Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidförbundet föreslog dopningsböter på 500 000 euro – landslagsåkarna skeptiska: ”Känns orimligt”

Uppdaterad 13.10.2022 13:24.
Joni Mäki i världscupen i Ruka 2021.
Bildtext Joni Mäki anser att förbundets dopningsklausuler är otydliga. (Arkivbild)
Bild: Tomi Hänninen

En halv miljon euro i böter för ett dopningsbrott. Skidförbundet ville höja rejält på straffet för landslagsåkare som åker fast för dopningsfusk. De aktiva upplevde förslaget som problematiskt.

Ilta-Sanomat avslöjade i onsdags att skidförbundet planerar att uppdatera avtalen med landslagsidrottarna. Förbundet föreslog bland annat att straffskalan för dopningsförseelser skärps rejält.

I de nuvarande avtalen är bötessumman 100 000 euro men skidförbundets vd Ismo Hämäläinen ville höja bötesbeloppet till 500 000 euro. Efter en dialog med de aktiva fastställdes bötesbeloppet till 150 000 euro.

Landslagsåkarna Perttu Hyvärinen och Joni Mäki lade ut texten om bötesdiskussionen till Yle Urheilu i samband med landslagets pressträff på onsdagen.

– Vi måste sköta oss såväl inom idrotten som i etiska frågor. Bötesbeloppet är enormt och man kunde hoppas på att det skulle finnas en viss mänsklighet i frågan. Vi har anpassat oss till mycket under årens lopp. Lyckligtvis kunde vi diskutera om saken, säger Hyvärinen.

Mäki lyfter fram oklarheterna i kontraktet. Förbundet har inte specificerat vilka dopningsbrott som leder till böter.

– Det känns orimligt att tvingas betala beloppet om man på grund av ett mänskligt misstag glömmer att meddela var man befinner sig två eller tre gånger.

Experten: ”Dopningsfall orsakar skada för förbundet”

Yles skidexpert Kalle Lassila försvarar dopningsklausulen i avtalet mellan skidförbundet och landslagsåkarna.

– Ifall en enskild idrottare åker fast så orsakar det ekonomisk skada för både skidförbundet och finländska skid- och idrottskretsar. Ett bötesbelopp ska finnas i kontrakten med tanke på de följder som ett dopningsbrott leder till, säger han.

Ett dopningsbrott känns som ett klart fall. Endera fuskar du eller så inte. Lassila poängterar att saken inte är så entydig.

– Om du inte dopar dig, så betalar du inte böter. Det är en självklarhet. Men jag hävdar att varje idrottare vid något skede oroar sig för att någon har lagt något i min mugg eller mat.

– Vad händer om det skulle ske? Ansvaret faller i så fall på den enskilda idrottaren och det finns inte många i det här landet som skulle tro på den förklaringen, säger Lassila.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel: Hiihtoliiton ehdotus 500 000 euron dopingsakosta hämmästytti – maajoukkuehiihtäjät toivoivat inhimillisyyttä: ”Tuntuu kohtuuttomalta”

Diskussion om artikeln