Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Efter dödskrocken i Borgå diskuteras unga förares trafikvett – polis: ”Ganska nytt fenomen att filma vansinneskörningar och lägga ut dem på Tiktok”

Två bilar som krockat på en sandväg, båda bilarna är rejält förstörda.
Bildtext Bara skrot. Bilden av de två bilarna som var inblandade i dödskrocken i Borgå är en obehaglig påminnelse om hur illa det kan gå då någon vansinneskör.
Bild: Lehtikuva

Dödskrocken i Borgå för snart två veckor sedan har fått många att fundera på unga förare och trafiksäkerhet. I det stora hela har de unga en bra inställning, säger äldre konstapel Kenneth Grönholm.

– Olyckan inverkar nog på hur vi pratar med ungdomar i skolorna, säger Kenneth Grönholm, äldre konstapel vid Polisinrättningen i Östra Nyland.

Grönholm jobbar vid Borgå polisstation. Han är en av de poliser som ungefär en gång i månaden besöker skolor i regionen och pratar med unga om aktuella frågor.

En polis står framför en parkerad polisbil
Bildtext Äldre konstapel Kenneth Grönholm vill ha en bra kontakt med ungdomarna, så att de vågar be polisen om råd och hjälp.
Bild: Fredrika Sundén / Yle

Tyngdpunkten i diskussionerna kommer i höst att ligga på trafikregler och vansinneskörningar på ett annat sätt än tidigare.

Det här efter den tragiska dödskrocken natten till den första oktober. En 18-årig man misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, två fall av grovt dödsvållande och flera fall av grovt vållande av personskada.

”De känner press att visa något åt kompisarna”

Då vi överlag pratar om unga förare anser äldre konstapel Kenneth Grönholm att de unga har en bra inställning i trafiken.

– Tyvärr händer ändå sådant som inte borde få hända. Vissa unga tänker inte på vilka följder det kan få om man kör för fort, berusad eller känner press av att visa något åt kompisarna i bilen.

Kenneth Grönholm upplever ändå inte att det här beteendet har blivit vanligare än förr.

Gravljus och blommor på en refug efter en allvarlig trafikolycka.
Bildtext En 18-årig man misstänks för flera allvarliga brott i samband med dödskrocken i Borgå för snart två veckor sedan.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Hur kan man då påverka de ungas attityder, för att undvika liknande tragiska olyckor? Grönholm hoppas att de här sakerna inte bara diskuteras i skolorna, utan att föräldrarna också tar ett stort ansvar och pratar med sina barn.

Senast då barnet kommer i mopedåldern eller ska få körkort för bil lönar det sig att i lugn och ro prata om trafikbeteendet.

Också efter att kortet finns i handen bör man intressera sig för hur den unga kör i trafiken.

– Ungdomarna måste förstå att ingen är odödlig och vilka stora följder det kan ha om man inte beter sig i trafiken.

Autokoulun oppilas kääntää rattia ajoharjoitteluradalla.
Bildtext Äldre konstapel Kenneth Grönholm upplever inte att vansinneskörningar bland unga blivit vanligare på sistone (illustrerande arkivbild).
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

”Inget fenomen att unga åker i bakluckan”

Grupptrycket bland de unga är ett problem. Ofta händer otrevliga saker då de unga rör sig i grupp i samma bil eller gäng.

– Dumheten ökar i grupp, som man säger, och de vill visa varandra hur bra förare de är. Därför måste man prata om vilka följder det kan få, att man inte bara lägger sig själv i fara. Det berör också kompisarna i bilen och andra i trafiken.

Ungdomarna måste förstå att ingen är odödlig och vilka stora följder det kan ha om man inte beter sig i trafiken

― Kenneth Grönholm, äldre konstapel

I samband med dödskrocken i Borgå åkte några unga personer också i bakluckan i den misstänkte förarens bil. Att det här skulle vara någon trend just nu har polisen ändå inte noterat.

– Visst har det hänt att vi stannat bilar där någon åkt i bakluckan eller hängt ut ur takluckan, men inte kan man kalla det ett fenomen som nu skulle ha blivit vanligare.

”Videor vi gräver fram kan användas i förundersökningen”

Däremot har polisen noterat en ny sak – unga som filmar sig själva eller sina kompisar i trafiken då de kör för fort. Videorna läggs sedan upp till exempel på plattformen Tiktok.

– Om någon vansinneskört eller kört undan polisen har videorna senare kunnat grävas fram. Där kan vi få material som är till stor nytta för förundersökningen. Det är ett ganska nytt fenomen att de unga vill filma det här och lägga ut på nätet.

Äldre konstapel Kenneth Grönholm om ungas vansinneskörningar: "De unga måste förstå att ingen är odödlig"

10:38

Efter dödskrocken i Borgå cirkulerade uppgifter på sociala medier om att den misstänkte föraren filmat och lagt upp vansinneskörningar. Dessa uppgifter har polisen inte kommenterat i det här skedet av utredningen.

Har polisen tillräckligt med resurser för att märka och reagera på videor av vansinneskörningar?

– Vi har egna instanser inom polisen som jobbar med förebyggande verksamhet, till exempel nätpoliser som jobbar på heltid med att rota i Internet.

För polisen är det viktigt att få kontakt med ungdomarna, så de vågar be om råd och hjälp. Det är en av de viktigaste poängerna med skolbesöken i Östnyland.

– Vi blir bekanta ansikten som de unga vågar komma fram till ute på fältet. Vi har märkt då vi besöker idrottsplaner och skolgårdar efter skoltid att de unga glatt tar emot oss.