Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Förebyggande arbete har inte fått trakasserier i studielivet att försvinna – anmälningarna ökade då festerna började efter pandemin

Tre studerande går på stan i vinröda halare. På halarna finns fastsydda halarmärken.
Bildtext Allt mer görs för att minska på trakasserier under studiefester och studieevenemang. Helsingfors studentkårer har trakasseriombud och man satsar på att informera och utbilda.
Bild: All Over Press

Studentkårerna i Helsingfors lägger ner mycket arbete på att förebygga trakasserier. Det har skett en hel del förändringar. Tröskeln att anmäla är ändå fortfarande hög, säger sakkunnig.

Fem år efter #metoo och det finlandssvenska #dammenbrister som följde tätt efter förekommer det fortfarande trakasserier på studieevenemang.

– #metoo gjorde inte slut på trakasserierna och tröskeln att anmäla är fortfarande hög. De anmälningarna vi får är toppen av isberget och vi har fortfarande mycket arbete kvar, menar Tiia Niemi som är sakkunnig vid Helsingfors universitets studentkår HUS.

Enligt Niemi fanns det en klar ökning av anmälningar till HUS trakasseriombud efter att studerandena återgick till normalt studieliv efter coronan. Det var flera anmälningar per vecka. Läget lugnade ner sig under våren och nu handlar det om några fall då och då.

Förutom att man har två trakasseriombud i studentkåren, satsar man bland annat på utbildningar i jämlikhet och i hur man hanterar fall av trakasseri. I år har man inom HUS dessutom gjort en åtgärdsplan för att motverka rasism och diskriminering av personer med funktionsvariation.

Pia Blomqvist står på en balkong och tittar in i kameran.
Bildtext Pia Blomqvist brinner för att Hankens studentkår SHS ska vara trygg för alla. SHS har bland annat satsat på alkoholfria evenemang.
Bild: Carina Bruun-Meyer / Yle

”Mycket har förändrats”

Utvecklingen går mot det bättre. Det anser Pia Blomqvist, som är styrelsemedlem i Svenska Handelshögskolans studentkår SHS.

– Mycket har förändrat sedan jag år 2017 var gulnäbb vid Åbo Akademi. Då fick man ge bonuspoäng när man tog av sig kläder. Sådant förekommer lyckligtvis inte längre, säger Blomqvist.

Hon är en av SHS två jämlikhets- och trakasseriombud som behandlar de anmälningar som kommer in.

Hur ofta kontaktar folk er på grund av sexuella trakasserier?

– Det varierar beroende på vad det har varit för evenemang. Men ungefär en till tre personer på en månad, säger Blomqvist och påpekar att det inte endast handlar om sexuella trakasserier, utan trakasserier överlag eller diskriminering.

Blomqvist säger också att de flesta fall hon hör om är rykten eller berättas av någon annan än av offret själv.

Enligt Blomqvist satsar de mycket på förebyggande arbete, bland annat genom att utbilda förtroendevalda och kommittémedlemmar.

– Fortbildningarna är sådana som vi har börjat med nu i år. Vi ber kommittéerna komma med en skriftlig plan på hur de går till väga för att förebygga trakasserier och hur de främjar jämlikhet när de ordnar fester och olika evenemang, berättar Blomqvist.

Hon säger att trakasseriombuden försöker synas och höras så mycket som möjligt, vilket kan innebära att anmälningarna blir fler.

– Vi har varit på sociala medier, på hösten har vi haft våra egna punkter under gulisevenemang och vi har utbildat tutorer. Kanske de här fallen har kommit fram för att vi har varit synliga, men det är svårt att säga hur mängden anmälningar skiljer sig från förr, säger Blomqvist.

Hon berättar att medlemmarna i studentkåren hela tiden utvecklar arbetet med att förebygga trakasserier och främja jämlikhet.

– Vi har sagt att vi inte bara vill vara den roligaste studentkåren, utan också den tryggaste, säger Blomqvist.

Det förs en aktiv diskussion om jämlikhet och trakasserier

På Nylands Nation är man, enligt kurator Iris Wrede, tydliga med att informera vem man kan vända sig till om man blir trakasserad.

Hon säger att antalet trakasserianmälningar är lågt, trots att nationen sänkt tröskeln för att man ska kunna anmäla. Men hon kan inte säga hur många anmälningar det kommer in eller om det blivit fler eller färre under de senaste fem åren.

– Vi för ingen statistik. Det här är ett ganska känsligt ämne, säger hon.

Men hon anser att folk öppet pratar om trakasserier och har lägre tröskel att säga ifrån.

– Det har förts en aktiv diskussion om jämlikhet och trakasserier på nationen och det verkar vara ett ämne som står studenterna hemskt nära, säger hon.

Inga anmälningar den här hösten

Enligt Abbe Karlsson, som är trakasseriombud vid Arcada Studerandekår ASK, har det inte kommit in en enda trakasserianmälan den här hösten.

– Vi är väldigt noggranna med att säga att det är nolltolerans för trakasserier när vi har sitsar och evenemang, säger han.