Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad sänker temperaturen och byter ut lampor

Skylt på bassängkanten som uppmanar simmare att hålla till höger.
Bildtext I simhallen sparar man genom att minska på den tid som basturna är påslagna.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Vasa stad sänker temperaturen i en del byggnader och dämpar gatubelysningen. Målet är en minskning i energiförbrukningen med fem procent.

Målet med åtgärderna är att spara energi och bereda sig på kortvariga elavbrott, men också att stävja stegringen av stadens kostnader.

– Hos oss går det åt mest energi till uppvärmningen av byggnader, till el och utebelysning. Målet var att hitta sparobjekt och åtgärder som skulle ha en så stor förebyggande verkan som möjligt, säger stadsmiljödirektör Markku Järvelä i ett pressmeddelande.

Fem procent kanske kan låta som en rätt liten inbesparing.

Är fem procent ett bra resultat om man når upp till det?

– Nå man kan försöka spara mera, men fem procent är ganska mycket, säger Järvelä till Yle Österbotten.

Vasa stad äger cirka 180 byggnader, av vilka de tio största förbrukar cirka hälften av den energi som stadens byggnader använder.

– I Vasa stads fastigheter sänks temperaturerna med i genomsnitt 1,5 grader i de objekt där det är möjligt med tanke på verksamheten, säger fastighetschef Hanna Pekkala.

I till exempel daghem, på serviceboenden och på avdelningarna på Dammbrunnens sjukhus görs inga ändringar. Största delen av stadens fastigheter, över 97 procent, värms med fjärrvärme.

Julbelysningen består

Vid sidan av sänkt temperatur strävar man efter att minska energiförbrukningen i fastigheterna med flera olika åtgärder.

Man justerar till exempel ventilationens driftstider och i simhallen låter man bli att värma upp hälften av basturna dagtid och drar ner på den tid då basturna är påslagna.

På Vasas nio motionsspår ersätts totalt 793 lampor med energieffektiva ledlampor. Julljusen, som består av ledlampor, kommer att hållas på så som under tidigare år.

– Vi anser att det är viktigt att bevara den glädje och uppiggande effekt som julljusen medför under den annars så mörka årstiden, säger kommunteknikdirektör Jukka Talvi.

Markku Järvelä säger att kostnaderna för att ha julbelysning är endast 2 500 euro.

– Så ekonomiskt har det ingen betydelse. Däremot har det betydelse för livsglädjen, säger Järvelä.

Stadens sparpaket tas upp i stadsstyrelsen på måndag.

Den riksomfattande kampanjen Snäppet svalare som inleddes den 10 oktober sporrar finländare att komma med i arbetet som syftar till att spara energi.

Vasa stad är med i kampanjen och tar också emot tips från stadsborna om var staden kunde spara energi. Du kan lämna dina idéer via Vasa stads responsservice.

Diskussion om artikeln