Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Forskare: Kvarnström och Blomqvist har chans att bli återvalda till riksdagen – svårt för Wickström och Westerholm att nå hela Nyland

Fyra politker i rad: Anita Westerholm, Johan Kvarnström, Henrik Wickström och Thomas Blomqvist.
Bildtext Anita Westerholm, Raseborg, Johan Kvarnström, Raseborg, Henrik Wickström, Ingå och Thomas Blomqvist, Raseborg, ställer upp i riksdagsvalet 2023.
Bild: Yle

Thomas Blomqvist (SFP) och Johan Kvarnström (SDP) har chans att väljas in i riksdagen, säger forskningschef Lauri Rapeli. Han tror inte att SFP:arna Henrik Wickström och Anita Westerholm lyckas bli invalda, men han lämnar ändå dörren på glänt för dem.

Det är riksdagsval söndagen den 2 april 2023. Just nu har Västnyland tre riksdagsledamöter: Thomas Blomqvist från Raseborg, Johan Kvarnström från Raseborg och Riikka Slunga-Poutsalo från Sannfinländarna i Lojo.

Slunga-Poutsalo har meddelat att hon inte ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Blomqvist och Kvarnström har i god tid meddelat att de kandiderar med ett klart mål: att bli invalda i riksdagen.

Fyra av de västnyländska kandidaterna i riksdagsvalet 2023

Thomas Blomqvist (SFP) Raseborg

Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Blomqvist blev invald första gången i riksdagen 2007 med 7 280 röster. I valet 2019 fick han 6 137 röster. Det är sjätte gången han ställer upp i ett riksdagsval.

Johan Kvarnström (SDP) Raseborg

Riksdagsledamot och fullmäktigeledamot i Raseborg.

Kvarnström ställde för första gången upp i riksdagsvalet 2019. Han fick 4 219 röster.

Anita Westerholm (SFP) Raseborg

Ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg och fullmäktigeledamot i Västra Nylands välfärdsområde.

Westerholm ställde första gången upp i valet 2019, då fick hon 1 012 röster.

Henrik Wickström (SFP) Ingå

Ordförande för kommunstyrelsen i Ingå och andra vice ordförande i styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde.

Wickström fick 3 265 i riksdagsvalet 2019. Det är tredje gången han ställer upp.

Forskare tror att nuvarande riksdagsledamöter återväljs i Västnyland - men andra SFP:are kan överraska

18:55

Ingåbon Henrik Wickström (SFP) och raseborgaren Anita Westerholm (SFP) har också meddelat att de ställer upp i riksdagsvalet med målet att bli invalda.

Alla tror på sina chanser att bli invalda, men ingen går in på en analys av sina möjligheter att slå ut någon annan kandidat eller om situationen kan bli sådan att de slår ut varandra och ingen blir invald.

Det är istället Ekenäsbon Lauri Rapeli, forskningschef vid Åbo Akademis institut för samhällsforskning, som får stå för analysen. Han tror att Thomas Blomqvist och Johan Kvarnström blir återvalda.

– Blomqvist är fortfarande den starkaste kandidaten inom SFP. Han har ett ganska stadigt stöd bland väljarna och jag skulle bli förvånad om han tappar det stödet.

Lauri Rapeli
Bildtext Forskningschef Lauri Rapeli tror att det kan vara en bra nyhet för till exempel Henrik Wickström och Anita Westerholm om Nyland får ett mandat till i riksdagen.
Bild: Åbo Akademis bildbank

Lauri Rapeli tror att socialdemokraten Johan Kvarnström har chans att bli återvald.

– Han ärvde Maarit Feldt-Rantas röster som gör att han fortfarande har en ganska bra grund att bygga på. Jag ser ingen särskild konkurrens för hans del i Västnyland.

Kandidat i Kyrkslätt påverkar Västnyland

Henrik Wickström och Anita Westerholm har imponerat på många sätt, säger Rapeli och nämner bland annat välfärdsområdesvalet för Wickströms del. Henrik Wickström var en av dem som fick mest röster i hela landet.

– Jag tror ändå att det ännu kan vara lite svårt för dem att nå hela Nyland. Det är inte omöjligt förstås, men finns även andra kandidater som ställer upp i Östnyland som är starka där, och då hamnar de i en svårare situation.

Anders Adlercreutz har stort stöd i Kyrkslätt och Esbo och det påverkar hur det går för de andra SFP-kandidaterna i Västnyland.

– De kommer ändå närmare hela tiden och får mera erfarenhet, säger Rapeli. Deras politiska karriärer beror också lite på hur länge de andra lokala kandidaterna ställer upp.

Rapeli: Blomqvists väljare är antagligen ganska lojala

Lauri Rapeli ser ingen risk att till exempel Henrik Wickström slår ut Thomas Blomqvist.

– Jag skulle bli förvånad om det var så. Jag förmodar att de väljare som röstat på Blomqvist kommer att fortsätta med det. Vi får se.

Finns det en risk att de slår ut varandra och ingen av dem blir invald i riksdagen?

– Det finns kanske en liten risk, men jag tänker att Blomqvists väljare antagligen är ganska lojala. Jag ser ingen stor potential till några större förändringar här.

Det blir antagligen svårare för henne, men vi har ännu inte sett hur valkampanjen blir

― Lauri Rapeli om Anita Westerholms chanser

Den 31 oktober fastställs antalet mandat i valkretsarna. Om Nyland får ett till mandat så är det på bekostnad av en annan valkrets.

Kan det vara till fördel för dem som ännu inte är invalda i riksdagen?

– Det kan det vara. Det skulle kunna vara en bra nyhet för Henrik Wickström eller Anita Westerholm.

Har Anita Westerholm alls något att säga till om då Wickström och Blomqvist har så stort stöd i Västnyland?

– Det blir antagligen svårare för henne, men vi har ännu inte sett hur valkampanjen blir. Jag tror att hon själv kan påverka och göra en bra kampanj. Hon är en ung kvinna och det finns inte särskilt stor konkurrens om röster som går till unga kvinnor när det gäller SFP i Västnyland. Där kan finnas en liten nisch för henne.

Kan SDP få sannfinländska röster i Lojo?

Rapeli tror alltså att Johan Kvarnström (SDP) har en chans att bli återvald. Hur är det då med partikamraten Joona Räsänen i Lojo efter att Sannfinländaren Riikka Slunga-Poutsalo meddelade att hon inte ställer upp i riksdagsvalet 2023?

– Det beror på vem Sannfinländarna ställer upp i stället för Slunga-Poutsalo. Jag kan inte säga hur det går för Räsänen, men det kan gynna honom. En del sannfinländare har inte sympatier för SDP, men lokalt kan det finnas stöd för SDP bland dem som annars skulle rösta på Sannfinländarna.

Forskaren tror ändå att vad som helst kan hända

Lauri Rapeli vill lämna dörren på glänt eftersom vi ännu inte har alla namn klara på dem som kandiderar i riksdagsvalet nästa år. Situationen kan leva i Västnyland, säger han.

– Det blir lättare att säga något säkert närmare valet, men jag tänker att ambitiösa kandidater som Anita Westerholm och Henrik Wickström antagligen satsar mycket på sina kampanjer och det kan ha inverkan på slutresultatet. De är båda aktiva och har skapat bra kontakt med väljarna och det kan spela en roll.

Det kan ju komma stora överraskningsnamn i både SFP:s och SDP:s kandidatlistor.

– Det kan inverka, i synnerhet med tanke på Lojo där det finns en massa röster som ska fördelas.

Diskussion om artikeln