Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgare betalar inte mer för vatten och avlopp nu – vattenverkets andra priser stiger markant

Ett rör från 1930-talet som grävts upp på Linvävaregatan i Ekenäs.
Bildtext I centrala Ekenäs finns många gamla vattenledningar som måste förnyas. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Affärsverkets planer på en tioprocentig prishöjning har slopats, men allt tyder på att vattenavgiften höjs nästa år, menar direktionsordförande Werner Orre.

Affärsverket Raseborgs Vatten har ett stort saneringsarbete framför sig de kommande åren. Vattenrören i centrala Ekenäs och Karis är gamla och måste bytas ut. För att finansiera saneringsarbetet planerade affärsverket en tioprocentig höjning av grundavgifterna, men nu backar ledningen för Raseborgs Vatten från denna ursprungliga plan.

- Det är oskäligt att vi höjer vatten- och avloppsavgifterna nu när elpriserna skenar iväg och det snart är vinter, säger direktionens ordförande Werner Orre (SFP).

Men en höjning av vatten- och avloppsavgifterna är antagligen fortfarande på väg under våren 2023, fortsätter han.

Radikal höjning av andra avgifter

Det stundande saneringsarbetet innebär ändå en märkbar höjning på många avgifter som Raseborgs Vatten debiterar av sina kunder.

Från och med årsskiftet kommer bland annat priset för behandlingen av slam från slutna tankar att stiga.

Den största prishöjningen kommer ändå i första hand att drabba de hushåll som är anslutna till rör som ska saneras. I samband med att Raseborgs Vatten sanerar kommunaltekniska rör, saneras också anslutningarna mellan fastigheterna och de kommunala rören. Affärsverket föreslår därför att avsevärt höja avgiften som fastighetsägaren betalar för förnyad eller kompletterad vatten- och avloppsanslutning.

Prishöjningen för anslutningarna höjs med mellan 20 och 50 procent. De nya avgifterna är ändå i princip självkostnadspris, uppger Werner Orre.

En del fastigheter ligger på ett område med dagvattensystem. Om sådana fastigheter ändå väljer att ha sitt dagvatten anslutet till avloppsvattnet, höjs användningsavgiften för avloppsvattnet med 50 procent, meddelar affärsverket.

Under 2023 planerar Raseborgs Vatten att göra ett överskott på omkring 625 000 euro nästa år.

Diskussion om artikeln