtid i Ukraina längre. Det går inte att känna sig säker någonstans, vilket är fruktansvärt.

man med ukraina halsduk rund halsen
Bildtext Oleg Androniuk kommer från de centrala delarna av Ukraina. Han har bott i Åbotrakten i flera år och jobbar inom jordbruket.
Bild: Carl Fahllund / Yle

Genom demonstrationen vid åstranden hoppas Androniuk att människor som går förbi påminns om kriget och alla hemskheter som sker varje dag i Ukraina.

– Vi måste agera och visa att vi står upp mot kriget och alla krigsförbrytelser. Alla små handlingar är viktiga, säger Androniuk.

Diskussion om artikeln