Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Att köra buss i Åbo kan vara en stressig upplevelse – det här ser busschauffören bakom ratten

Från 2022
Juha Präktig kör regelbundet buss i Åbo centrum, och Yle Åboland följde med på en rundtur.

Trafikarbeten, cyklar, elsparkcyklar, fotgängare, och andra bilister. Det är en hel del en busschaufför måste hålla koll på när hen kör genom Åbo centrum. Yle Åboland följde med på en tur genom Åbo för att se hur det går till.

Juha Präktig kör buss i Åbo regelbundet. Han säger att det kan vara stressigt att köra buss i centrum, speciellt under rusningstid. Det kräver en hel del koncentration att ta i beaktande fotgängare, cyklister, och andra bilister, samtidigt som man har ansvar för att få sina passagerare från punkt a till punkt b utan att någon skadar sig.

– Det är trångt, det är många som rör sig i trafiken, och man vet att man kör i princip det största fordonet som rör sig i centrum. Man känner ett mycket större ansvar än när man kör personbil.

Präktig säger att han hoppas att andra som rör sig i trafiken ska förstå att sikten för busschauffören är begränsad bakom bussen och delvis på sidorna av bussen. Det finns speglar som förbättrar sikten en hel del, men om det plötsligt dyker upp ett annat fordon bakifrån kan det uppstå farliga situationer.

– Chauffören sitter långt fram, och det är ungefär 15 meter bakom bussen som du helt enkelt inte ser eller hör. Om man kommer bakifrån med för hög hastighet kan det hända att det blir en krock, säger Präktig.

Yle Åboland följde med Juha Präktig på en tur genom Åbo centrum, och han fick lägga en kamera på huvudet som visar exakt vad chauffören ser bakom ratten.

Det här är vad busschauffören ser när du åker upp längs med bussen.

Mer utrymme för bussar och mer tålamod gör trafiken säkrare

Det senaste året har det skett två allvarliga olyckor mellan bussar och elsparkcyklar i Åbo. Präktig har inte själv upplevt farliga situationer med elsparkcyklar, och har heller inte hört kollegor prata om saken. Han säger ändå att elsparkcyklarna har märkts av i trafiken.

– Det är klart att elsparkcyklarna har medfört vissa utmaningar. Det har börjat röra sig en ny slags fordon i trafiken som är lika snabba som cyklar, och det innebär ju att det är fler som rör sig i en ganska hög hastighet i trafiken. Många är dessutom ganska unga, vilket betyder att de inte alltid har koll på trafikreglerna.

Bussar är stora och tunga fordon, och Präktig hoppas på att folk ska förstå att det därför är viktigt att också ge bussarna tillräckligt med utrymme i trafiken.

– När du stannar i en korsning med en buss och ska svänga måste du redan på förhand kontrollera vad som händer på sidorna av bussen. När du redan har stannat krävs det nog att du svänger på huvudet rejält för att kunna se vad som händer. Du får helt enkelt svänga långsamt och sakta men säkert se vad som pågår omkring dig. Det är viktigt att andra bilister är medvetna om saken och tar det lugnt.

man framför en buss
Bildtext Juha Präktig har kört buss i Åbo i många år.
Bild: Arash Matin / Yle

Präktig upplever ändå att trafikkulturen i Åbo har förbättrats de senaste åren, trots stora vägarbeten som kan leda till förseningar och irritation. Folk är enligt honom mindre själviska och har blivit bättre på att blinka och ge utrymme till andra som rör sig i trafiken.

Präktig tycker också att folk har blivit bättre på att ta i beaktande bussar i trafiken. De senaste åren har det skett färre krockar mellan personbilar och bussar som kört ut från busshållsplatser.

– Det har blivit mer avslappnad stämning i trafiken, och jag märker en tydlig förbättring sedan jag fick körkort för 15-20 år sedan. Folk tänker i allmänhet mindre på sig själva och mer på andra.

Hur upplever du trafikkulturen i Åbo? Diskutera i kommentarsfältet!

Diskussion om artikeln